Κριτική για την παράσταση “170 τετραγωνικά” του Γιωργή Τσουρή

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Θέατρο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, και παρακολούθησε την παράσταση “170 τετραγωνικά” του Γιωργή Τσουρή.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύγχρονο έργο από τη νέα γενιά, που βασίζεται σε πραγματικές καταστάσεις, χαρακτήρες και διάλογους. Αν και κυρίως κωμικό, το έργο έχει έναν βαθύ δραματικό πυρήνα, αναδεικνύοντας τη σκληρή και ανθρώπινη πραγματικότητα.

✒ Γράφει ο Νέστορας Αναστάσιος

Οι “Τα 170 τετραγωνικά” αποτελούν μια συγκινητική παράσταση που αναδεικνύει με χιούμορ και ευαισθησία τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη μιας επαρχιακής ελληνικής οικογένειας, αναζητώντας μια ευάλωτη ευτυχία. Η οικογένεια αυτή είναι γεμάτη ενδοοικογενειακές δυσλειτουργίες, ψέματα και κρυφά μυστικά.

Η εξαιρετική αυτή παράσταση ανήκει σε μια τριλογία που περιλαμβάνει τα έργα “Μακριά από Παιδιά,” “170 τετραγωνικά” και “Χαρτοπόλεμος,” από τον Έλληνα συγγραφέα και ηθοποιό Γιωργή Τσουρή. Αυτά τα έργα αποτελούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας της γενιάς των τριαντάρηδων και αναδεικνύουν θέματα που αφορούν τη σύγχρονη οικογενειακή ζωή και τις συχνά δύσκολες εσωτερικές σχέσεις.

Αυτή η σειρά έργων εξετάζει την έννοια της οικογένειας και της οικογενειακής εστίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας τις πολυπλοκότητες και τις αντιφατικές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν εντός αυτής. Προσφέρει ποικιλία αστείων χαρακτήρων και καταστάσεων, ενώ κρύβει έναν βαθύτερο τραγικό πυρήνα πίσω από την κωμωδία.

το έργο όπως σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Παλούμπη, αποτελεί μια εξαιρετικά πετυχημένη αναπαράσταση του πώς το θέατρο ως εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης της ανθρώπινης ζωής στο σήμερα και στο τώρα.

Ο Τσουρής είναι γνωστός για τον κοινωνικό χαρακτήρα των έργων του, και τα “Τα 170 τετραγωνικά” αντικατοπτρίζουν τη συνεχή του προσπάθεια να εξερευνήσει τις εσωτερικές σχέσεις στο σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζοντας μια ξεκάθαρη εικόνα, δηλαδή έναν καθρέφτη, της ατομικής και οικογενειακής ταυτότητας του κοινού που παρακολουθεί την παράσταση.

Αυτό το έργο, και γενικά η παράσταση, όπως σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Παλούμπη, αποτελεί μια εξαιρετικά πετυχημένη αναπαράσταση του πώς το θέατρο ως εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης της ανθρώπινης ζωής στο σήμερα και στο τώρα.

Αυτή η συγκεκριμένη παράσταση αναλύει θέματα όπως η ανθρώπινη ύπαρξη, η οικογένεια, οι σχέσεις και η κοινωνία με έναν εμφανή και κατανοητό τρόπο για το κοινό και η χρήση του κωμικού και του δραματικού στοιχείου στην παράσταση δημιουργεί μια ξεχωριστή δυναμική.

Τόσο το κωμικό, όσο και το δραματικό στοιχείο της παράστασης επιτυγχάνονται άριστα. Ο ακραία αστείος ρόλος ενός ατόμου με αυτισμό, που ερμηνεύει ο ίδιος ο συγγραφέας Γιωργή Τσουρής, προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ το δραματικό υπόβαθρο, ειδικά μέσα από την εξαιρετική ερμηνεία του Θανάση Ζερίτη, προκαλεί βαθύτερες σκέψεις για τα σοβαρά ζητήματα που του έργου.

Αυτή η αντίφαση μεταξύ του κωμικού και του δραματικού, σε μορφή μοντέρνας φάρσας, αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το έργο προσεγγίζει το κοινό και αποκαλύπτει τις πολύπλοκες και συχνά αντιφατικές πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης και των οικογενειακών σχέσεων.

Τέλος, οι γυναίκες της παράστασης, η Αμαλία Αρσένη, η Ήβη Νικολαΐδου και η Ελένη Τσιμπρικίδου, έπαιξαν επίσης εξαιρετικά στους ρόλους τους.

Δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την παράσταση για κανένα λόγο!

ℹ️ Info 📆 Θα παίζεται Μέχρι και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 19:00 στο Ράδιο Σίτυ!

✒ Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε ένα «ρινγκ» 170 τετραγωνικών μέτρων.  Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;

Το αίμα νερό δε γίνεται, αλλά όταν το αίμα βράζει…

 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου

Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής

Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής

Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη

Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε.

Ηθοποιοί:

Αμαλία Αρσένη 

Ήβη Νικολαΐδου

Θανάσης Ζερίτης

Ελένη Τσιμπρικίδου 

Γιωργής Τσουρής 

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Tiktok:  https://www.tiktok.com/@stellaperpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

 

 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.