Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και φωτογραφίζουμε με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι και φωτογραφίζουμε με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το 2021 γιορτάζονται παγκοσμίως τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι και ένα πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη του ίδιου και του έργου του.

Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δε συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) αποφάσισε να διοργανώσει ένα πολύπλευρο Project, προτρέποντας τα μέλη του να διεισδύσουν φωτογραφικά στη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Το Project περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσά τους και εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών τεχνών, artist’ books,  βιβλίων με σύγχρονες και παλιές, συλλεκτικές εκδόσεις, διαλέξεις, θεατρικά, σινεμά κλπ

Ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας το Project θα εξελιχτεί ολόκληρο το 2021 με την προοπτική να γίνουν οι εκθέσεις μετά το καλοκαίρι.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (Ν)

Διαβάζουμε (Ν) και φωτογραφίζουμε.
Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγει ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιογραφία του, φωτογραφίζει εμπνεόμενος είτε από το σύνολο του βιβλίου, είτε από μια παράγραφο ή από μια φράση του αλλά ίσως κι από τη ζωή του (Ν). Το φωτογραφικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφορά, τη ΣΥΝΔΕΣΗ του φωτογραφικού έργου του κάθε συμμετέχοντα με την προσωπικότητα ή το έργο του Ν.

Οι φωτογράφοι, θα πρέπει να παραδώσουν, ταυτόχρονα με το έργο τους, σε WORD, και το απόσπασμα της επιλογής τους, αναφέροντας τον τίτλο του βιβλίου από το οποίο προέρχεται και τον εκδοτικό οίκο. Το μέγεθος αυτού, θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στις 30-1500 λέξεις. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο κείμενο, τότε, κατατίθεται μία περίληψη του στο μέγεθος που προαναφέρθηκε.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των φωτογραφιών που θα υποβληθούν:
Αριθμός εικόνων ανά συμμετέχοντα: 3 έως 15 εικόνες
Μέγεθος του κάθε αρχείου:    1200 dpi, η μεγάλη πλευρά
Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών: 9η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Τα έργα (ακόμη και αν στην πρώτη φάση είναι προσχέδια ή ημιτελή έργα) αποστέλλονται με αυτόν τον τίτλο μέσω we transfer, στην υπεύθυνη του Project: Κατερίνα Μπάτζιου katerinatbatziou@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 6948082016

ARTIST’ BOOK με θέμα τον Ντοστογιέφσκι

Το όνομα του συγγραφέα μου θύμιζε πάντα κάτι παλιά βιβλία, από τα ελάχιστα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Με μυστηριώδη εξώφυλλα και άκρως μεστό περιεχόμενο, γεμάτο ανθρώπινο πόνο και πάθη.

Έτσι λοιπόν και σ’ αυτή την συγκυρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ένα artist’ book, ένα αυτούσιο καλλιτεχνικό έργο, που να φέρει όλο αυτό το βάρος και τη νοσταλγία της αισθητικής και του περιεχομένου ενός βιβλίου του Ντοστογιέφσκι.

Συμμετέχουν: Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ των έργων που θα υποβληθούν:

Αrtist’ book μεγέθους περίπου Α4 και όγκου περίπου ενός μέτριου βιβλίου

Ημερομηνία πρώτης λήξης συμμετοχών:      31η Μαρτίου 2021

Μπορείτε να στείλετε φωτογραφία του βιβλίου (αρχικά έστω και σε μη τελική μορφή) στο υπεύθυνο του project Θανάση Ράπτη:  raptisthanassis@gmail.com   κιν. +306973221887

 

Τα τελικά έργα πρέπει να αποσταλούν:

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης – ΤΘ 17069 -TK 54210 Θεσσαλονίκη

 

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Φ. Μ. ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (Ν) με λίγα λόγια

Ο ( Ν), γεννήθηκε στη Μόσχα, τους 11/11/1821 και πέθανε στην Αγ. Πετρούπολη, 9/2/1881, σε ηλικία 60 ετών. Ο πατέρας του, που ήταν μορφωμένος κι ευλαβής χριστιανός, άσκησε σημαντική επιρροή στον συγγραφέα.

Αφού πέρασε μετά από εξετάσεις στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών, αποδείχτηκε ότι δεν τον ενδιέφερε και στράφηκε στο πάθος του, τη Λογοτεχνία και τη συγγραφή.

Πρώτο του έργο: ¨Οι φτωχοί¨ (1844).

Η σχέση του με τους σοσιαλιστικούς κύκλους τον οδήγησε στη φυλακή, το 1840. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά του δόθηκε χάρη και στάλθηκε στη Σιβηρία για 4 χρόνια.
Εξαρτήθηκε από τον τζόγο. Χρέη τον ανάγκασαν να καταφύγει στην Ευρώπη, αλλά η νοσταλγία τον οδήγησε πίσω, στην Αγ. Πετρούπολη όπου και πέθανε.

Το «Ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα» είναι στην πραγματικότητα, μυθιστόρημα ιδεών, ιδεών που δε συζητιούνται, απλά βιώνονται έντονα και στο έπακρο, από παθιασμένους άντρες και γυναίκες, κάτω από ένα πυρετικό, μουχρό φως απελπισίας, πόνου, πάθους και τρέλας.

Ελάχιστη ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ στα Ελληνικά: Αδερφοί Καραμάζοφ, Ο Έφηβος, ο Ηλίθιος, οι Φτωχοί, ο Παίκτης, το Υπόγειο, οι Δαιμονισμένοι, Έγκλημα και Τιμωρία …από πολλούς εκδοτικούς οίκους.
Προσοχή
Κάποιες μεταφράσεις είναι πολύ καλλίτερες από άλλες.

Ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας το Project θα εξελιχτεί ολόκληρο το 2021 με την προοπτική να γίνουν οι εκθέσεις μετά το καλοκαίρι ή ίσως και τους πρώτους μήνες του 2022.
Στο μεταξύ και ανάλογα με τις περιστάσεις θα φροντίσουμε για περαιτέρω συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης και με χορηγούς, για περισσότερες δράσεις και μεγαλύτερη διάδραση των εκδηλώσεών μας.

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.