Μάγδα Θεοσίδου: “Τα τραγούδια σε ανατολίτικους δρόμους μού ξυπνούν τις μικρασιατικές ρίζες μου και μου γεννούν μια μελαγχολία στην καρδιά”

Η Θεσσαλονικιά, Μάγδα Θεοσίδου είναι μια απ΄ τις ελπιδοφόρες ερμηνεύτριες που έχει η χώρα μας.Υπηρετεί εδώ και καιρό το ελληνικό τραγούδι σεμνά, ταπεινά, με ήθος, αγάπη και πρωτίστως με σεβασμό. Η ερμηνεία της διακρίνεται από αξιοθαύμαστη θεατρικότητα, ενώ  έχει ερμηνεύει άρτια τα τραγούδια της παράδοσής μας και όχι μόνο. Όμως πάνω απ΄ όλα είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος που την ίδια αντιμετώπιση που έχει στο τραγούδι, έχει και στην ίδια της τη ζωή. Πρόσφατα είχα τη χαρά να της πάρω μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του Stellasview.gr, που σίγουρα αξίζει να τη διαβάσετε. Απολαύστε την.

Παρακολουθώντας σε στη σκηνή, ο τρόπος που ερμηνεύεις θα έλεγε κανείς πως εκπέμπει ακραιφνή θεατρικότητα, αλλά και μια υποδόρια νοσταλγία. Στην ερώτηση τι είναι η μουσική για σένα τι θα απαντούσες;

Η μουσική είναι το αλατοπίπερο της ζωής! Προκύπτει από την ανάγκη μας για επικοινωνία με την αλήθεια μας. Είναι η προσπάθεια να αγγίξεις μία ψυχή, είναι το χαμόγελο που διαλύει ένα ”πρέπει΄΄ είναι το δάκρυ που ξεκλειδώνει μία απόμακρη καρδιά… θα μπορούσα ώρες να μιλάω για το τι είναι για ‘μένα μουσική…και καταλήγω…μουσική είναι η γλώσσα που ενώνει όλους τους ανθρώπους και τους δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουν ελεύθεροι όπως, όπου και όποτε θελήσουν.

Η διπλωματική σου εργασία στο Τμήμα Μουσικών σπουδών του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου είχε ως θέμα την εξέλιξη του λαϊκού αστικού τραγουδιού ή (ρεμπέτικο) από το 1453 μέχρι την εμφάνιση του στον Πειραιά το 1922. Αλήθεια, πώς οδηγήθηκες σε αυτό το θέμα;

Μεγάλωσα σε μία οικογενειακή ταβέρνα. Ο πατέρας μου να εκτελεί θυμάμαι χρέη αυτοδίδακτου κιθαρίστα  και τραγουδιστή, και  η μαμά μου να είναι στο ταμείο. Τα πρώτα μου συνεπώς ακούσματα είναι λαϊκά  και ρεμπέτικα τραγούδια. Τα ρεμπέτικα μάλιστα τραγούδια είναι τραγούδια χωρίς ταμπού. Είναι τραγούδια που χωρίς ντροπή μιλούν για πάθος, για ξενιτιά, για φτώχεια, για παρανομίες…δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως μέχρι σήμερα τα αγαπούν οι Έλληνες. Πρόκειται για τραγούδια διαχρονικά, τραγούδια που σε ταξιδεύουν στην ιστορία της Ελλάδας. Οι συνθέτες και οι στιχουργοί  των ρεμπέτικων τραγουδιών έχουν δημιουργήσει μία ολόκληρη σχολή. Πάνω στα βήματά τους βαδίζουν λοιπόν και νέοι καλλιτέχνες. Τα αγαπάω για όλους αυτούς τους λόγους τα ρεμπέτικα, είναι κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και έτσι θέλησα να τα μελετήσω εις βάθος.

Έχεις τραγουδήσει με μεγάλη επιτυχία τα παραδοσιακά μας τραγούδια, κυρίως   τραγούδια της ανατολής, όπως τα ρεμπέτικα, που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Θα ήθελα να μου πεις, όταν τραγουδάς τα συγκεκριμένα τραγούδια, ποια είναι τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, όταν τα ερμηνεύεις;

Κάθε τραγούδι κρύβει και μία ιστορία πίσω του. Είναι το παιδί δύο καλλιτεχνών: ενός συνθέτη και ενός στιχουργού. Εγώ είμαι απλώς ο μεσάζων που παρουσιάζω το παιδί τους στο κοινό. Θα το αγκαλιάσω λοιπόν με προσοχή και σεβασμό και με αγάπη θα το οικειοποιηθώ. Τα τραγούδια σε ανατολίτικους δρόμους μού ξυπνούν τις μικρασιατικές ρίζες μου και μου γεννούν μια μελαγχολία στην καρδιά. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα πώς και γιατί συμβαίνει, αλλά συμβαίνει και η συγκίνησή μου είναι εμφανής κάθε φορά που τα ερμηνεύω.

Τι πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό για έναν καλλιτέχνη σήμερα: το ταλέντο, η τύχη  ή  οι δημόσιες σχέσεις;

Ένας καλλιτέχνης είναι ολοκληρωμένος για εμένα τη στιγμή που θα καταλάβει ποιος είναι και τι θέλει να κάνει. Το ταλέντο είναι αναμφισβήτητα πρώτο και μετά έρχεται η προσωπικότητα. Αυτά είναι τα  βασικά που αφορούν τον καλλιτέχνη. Η τύχη είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις και να ελέγξεις, αλλά χρειάζεται και οι δημόσιες σχέσεις βοηθούν αναμφίβολα στην αναγνωρισιμότητα του καλλιτέχνη αν γίνουν σωστά . Το τι είναι σημαντικό, είναι βέβαια πολύ υποκειμενικό. Τυχερός είναι αυτός που έχει αναμφίλεκτα και τα τρία!

Το τραγούδι «Άλλη ζωή» το οποίο ηχογράφησες πέρσι, ξεχωρίζει και έχει κατά γενική ομολογία αγαπηθεί από το κοινό. Τι θεωρείς ότι ήταν αυτό που άγγιξε τον κόσμο στο  συγκεκριμένο τραγούδι;

Στην ”άλλη ζωή” έχει γράψει μουσική ο Παντελής Κυραμαργιός και στίχους ο Σταύρος Σταύρου. Είμαι πολύ χαρούμενη που μου την εμπιστεύθηκαν και εγώ με τη σειρά μου την αγάπησα και την πίστεψα πολύ.  Είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τον έρωτα δύο ανθρώπων και τον χωρισμό τους. Για εμένα η ”άλλη ζωή” είναι  η μεταφορική έννοια της προσπάθειας τού να προσαρμοστούμε στα καλούπια που βολεύουν τον σύντροφό μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε τον εαυτό μας. Η μουσική κατά συνέπεια βγάζει μία μελαγχολία, μα και ακάματο  δυναμισμό δείχνοντας το σπάσιμο των δεσμών… αυτή είναι η δική μου ερμηνεία φυσικά. Ο κόσμος έχει πιστεύω πολλούς λόγους για να αγαπήσει το κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, είναι γραμμένο από δύο νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες και μιλά για τον πανδαμάτορα έρωτα που τον βιώνουμε ή τον βιώσαμε και έτσι ταυτίζονται.

Πέρα από εξαίρετη μουσικός έχεις παραδώσει και μαθήματα φωνητικής σε ωδεία της πόλης μας. Τι γεύση σου έχει αφήσει η εμπειρία σου ως δασκάλα μουσικής;

Η διδασκαλία είναι μία μεγάλη αγάπη! Έχω την τύχη να εργάζομαι εδώ και τρία χρόνια στη μουσική σχολή του Γιώργου Τομπάζη ως δασκάλα φωνητικής, αλλά και στη διεύθυνση των χορωδιών. Η δίψα για μάθηση είναι πολύ σημαντική και θέλω να προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου τις γνώσεις μου στη νέα γενιά που διψά να εξελίσσεται. Είμαι πολύ χαρούμενη που με εμπιστεύονται και  βλέπω την πρόοδό τους μέρα με τη μέρα να ανθίζει!

Σε ένα παιδί που όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, τι συμβουλές έχεις να του δώσεις;

Δεν ξέρω αν έχω την τόση εμπειρία ώστε να δώσω συμβουλές. Αυτό που λέω συχνά είναι, εστίασε στα πραγματικά σου ΄΄θέλω΄΄, προστάτεψε την ψυχή σου, κοίτα κατάματα την αλήθεια και τραγούδα σαν να μη υπάρχει αύριο.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τι έχουμε να περιμένουμε από τη Μάγδα Θεοσίδου;

Αυτό τον καιρό ετοιμάζω ένα δικό μου τραγούδι, κομμάτι του μουσικού μου διηγήματος ΄΄τα μυστικά μιας οικογένειας΄΄. Το τραγούδι λέγεται ”λόγια ξένα” και  είναι ένα διάλογος μάνας-γιου, μέσα από τον οποίο ουσιαστικά, η μάνα παροτρύνει το παιδί της να φύγει από τη χώρα για μια καλύτερη ζωή. Είναι ένα κομμάτι πολύ αγαπημένο που έγραψα σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου.  Θα το τραγουδήσουμε παρέα με τον Παντελή Κυραμαργιό και ελπίζω να καταφέρει να  αγγίξει τις καρδιές όλων σας!

Ευχαριστώ πολύ!

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ από καρδιάς τη Μάγδα Θεοσίδου για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας.

 

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.