Aύγουστος Κορτώ: “Συγγραφέα με έκαναν τα βιβλία που διάβασα στα παιδικά μου χρόνια και στην εφηβεία μου”

Ο γνωστός συγγραφέας Αυγουστος Κορτώ μίλησε στο Stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για τη συγγραφική του ιδιότητα.

Ο Πέτρος Χατζόπουλος ή Αύγουστος Κορτώ, όπως είναι ευρέως γνωστός, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, πέρασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, γρήγορα όμως τον κέρδισε η συγγραφή στην οποία και διαρρήδην αφιέρωσε τη ζωή του. Πολυτάλαντος, ακτιβιστής, αφοπλιστικός, με καλή αίσθηση του χιούμορ, έχει καταφέρει δικαίως να κερδίσει την εύνοια του αναγνωστικού και όχι μόνο κοινού. Πρόσφατα είχα τη χαρά να του πάρω μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του Stellasview.gr, που σίγουρα αξίζει να τη διαβάσετε. Απολαύστε την.

Είστε ένας καταξιωμένος συγγραφέας και το έργο σας έχει εν γένει εκτιμηθεί. Αλήθεια, πότε άρχισε για εσάς το ταξίδι της γραφής και με τι έναυσμα;

Συγγραφέα με έκαναν τα βιβλία που διάβασα στα παιδικά μου χρόνια και στην εφηβεία μου. Οι τέσσερις μεγαλύτερες κατραπακιές ήταν τα θεατρικά έργα του Στρίντμπεργκ (με κορυφαίο το Ονειρόδραμα – άλλωστε απ’ τον Στρίντμπεργκ έκλεψα και το πρώτο συνθετικό του ψευδωνύμου μου), τα λιγοστά πλην μαγικά βιβλία του Πάτρικ Ζίσκιντ, η «Ιουλιέτα» του Μαρκησίου ντε Σαντ, κι ο ενάμισης χρόνος που πέρασα στον κόσμο του Προυστ. Όλα αυτά, κι άλλα πολλά, στα δεκαεφτά μου χρόνια, μου έδωσαν τον οίστρο και την οίηση που απαιτεί η κάθε πρώτη απόπειρα γραφής.

Είστε συγγραφέας μυθιστορημάτων, ποιημάτων, θεατρικών, παιδικών έργων, ενώ παράλληλα ασχολείστε και με τη μετάφραση. Σκεφτήκατε ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τη γραφή;

Έχω ζήσει περισσότερα χρόνια γράφοντας, παρά μη γράφοντας. Πιθανώς, αν δεν είχα αποφασίσει να καμωθώ τον συγγραφέα, να είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου και να ‘χα γίνει γιατρός. Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική ιστορία της ζωής μου, μου φαίνεται τελείως εξωπραγματική.

Το  βιβλίο σας «Ρένα» αναφέρεται ουσιαστικά στην ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ιδωμένη μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, που το μόνο που ήξερε καλά, ήταν να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες. Ξεχνούν μήπως περισσότερο οι άνθρωποι σήμερα; Και η λογοτεχνία, αυτήν ακριβώς την επισφαλή μνήμη έρχεται τάχα να διασφαλίσει τελικά;

Οι άνθρωποι πάντα θυμούνται και πάντα ξεχνούν – επιλεκτικά ή ασυναίσθητα. Η λογοτεχνία για μένα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική μνήμη – απλώς και μόνο να προσφέρει αφηγήσεις που μοιάζουν ή απέχουν απ’ την πραγματικότητα, με πρωταρχικό σκοπό την τέρψη του αναγνώστη.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που αγαπάτε ιδιαίτερα, θαυμάζετε και ενδεχομένως σας έχουν επηρεάσει; Υπάρχουν κάποια βιβλία, στα οποία επιστρέφετε συχνά πυκνά και αποτελούν κάτι σαν βάση για σας; 

Είναι αναρίθμητοι – κι ανακαλύπτω ολοένα καινούργιους. Έχω, βεβαίως, κάποιες σταθερές λατρείας: τον Φλωμπέρ και τον Προυστ, τον Σάλιντζερ και τον Ναμπόκοφ, τον Κούντερα και την Άτγουντ, τη Ρουθ Ρέντελ και τον Τζούλιαν Μπαρνς. Συγγραφείς που διαβάζω και ξαναδιαβάζω με μανία ανάλογη μ’ εκείνη των (εφιαλτικών) Πανελλαδικών.

Η ιδιότητά σας ως μυθιστοριογράφου εκτόπισε άραγε τη χαρά του αναγνώστη από μέσα σας; Σας έχει ωθήσει μήπως να έχετε μια ανατομική αντίληψη για τη λογοτεχνία;

Απεναντίας – ως γραφιάς, απολαμβάνω ακόμα περισσότερο ένα καλό βιβλίο, γιατί διαβάζοντάς το μαθαίνω αφηγηματικές τεχνικές και ψυχογραφικά κόλπα. Πέρα απ’ την αμιγή ηδονή της ανάγνωσης, ό,τι κι αν διαβάζω με αναδιαμορφώνει, και πλουτίζει την προσωπική μου γραφή.

 Έχετε διαβάσει πρόσφατα κάτι που θα θέλατε να μας προτείνετε;

Τέσσερα βιβλία με συγκλόνισαν τη χρονιά που μόλις εξέπνευσε: το «Nutshell» του ΜακΓιούαν, το «The Only Story» του Μπαρνς, το «A Constellation of Vital Phenomena» του Άντονι Μάρρα, και το «Olive Kitteridge» της Ελίζαμπεθ Στράουτ.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να μας πείτε: υπάρχουν πρωτογενή οφέλη για τον συγγραφέα; Κύριε Κορτώ, γιατί γράφετε, το έχετε απαντήσει;

Όπως στην εφηβεία μου καταβρόχθιζα το ένα βιβλίο μετά το άλλο, και χαμένος στους χάρτινους κόσμους τους ξεχνούσα για λίγο τα ζόρια της ζωής μου, έτσι και τώρα κάποιοι άνθρωποι ξεχνούν τα δικά τους ζόρια για δυο-τρεις ώρες διαβάζοντας κάτι δικό μου. Κι αυτό είναι ένα δώρο ανεκτίμητο, για το οποίο είμαι απέραντα ευγνώμων.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Αύγουστο Κορτώ για την προσήνειά του και του εύχομαι από καρδιάς καλή συγγραφική πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Σκυλίσια ψυχή» θα βρείτε εδώ:

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

1 Trackback / Pingback

  1. Ο Αύγουστος Κορτώ παρουσιάζει το βιβλίο "Σκυλίσια Ψυχή" στη Θεσσαλονίκη - Stellasview

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.