Αχιλλέας Παράσχος: Ο τελευταίος Ποιητής της Ρομαντικής Εποχής

“Ο τελευταίος της Ρομαντικής Εποχής Ποιητής Αχιλλέας Παράσχος” – Ο ξεπερασμένος πλην ο πιο δημοφιλής ποιητής της γενιάς του.

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Ο δοξασμένος στην εποχή του – αλλά ξεπερασμένος μετά θάνατον – κορυφαίος ποιητής – εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Α’ Αθηναϊκής Σχολής, αν και “Ποιητής Αρχείου” έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου του 1895.

Ο εμβληματικός ποιητής του 19ου αιώνα Αχιλλέας Παράσχος (κατά κόσμον Αχιλλέας Νασάκης ή Νασίκογλου) που δοξάστηκε και αναγνωρίστηκε ως ένας εκ των πιο διακεκριμένων ποιητών της Ρομαντικής Περιόδου και πλέον δημοφιλής, έτυχε το παράδοξο της δόξας και φήμης εν ζωή, αλλά της διακωμώδησης και του χλευασμού μετά θάνατον ως ξεπερασμένος ρομαντικός ποιητής παρά τη άκρατη δημοφιλία στη γενιά τού ’30.

Η ποιητική του πένα, η οποία – άλλοτε ήταν άξια θαυμασμού, σεβασμού και εκτίμησης –  δεν τον κατάφερε να τον καταστήσει το λεγόμενο “διαχρονικό ποιητή”, αλλά “Ποιητή Αρχείου”, όπως και η ποίησή του που χαρακτηρίστηκε παρωχημένη και αδιάφορη από τις μεταγενέστερες γενιές.

Γεννημένος στο Ναύπλιο το 1838 – με καταγωγή από τη Χίο – θα μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου θα μεγαλώσει και θα σπουδάσει, ενώ παράλληλα θα ενταχθεί στη λεγόμενη “Χρυσή Ομάδα” – Κύκλος σπουδαστών και διανοούμενων επαναστατών ενάντια στον Όθωνα.

Αργότερα θα εκδιωχθεί, αλλά και θα φυλακισθεί στις “Φυλακές του Μεντρεσέ” της Πλάκας για την επαναστατική του δράση.

Η συγγραφική του γραφή – κράμα καθαρεύουσας και δημοτικής – θα κυριαρχήσει και θα τον καθιερώσει ως τον πιο δημοφιλή ποιητή της Α’ Αθηναϊκής Σχολής.

Η ποίηση του γνώριμη και άκρως δημοφιλής, ιδιαίτερη λόγω των πολύστιχων, πολύστροφων επαναστατικών (κατά κόρον) και με πολλές επαναλήψεις ποιημάτων του, αν και άτεχνης μορφής – χωρισμένης σε ενότητες – δομές – προσέδιδαν το προσωπικό του στίγμα μιας ποίησης ξεχωριστής που τιμήθηκε και λατρεύτηκε από πολλούς της γενιάς του.

Ο εμπνευσμένος – πλέον δημοφιλής στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής του –  επαναστάτης ποιητής της “Ελεγείας εις τον Όθωνα”, των “Ρεμβασμών”, της “Μάνας”, των “Πατριωτικών και των Ελεγείων”, των “Επικολυρικών” και κυρίως των “Ερωτικών” θα μείνει στη μνήμη μας ως ο τελευταίος ρομαντικός ποιητής με τις όποιες γλωσσικές και εκφραστικές υπερβολές της ποίησής του.

Αχιλλέας Παράσχος (6 Μαρτίου 1838 – 26 Ιανουαρίου 1895)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.