Βασίλης Πρατσινάκης: “Η Τέχνη και το τραγούδι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα”

Ο δημοφιλής και χαρισματικός, πολυσχιδής καλλιτέχνης ή αλλιώς ο ερμηνευτής του Έντεχνου, Λαϊκού και Κρητικού τραγουδιού με έμφαση στον καλό στίχο και το τραγούδι της ανθρώπινης επαφής με το ιδιαίτερο μουσικό του αποτύπωμα ο αγαπημένος Θεσσαλονικιός καταξιωμένος ερμηνευτής και μουσουργός Βασίλης Πρατσινάκης με αφορμή τη νέα του on line λόγω πανδημίας συναυλίας του παραχώρησε στο StellasView και στην γνωστή δημοσιογράφο πολιτιστικού ρεπορτάζ Εύα Μαρά, μια άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, μιλώντας για το πολυετές μουσικό έργο του και τη συμβολή του στο μουσικό γίγνεσθαι της πόλης μας!

 

Πότε χρονικά προσδιορίζετε το ταξίδι σας, στη τέχνη της Μουσικής και του Τραγουδιού; Υπήρξε όνειρο ζωής για εσάς η προέκυψε συγκυριακά στην πορεία της ζωής σας;

Δεν ήταν συγκυριακό φαινόμενο γιατί το τραγούδι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικογενειακή μου ζωή. Είμαστε 5 αδέρφια που όλοι ασχολήθηκαν με το τραγούδι με πρώτο το μεγάλο μου αδερφό τον Παύλο που πρόσφατα μας άφησε οδυνηρά αναπάντεχα! Εγώ ήμουν τελευταίος και ήδη όταν έμπαινα στην εφηβεία 12-13 χρονών τα μεγαλύτερα μου αδέρφια υπήρχαν στη μουσική της πόλης εκείνη την όμορφη εποχή που το τραγούδι ευωδίαζε.

Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και ευεργετείται αισθητικά βρίσκοντας ψυχικές ισορροπίες από τη θέαση ή το άκουσμα καλλιτεχνικών γεγονότων.

Με αφορμή τη νέα σας – αυτή τη φορά on line – συναυλία σας (6/2 – 14/2) λόγω της δεδομένης συγκυριακής κατάστασης του κορωνοϊού, θα θέλαμε να μας δώσετε – εν συνόψει- το στίγμα της εν λόγω συναυλίας σας, όπως και το προφίλ της (συντελεστές, συνεργάτες κλπ).

Η πανδημία ήρθε να πλήξει οδυνηρά την κοινωνικότητα μας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Με τους φίλους μουσικούς αποφασίσαμε να βρεθούμε σ ΄ένα στούντιο και να παίξουμε μαζί, γιατί το είχαμε μεγάλη ανάγκη, αφού μας έλειπε η κοινή συνισταμένη που μας ενώνει, το τραγούδι, έτσι αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια διαδικτυακή συναυλία, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με την πολύτιμη οργανωτική συμβολή της live street και της Μαριλούς Φυντανίδου. Η εικονοληψία – ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polytropon και έπαιξαν οι μουσικοί Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιππουπολίτης και Γιώργος Φακαλής.

Τελικά το τραγούδι ενώνει; Τι σημαίνει για εσάς τραγούδι;

Είμαστε ένας λαός που το τραγούδι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτισμικής μας ζωής διαχρονικά, κρατώντας τον κόσμο σε μια ιδανική συνύπαρξη – συνεύρεση. Το τραγούδι για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης που με ισορροπεί χαρίζοντας μου απίστευτες εσωτερικές συγκινήσεις!

Σ’ έναν σύντομο απολογισμό της πολυετούς καλλιτεχνικής σας διαδρομής, ποιους θα ξεχωρίζετε  ως τους πιο σημαντικούς σταθμούς της καριέρας σας και για ποιον ιδιαίτερο λόγο;

Σημαντικές στιγμές ήταν η συνύπαρξη με τα 5 αδέρφια μου επί σκηνής με έντονο συναίσθημα και όμορφη επαφή με τον κόσμο. Επίσης οι εμφανίσεις μου στη μουσική σκηνή βάρδια, περίπου 18 χρόνια, με πολύ όμορφες συνεργασίες και μια απίστευτη φιλική επαφή με το κοινό της πόλης γίναμε στην κυριολεξία μια οικογένεια!

Σε ποιο βαθμό είχαν απήχηση στην επιτυχή σας καλλιτεχνική αναζήτηση – καλλιτεχνικό σας ταξίδι;

Όλα αυτά τα χρόνια η επαφή μου με το τραγούδι ήταν κατά κύριο λόγο οι ζωντανές εμφανίσεις, εισέπραξα και εισπράττω μεγάλη αγάπη. Ακροατές οι οποίοι δηλώνουν ότι οι χώροι που τραγουδούσα ήταν το “δεύτερο σπίτι τους” υποστηρίζοντας φανατικά την αισθητική μου “ματιά”.

Το τραγούδι για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης που με ισορροπεί χαρίζοντας μου απίστευτες εσωτερικές συγκινήσεις!

Ασχοληθήκατε επιτυχώς επί σειρά ετών με το χώρο του έντεχνου – λαϊκού και κρητικού τραγουδιού. Ποιος ο απόηχος αυτής της διαδρομής και πως σας καθόρισε ως καλλιτέχνη;

Έμαθα να υπηρετώ ένα τραγούδι που το κυριότερο μέλημα του ήταν ο καλός στίχος και η καθαρή εκφορά του λόγου με μια ανθρώπινη επαφή.

Πώς βιώνετε σε καλλιτεχνικό, αλλά και ανθρώπινο επίπεδο την καθεστηκυία εφιαλτική και άκρως ψυχοφθόρα κατάσταση που βιώνουμε, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τη λεγόμενη πανδημία του κορωνοϊού; Σε ποιο βαθμό έχει πληγεί η Τέχνη, εκτιμάτε;

Η Τέχνη και το τραγούδι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Όταν δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, που αυτό είναι η ίδια η ζωή μας, τα πράγματα στην τέχνη για κάποιους δυσκολεύουν αφάνταστα! Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και ευεργετείται αισθητικά βρίσκοντας ψυχικές ισορροπίες από τη θέαση ή το άκουσμα καλλιτεχνικών γεγονότων.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική και ποια θέση κατέχει στη ζωή σας;

Η μουσική είναι ο κυριότερος τρόπος για να εκφράσω τα συναισθήματα μου.

Που εκτείνονται οι προσωπικές, μουσικές φιλοδοξίες και ποιο αποτελεί το προσωπικό σας όραμα στην τέχνη της Μουσικής;

Δεν έχω καμμιά φιλοδοξία, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο δρόμος της ζωής και ότι μας συμβαίνει, καθώς πορευόμαστε σε αυτήν που ένα μεγάλο της μέρος είναι το τραγούδι και η μουσική.

Πώς διαβλέπετε ως δημιουργός – καλλιτέχνης το Μέλλον της Ελληνικής Τέχνης και δη της Ελληνικής Μουσικής;

Είμαι αισιόδοξος γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ ταλαντούχοι με πολλές γνώσεις, αρκεί φυσικά να υπάρξουν οι χώροι για να μπορέσουν να εκφραστούν. 

Εν κατακλείδι, δύναται η Τέχνη να αποτελέσει αντίδοτο και διέξοδο στη γενικευμένη έννοια της Κρίσης; Ποια η κυρία αποστολή της σε χαλεπούς και δίσεκτους καιρούς, όπως σήμερα;

Αντίδοτο ναι, γιατί συμβάλλει στην καλλιέργεια του ατόμου δημιουργώντας ανάταση ψυχής. Η Τέχνη βοηθάει την ίδια την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τις άσχημες στιγμές της, γιατί είναι ένα όπλο που μάχεται για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, αναβαθμίζοντας την πνευματική και αισθητική υπόσταση του ανθρώπου.

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

 

Ευχαριστώ θερμά τον αγαπημένο μας Θεσσαλονικιό καλλιτέχνη του καλού έντεχνου, λαϊκού και κρητικού τραγουδιού μας, του πολυσχιδούς δημιουργού καλλιτέχνη που έδωσε τη δική του χαρακτηριστική πινελιά στην ερμηνεία τραγουδιών της παρέας και της ανθρώπινης επαφής με ιδιαίτερη προσήλωση στον καλό στίχο και την ποιότητα της μουσικής του και της πορείας του!

Του εύχομαι εκ βάθους καρδιάς να συνεχίσει τις δημιουργικές γόνιμες καλλιτεχνικές του αναζητήσεις και επιτυχείς καλλιτεχνικές γέννες σε ένα αέναο ταξίδι ψυχής και προσφοράς!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία θα βρείτε εδώ

 

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.