Κριτική Παράστασης: “Κάθε Τρίτη με τον Μόρι” σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη

«Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr και η Σιμόνη – Μαρία Γκολούμποβιτς βρέθηκαν στο θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου του 2021 και παρακολούθησαν την πρεμιέρα της παράστασης «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», όπου ο Γρηγόρης Βαλτινός συναντά επί σκηνής τον πολυτάλαντο Γιάννη Σαρακατσάνη, σε σκηνοθεσία του πολυμήχανου Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο περιγράφει την πραγματική ιστορία του διάσημου και σπουδαίου καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz -που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του- κατάφερε να «βιράρει» πνευματικά τον ανήσυχο μαθητή του Mitch Albom, υποδεικνύοντας τις σημαντικές αξίες της ζωής.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός καθήλωσε και γοήτευσε το κοινό με την ενσάρκωση του πολυεπίπεδου ρόλου της δυνατής προσωπικότητας του καθηγητή Morrie

Το έργο υπογραμμίζει και εκθέτει την βαθιά και ειλικρινή σχέση αυτών των δυο ανθρώπων διαφορετικής φύσεως και ψυχοσύνθεσης και την εξέλιξή της στην πορεία του χρόνου. Η σκηνοθετική ματιά του Χανιωτάκη σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία όλων των συντελεστών και των καταξιωμένων ηθοποιών δημιούργησαν μια παράσταση που πρόβαλλε με χιούμορ και με απλό, προσιτό και κατανοητό τρόπο στο κοινό αλήθειες για τη ζωή, το Θεό, τη φιλία και την αγάπη με φόντο το μοτίβο της πορείας προς τον θάνατο.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός καθήλωσε και γοήτευσε το κοινό με την ενσάρκωση του πολυεπίπεδου ρόλου της δυνατής προσωπικότητας του καθηγητή Morrie, ο οποίος βαδίζει προς το τέλος της ζωής του και παίρνει χαρά από τη σχέση που έχει αναπτύξει με έναν φοιτητή του. Με ματιά ζεστή και τρυφερή, γεμάτη αγάπη και συμπόνια «διδάσκει» μαθήματα ζωής, που δε διδάσκονται σε πανεπιστήμια ή σε σχολεία. Άμεσος, συγκινητικός και βαθυστόχαστος σε ένα κλίμα χαρμολύπης παρουσίασε όλες τις πτυχές του εκκεντρικού καθηγητή, που με καθαρότητα και διαύγεια διδάσκει την υπομονή και τη σύνεση, του χορευτή, που λικνιζόταν υπό τη μουσική υπόκρουση του πιάνου, του φίλου, που αγαπά και κατανοεί και του άρρωστου ηλικιωμένου, που αργοσβήνει.

Ο μαθητής Γιάννης Σαρακατσάνης μπαίνει πρώτος στην σκηνή ως αφηγητής που προλογεί και κατατοπίζει το κοινό με σκοπό να γεφυρωθούν τα χρονικά κενά της εξέλιξης της παρούσας ιστορίας, στη συνέχεια παρεμβαίνει αρκετές φορές σχολιάζοντας τα δρώμενα, κάνοντας αναδρομές στο παρελθόν και εισάγει νέες σκηνές. Ο ηθοποιός με σκηνική δεινότητα ερμήνευσε τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του -φιλόδοξου- μαθητή Mitch, ο οποίος έχει αναπτύξει στο πανεπιστήμιο φιλική σχέση με τον Morrie, τον θαυμάζει και τον θεωρεί κατά κάποιο τρόπο μέντορά του και στο τέλος επαναπροσδιορίζει την ύπαρξη και στάση ζωής του ανακαλύπτοντας το ενδόμυχο φως του.

όπου βρεις αγκαλιά και κάτι άλλο, να επιλέγεις την αγκαλιά, Αγαπάτε αλλήλους, για να μη χαθείτε. Χωρίς την αγάπη είμαστε πουλιά με σπασμένα φτερά.

Το σκηνικό επιμελημένο από τον Γιάννη Μουρίκη ήταν λιτό και λειτουργικό. Στα αριστερά της σκηνής βρίσκεται το εσωτερικό του σπιτιού του Morrie, όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, ενώ στα δεξιά υπάρχει το πιάνο όπου ασκείται ο Mitch στη μουσική. Τα κοστούμια του Γιώργου Σεγρεδάκη ήταν σύγχρονα και αντιπροσωπευτικά των χαρακτήρων, ενώ οι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου επικεντρώθηκαν σωστά στους πρωταγωνιστές.

Συμπερασματικά, γίναμε κοινωνοί μιας παράστασης με εύστοχη και άρτια σκηνοθετική προσέγγιση, η οποία στέλνει τα μεγαλύτερα πανανθρώπινα κοινωνικά διδάγματα που θα μπορούσαν να ειπωθούν σχετικά με τη ζωή, το γάμο, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τη φιλία, τον εγωισμό, το θάνατο. Στον επίλογο αυτής έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι φράσεις του Morrie όπου βρεις αγκαλιά και κάτι άλλο, να επιλέγεις την αγκαλιά, Αγαπάτε αλλήλους, για να μη χαθείτε. Χωρίς την αγάπη είμαστε πουλιά με σπασμένα φτερά.

 

Κριτική: Σιμόνη – Μαρία Γκολούμποβιτς 

Υπ. Διδάκτωρ Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

 

Συντελεστές

Αρχική Μετάφραση: Ζαφείρης Χαϊτίδης

Απόδοση: Νικορέστης Χανιωτάκης / Γρηγόρης Βαλτινός

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης

Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης

Φωτογραφίες Παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ

Παραγωγή: Απόηχος 2020- Τέχνη & Πολιτισμός (Η Παραγωγή έχει παραχωρηθεί από τη Θέασις-Δράσεις Πολιτισμού Ε.Π.Ε)

Πρωταγωνιστούν:

Γρηγόρης Βαλτινός

Γιάννης Σαρακατσάνης

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

 

Διαβάστε επίσης

Περί Σιμόνη - Μαρία Γκολούμποβιτς 19 Άρθρα
Γειά σας! Ονομάζομαι Γκολούμποβιτς Σιμόνη- Μαρία, φιλόλογος και θεατρολόγος. Είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας της stellasview, στην οποία αναρτώ τις θεατρολογικές μου απόψεις και σκέψεις για παραστάσεις και πολιτισμικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είμαι Απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακός Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.