Κριτική για την παράσταση «Η Συνάντηση» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη

«Η Συνάντηση», του Stephen Belber

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και παρακολούθησε την παράσταση «Η Συνάντηση» του Stephen Belber, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη.

Λίγα Λόγια για το έργο: Πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά κοινωνικά θέματα, που ενώ φαινομενικά αγγίζουν κυρίως τα λοάτκι άτομα, ωστόσο αναφέρεται γενικά στον σύγχρονο άνθρωπο, στη μοναξιά, στην κρίση ταυτότητας, στο παρελθόν και στο πως οι παθογένειές του στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον, στην ευθύνη, στην αποξένωση των μεγάλων πόλεων, στα χρόνια που φεύγουν, στα γερατειά κ.α.

Όμως, παρόλη τη βαρύτητα αυτών των τεράστιων κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων, είναι ένα έργο που αφήνει άπλετο χώρο στο χιούμορ. Βία (λεκτική, σωματική και κοινωνική), χιούμορ (κυρίως, λόγω του γκροτέσκου στυλ του ηλικιωμένου πρώην διάσημου χορογράφου που υποδύεται ο Γιώργος Κιμούλης) και απόγνωση (μοναξιά, εγκατάλειψη, κρίση ταυτότητας κ.α.) σμιλεύονται σαν κάτι το ενιαίο, επάνω στη θεματική της μοναξιάς (ακούσιας) και της μοναχικότητας (εκούσιας) και στο πως οι παθογένειες του παρελθόντος στοιχειώνουν το παρόν και το μέλλον μας.

Ο Κιμούλης σείεται και τρέμει επάνω στη σκηνή από τη ψυχική ταραχή του ήρωα που υποδύεται, τραυλίζει, ενώ παράλληλα βρίσκει το ψυχικό σθένος να κάνει χιούμορ και να κανιβαλίσει τη ζωή και τις καταστάσεις… και όλα αυτά τόσο αβίαστα, τόσο όμορφα, τόσο ρεαλιστικά, άλλοτε ωμά και άλλοτε ποιητικά, γνήσια θεατρικά, λιτά και μεγαλειώδη.

Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος, πρώην διάσημος, γκέι χορευτής και χορογράφος, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και τώρα ζει εντελώς μοναχικά, δέχεται στο χώρο του, την επίσκεψη ενός ζευγαριού που του ζητά μία συνέντευξη για το πώς λειτουργούσε ο καλλιτεχνικός χώρος στη δική του εποχή. Καθώς όμως εξελίσσεται η “συνέντευξη” αυτή, ο μοναχικός χορογράφος αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος μ’ ένα μεγάλο θαμμένο μυστικό του παρελθόντος του.

Η πρεμιέρα του έργου έγινε στη Νέα Υόρκη το 2004 με τους Frank Langella, Ray Liotta και Jane Adams, ενώ το 2014 o Stephen Belber σκηνοθέτησε το έργο για τον κινηματογράφο με τους Patrick Stewart, Carka Gugino και Matthew Lillard.

Πρόκειται για ένα έργο ταυτόχρονα βίαιο, τρυφερό, σοκαριστικά αληθινό, ρεαλιστικό, ωμό, ανθρώπινο, ποιητικό και γνήσια χιουμοριστικό, με πολλές ανατροπές!  

Ερμηνείες: Ο ηλικιωμένος, ξοφλημένος, γκέι χορογράφος που ερμηνεύει ο Γιώργος Κιμούλης είναι ότι πιο ρεαλιστικό έχω δει στο θέατρο, πάνω στο θέμα αυτό: οι απολύτως σωστές δόσεις θηλυπρέπειας, drama queen, ψυχικής ταραχής, χιούμορ και ωμότητας, για τον συγκεκριμένο ήρωα.

Ο Κιμούλης έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και τον έχει δαμάσει, έχει σκοράρει γκολ από τα αποδυτήρια και έχει βουτήξει στον πάτο της ψυχοσύνθεσης αυτού του ηλικιωμένου και πλέον “ρετρό” γκέι χαρακτήρα, που άνθησε στα 80’s.

Με μία απενοχοποιημένη ερμηνεία για τον γκέι ήρωα του έργου, σοκαριστικά πηγαία και με τη σωστή δόση θηλυπρέπειας (χωρίς υπερβολές, αλλά ούτε και με το στρες του πολίτικαλ κορέκτ), ο ηθοποιός σείεται και τρέμει επάνω στη σκηνή από τη ψυχική ταραχή του ήρωα που υποδύεται, τραυλίζει, ενώ παράλληλα βρίσκει το ψυχικό σθένος να κάνει χιούμορ και να κανιβαλίσει τη ζωή και τις καταστάσεις… και όλα αυτά τόσο αβίαστα, τόσο όμορφα, τόσο ρεαλιστικά, άλλοτε ωμά και άλλοτε ποιητικά, γνήσια θεατρικά, λιτά και μεγαλειώδη.

Μαζί του στη σκηνή η  Άννα Μονογιού και ο Στάθης Παναγιωτίδης, που με τις επίσης καταπληκτικές ερμηνείες τους, ολοκληρώνουν το ερμηνευτικό σύνολο του έργου με τις δικές τους δυναμικές, χωρίς απλά να συνοδεύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κιμούλη, αλλά ουσιαστικά και οργανικά να εξελίσσουν ερμηνευτικά την παράσταση.

Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση, ενός πραγματικά όμορφου έργου που θα σας συγκινήσει, θα σας ανοίξει το μυαλό και την καρδιά… ίσως και να ταυτιστείτε… και κυρίως θα απολαύσετε έξοχες, ρεαλιστικές ερμηνείες, βαθιά συγκινητικές και χιουμοριστικές.

Η Μονογιού μπαίνει απολύτως μέσα στην ηρωίδα της και ερμηνεύει εξαίσια το τρυφερό, γυναικείο, ενοποιητικό στοιχείο που σβήνει τα χάσματα, απαλύνει το τραύμα του παρελθόντος και φέρνει πιο κοντά τους δύο άλλους ήρωες. Από την άλλη, ο Παναγιωτίδης ερμηνεύει τον ήρωα που βρίσκεται φαινομενικά απέναντι και συμπυκνώνει ερμηνευτικά όλο το εσωτερικευμένο τραύμα που φέρει ο ήρωάς του, ενώ εκδηλώνει με ρεαλιστικά βίαια ξεσπάσματα τη συμπυκνωμένη, φανερή και κρυφή, ομοφοβία του.

Σκηνοθεσία: Ο Γιώργος Κιμούλης έχει επιμεληθεί και τη σκηνοθεσία της συγκεκριμένης παράστασης. Σκηνοθετικά ο Κιμούλης δεν επιβάλλει κάποια ιδιαίτερη φόρμα επάνω στο έργο. Αφήνει αυτό το πραγματικά τόσο υπέροχο, ρεαλιστικό και παράλληλα ποιητικό, ανθρώπινο… τα είπαμε άλλωστε… κείμενο και τις ερμηνείες των ηθοποιών να πρωταγωνιστήσουν επάνω στη σκηνή και μας θυμίζει αυτά που έχουμε ακούσει για το παλιό θέατρο, πριν την εποχή των μεγάλων σκηνοθετών, το θέατρο των μεγάλων ρόλων.

 

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση, ενός πραγματικά όμορφου έργου που θα σας συγκινήσει, θα σας ανοίξει το μυαλό και την καρδιά… ίσως και να ταυτιστείτε… και κυρίως θα απολαύσετε έξοχες, ρεαλιστικές ερμηνείες, βαθιά συγκινητικές και χιουμοριστικές. 

 

✒ Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας

 

Φωτογραφίες & Video:  Στέλλα Πέρπερα

 

Δείτε το Χειροκρότημα της παράστασης εδώ:

 

Η παράσταση μετά τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο στο θέατρο Βικτώρια.

 

📝 Συντελεστές
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Άννα Μονογιού, Στάθης Παναγιωτίδης
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά – Κουστούμια: Σοφία Νικολαΐδη
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Φωτισμοί: Θύμιος Γουδέλης
Παραγωγή: Πόλις Πολιτισμού
Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

ℹ️ Πληροφορίες
🎭 Η Συνάντηση 🎭

📍 Θέατρο Αμαλία
Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη
☎️ 2310.842.509

📆 Παραστάσεις
Πρεμιέρα: Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 21:00

Πέμπτη 8 έως Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 21:00 & Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 20.00
Τετάρτη 14 έως Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 21:00 & Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 20.00
Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 21.00
Kυριακή 25 & Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 21:00
Τετάρτη 28 έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 21:00
Τρίτη 3 ως Σάββατο 7 Ιανουαρίου στις 21.00 & Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 20:00

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.