Νότης Μαυρουδής: Έφυγε το “Παιδί της Γης” στην “Ηχώ του Έρωτα” της Μουσικής για την “Άκρη του Ουρανού” του

Νότης Μαυρουδής

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Έφυγε χθες 3 Ιανουαρίου 2023 από τη ζωή αιφνιδίως με τον πλέον αδόκητο θάνατο (από πτώση σε κενό) σε ηλικία 77 ετών ο δημοφιλής, διακεκριμένος, πολυβραβευμένος και ξεχωριστός Μελωδιστής μας, Νότης Μαυρουδής (Παναγιώτης Μαυρουδής) ή αλλιώς ο μουσικοσυνθέτης- σολίστ κιθάρας – ερμηνευτής που σφράγισε με το μεγαλείο του καλλιτεχνικού του έργου την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού ως ένας εμβληματικός εκπρόσωπός του…

Ο άνθρωπος που μας δίδαξε μέσα από τη μουσική του με τον πιο λυρικό, μελωδικό και αισθαντικό τρόπο, ότι “Ίσως φταίνε τα Φεγγάρια”, “Άκρη δεν έχει ο Ουρανός”, “Θα βρεθούμε ξανά”, “Το πρωινό τσιγάρο”, “Ο Παλιάτσος”, “Τα γιορτινά σου φόρεσε”, “Τάγκο”,  “Άγρυπνο Φεγγάρι”, “Ανεμοθύελλες”, ως ένα ξεχωριστό “Παιδί της Γης” τονίζοντάς μας πως “παλεύουμε καθημερινά με την πυξίδα εμπρός πίσω η αλλιώς Μέλλον-Παρελθόν”.

Γεννημένος στις 17 Ιουλίου του 1945 στην Αθήνα, παιδί φτωχής οικογένειας με μητέρα πολιτική κρατούμενη – εξαιτίας της οποίας θα περάσει και τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του στη φυλακή- θα ξεκινήσει τις μουσικές σπουδές του το 1958 στο Εθνικό Ωδείο με μαθήματα κιθάρας  για να αποφοιτήσει το 1969 με άριστα και να ολοκληρώσει με επιπρόσθετες σπουδές στην Ακαδημία της Ισπανίας Santiago de Compostella.

Το έτος 1964 σηματοδοτεί την είσοδό του στην ελληνική δισκογραφία, ενώ -διόλου βραδυφλεγώς- θα διακριθεί και θα τιμηθεί σε διεθνή Μουσικά Φεστιβάλ για να διανύσει μια αξιόλογη και πλούσια 60χρονη καλλιτεχνική διαδρομή διανθισμένη με σπάνιες συνεργασίες, όπως με κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, ενώ θα γράψει  μουσική για παιδικά τραγούδια, αλλά και μουσική για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο.

Η πολυσχιδή καλλιτεχνική δράση του εκτείνεται και στη μελοποίηση κορυφαίων ποιητών – στιχουργών, όπως του Ελύτη, του Ηλία Κουτσούκου, του Πετρόπουλου, του ‘Ακου Δασκαλόπουλου, αλλά και στη διασκευή δημοφιλών τραγουδιών, όπως του Μάνου Χατζηδάκη – ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου…

Δημιουργός (συνθέτης – σολίστ και ερμηνευτής) μιας μουσικής με έντονο χρώμα ζωής, κεντημένης με νότες καρδιάς, ρομαντικές μελωδίες και αισθαντικές ερμηνείες διάχυτες από περισσή ευαισθησία, λυρισμό, ελπίδα, μελαγχολία, προβληματισμό και ανησυχία για το μετέωρο μέλλον του Παρελθόντος μας, όπως διατείνονταν χαρακτηριστικά ο ίδιος!

Μια φωτεινή Μουσική μιας φωτεινής προσωπικότητας με ανήσυχο πνεύμα, φιλοσοφικό στοχασμό και εσωτερικές αναζητήσεις ως ένα άλλο, ξεχωριστό” Παιδί της Γης” στη γνώριμη “Ηχώ του Έρωτα” της Μουσικής του!

Παναγιώτης Μαυρουδής (17 Ιουλίου 1945 – 3 Ιανουαρίου 2023)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 519 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.