Πέτρος Ξεκούκης: “Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το θέατρο δεν έπαψε ποτέ να διδάσκει πολιτισμό.”

Ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης μίλησε στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά για την παράσταση “Δον Καμίλο” του Σωτήρη Πατατζή και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ματαράγκα, όπου και πρωταγωνιστεί.

Με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία της δημοφιλούς θεατρικής παράστασης “Δον Καμίλο” του Σωτήρη Πατατζή, θα θέλαμε να μας δώσετε, εν συνόψει το στίγμα του έργου, όπως επίσης και του δικού σας πρωταγωνιστικού ρόλου, αυτού του “Δον Καμίλο”. Πρόκειται για μια καθαρόαιμη πολιτική σάτιρα ή μια σατιρική κωμωδία; Πως θα την χαρακτηρίζατε εσείς προσωπικά;

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό έργο στο ελληνικό κοινό. Γράφτηκε το 1958 και η υπόθεση του διαδραματίζεται λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε μια μικρή κωμόπολη της Νότιας Ιταλίας. Κυρίαρχα πρόσωπα δύο παιδικοί φίλοι, ο Δον Καμίλο και ο Πεπόνε. Η μεταξύ τους σχέση, αγάπης και μίσους, η έντονη πολιτική αντίθεση του αιδεσιμότατου Δον Καμίλο με τον κo Πεπόνε, καθώς και όλη η πλοκή του έργου, από το οποίο δε λείπει ο έρωτας, δημιουργεί απίστευτες καταστάσεις, που θα κάνουν τον θεατή να γελάσει με την καρδιά του, να συγκινηθεί και να προβληματιστεί.

Θεωρώ ότι είναι μια καθαρόαιμη πολιτική σάτιρα με διαχρονικό χαρακτήρα και τόσο επίκαιρη, παρουσιάζοντας το αέναο παιχνίδι των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων.

Που έγκειται πιστεύετε η επικαιρότητα και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου που γράφτηκε το 1958;

Δυστυχώς έγκειται στο γεγονός ότι η πολιτική ιστορία του τόπου επαναλαμβάνεται και όχι απαραίτητα προς το κοινωνικό όφελος.

Ενσαρκώνετε έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα στην παράσταση. Ποιες δυσκολίες ενείχε η απόδοσή του ερμηνευτικά;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει δυσκολία καθώς υπάρχουν συχνές ερμηνευτικές αλλαγές, πάθη και αδυναμίες που αφορούν την ψυχοσύνθεση του ήρωα, ο οποίος μεταβαίνει από τη γαλήνη και την ηρεμία, στον θυμό και την οργή και από τη θέληση να φτάσει στην αρετή, στις τύψεις από τη ροπή για αμαρτία.

Για εμένα το θέατρο είναι η ζωή μου, καθώς μέσω αυτού ξεχνώ όλα τα προβλήματα της  καθημερινότητας

Πως προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σας; Υπήρξε όνειρο ζωής σας; Τι σας γοητεύει στο χώρο της υποκριτικής τέχνης και δη του θεάτρου;

Από την παιδική μου ηλικία όταν πήγαινα και παρακολουθούσα ελληνικό κινηματογράφο με τους γονείς μου. Αυτό το οποίο με γοητεύει είναι ότι μπορείς να χαρίζεις το γέλιο στους ανθρώπους κάνοντάς τους έστω και για λίγο να ξεχνούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Επί τρεις δεκαετίες έχετε ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία ρόλους σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση. Ποιος ήταν ο ρόλος που ταυτιστήκατε περισσότερο μαζί του και γιατί;

Κάθε ρόλος που επιλέγω να ενσαρκώσω, αντιπροσωπεύει και μια πτυχή του εαυτού μου. Για παράδειγμα ο Δημητρός από το «ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ» ή ο Σκανδαλάκης  από το «ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ» παρουσίαζαν τις πιθανές απογοητεύσεις στην αγάπη, τις οποίες όλοι μας έχουμε βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή μας, ενώ αντίθετα ο Χότζας στο «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ» ανέδειξε την ανθρωπιά προς τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτου θρησκευτικών πεποιθήσεων την οποία και θεωρώ ότι είναι το σπουδαιότερο προτέρημα.

Κάθε νέος ρόλος αποτελεί και μια νέα πρόκληση για εσάς;

Βέβαια κάθε φορά που ενσαρκώνω έναν νέο ρόλο, μελετώ ενδελεχώς τον χαρακτήρα, τον τρόπο ζωής του ήρωα, αλλά και τη χρονική περίοδο στην οποία έζησε καθώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης του.

Σε ποιο βαθμό επηρέασε η πανδημία τον καλλιτεχνικό χώρο και δη το θέατρο;

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση που βιώνουμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε ακόμα, αποτέλεσε σημαντικότατο πλήγμα για τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον πολιτισμό εν γένει καθώς αναστάλθηκε η λειτουργία των θεάτρων, των τηλεοπτικών παραγωγών και των μουσικών προγραμμάτων. Ειδικά για το θέατρο αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το θέατρο δεν έπαψε ποτέ να διδάσκει πολιτισμό.

Αυτό το οποίο με γοητεύει είναι ότι μπορείς να χαρίζεις το γέλιο στους ανθρώπους

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο; Πιστεύετε ότι η τέχνη και δη σε χαλεπούς  καιρούς  αποτελεί ένα διέξοδο ίσως και έναν τρόπο απελευθέρωσης και λύτρωσης;

Για εμένα το θέατρο είναι η ζωή μου, καθώς μέσω αυτού ξεχνώ όλα τα προβλήματα της  καθημερινότητας και έχω τη δυνατότητα να δώσω χαρά στον κόσμο που με την αγάπη του και τη στήριξή του μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.

Αυτό το διάστημα έχετε έντονη και άκρως επιτυχημένης καλλιτεχνικής παρουσίας στο “Κόκκινο ποτάμι”, στο “Κλουβί με τις τρελές” και στο “Δον Καμίλο”. Ποιο το επόμενο επαγγελματικό- καλλιτεχνικό βήμα σας;

Το χειμώνα θα είμαι στο θέατρο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ στην παράσταση «ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ». Υπάρχει μια ακόμα τηλεοπτική πρόταση πολύ ενδιαφέρουσα την οποία και συζητάω.

Εν κατακλείδι, ποιο αποτελεί το προσωπικό σας όραμα για την Τέχνη που υπηρετείτε με συνέπεια και πάθος διαγράφοντας ήδη μια επιτυχή πολυετή πορεία;

Εύχομαι και ελπίζω το ευρύ κοινό να συνεχίσει να στηρίζει το θέατρο και τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσει να διατηρηθεί αυτός ο δίαυλος παιδείας και πολιτισμού μεταξύ καλλιτεχνών και θεατών ες αεί.

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Ευχαριστώ θερμά τον αγαπημένο ηθοποιό Πέτρο Ξεκούκη για την ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας στο StellasView. Του εύχομαι από καρδιάς Καλή Επιτυχία στο “Δον Καμίλο”, όπου πρωταγωνιστεί, καθώς και στα επόμενα καλλιτεχνικά του βήματα σ’ ένα αέναον ταξίδι τέχνης με ενδιαφέροντες σταθμούς, καλλιτεχνικές απογειώσεις και εκτονώσεις, με συνεχή επαγγελματικά άλματα στηρίζοντας το θέατρο που τόσο έντιμα και με συνέπεια υπηρετεί στα πλαίσια μιας πολυετούς επιτυχημένης διαδρομής!

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση “Δον Καμίλο” θα βρείτε εδώ.

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.