«Ας πέσουν οι μάσκες! Όχι ακόμα!» από τον Μάριο Tériade Ελευθεριάδη!

«Ας πέσουν οι μάσκες! Όχι ακόμα!»

Κυριακή 7 Ιουνίου

« Bas les masquesPas encore! » :

μια πρωτότυπη δράση από τον Ελληνογάλλο εικαστικό Μάριο Tériade Ελευθεριάδη 

Σε μια περίοδο που αναμετριόμαστε ακόμη με τις «πληγές» της πανδημίας η τέχνη αποτελεί το ορμητήριό μας για να μεταδώσουμε τα αληθινά μηνύματα και να ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Εμπνευσμένος από την δράση αλληλεγγύης που ο ίδιος ξεκίνησε και που ακούει στον τίτλο «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» και στηρίζοντας το έργο μοδιστρών και ραφτών από όλη την Ελλάδα, ο Θεσσαλονικιός-Ελληνογάλλος εικαστικός, Μάριος Tériade Ελευθεριάδης, συμμετέχει με ένα πολύ ιδιαίτερο εικαστικό project στην πολιτιστική δράση “15+1 Carrés DArt” (15+1 Καρέ Τέχνης), σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και την Αθήνα. Γιατί η τέχνη οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή, οφείλει να δίνει το στίγμα της, οφείλει να παραδειγματίζει, οφείλει να ακούει, αλλά και να ακούγεται ΔΥΝΑΤΑ!

Η videoperformance από τον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας

Στην δράση αυτή (15+1 Καρέ Τέχνης), που ξεκίνησε από τις 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου ανακαλύπτουμε καθημερινά και διαδικτυακά έναν καλλιτέχνη, μέσω του έργου του, του κειμένου που το συνοδεύει και του βιογραφικού του σημειώματος. Ο Μάριος Tériade Ελευθεριάδης, με μια πρωτότυπη video-performance με τίτλο «Bas les masquesPas encore!» (Ας πέσουν οι μάσκες! Όχι ακόμα!), που γυρίστηκε στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας, αφήνει τη δική του γεύση από όλο αυτό που βιώνουμε και το καρέ του θα μας αποκαλυφθεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου. Την performance επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Ηλίας Παπαϊωάννου, ενώ σε αυτήν συμμετέχει ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Patrick Comoy.

Θα δωρίζονται μάσκες σε 4 πόλεις στην Ελλάδα

Η κινητοποίηση 300 και πλέον μοδιστρών και ραφτών από όλη την Ελλάδα, η αγάπη τους για προσφορά και οι 40.000 μάσκες που έραψαν και παρέδωσαν επισήμως στο Υπουργείο Υγείας, στα Παιδικά Χωριά SOS και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ενέπνευσαν τον εικαστικό, ώστε να αποδώσει με χιούμορ στο βίντεο του την έννοια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο που συνεχίζει ως δράση για το μήνα Ιούνιο σε 4 πόλεις στην Ελλάδας. Έτσι από την Τρίτη 9 Ιουνίου σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και Πάτρα, στα αντίστοιχα Γαλλικά Ινστιτούτα θα δωρίζονται μάσκες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές σε όλους όσους επιθυμούν να τις αποκτήσουν. Πρόκειται για υφασμάτινες μάσκες διπλής επίστρωσης και ύφανσης, από 100% βαμβάκι, πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες με θήκη για φίλτρο, τις οποίες οι αποδέκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους!

Δείτε περισσότερα για τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» εδώhttps://www.facebook.com/pages/category/Community/Μοδίστρες-Άμεσης-Ανάγκης-113677363616840/

Ο σύνδεσμος για το crowdfunding ώστε να αγοραστούν υφάσματα και λάστιχα για 100.000 μάσκες, που πρόκειται να φτιάξουν οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» είναι ο εξής:  https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Modistres-Amesis-Anagkis

*Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί η φόρμα συμμετοχής για όσους και όσες θελήσουν να ράψουν και να γίνουν κομμάτι του εθελοντικού δικτύου «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης».

Φιλοτεχνώντας τα «ενθύμια πανδημίας»

Ο καλλιτέχνης, Μάριος Tériade Ελευθεριάδης γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δράσεις με εικαστικό χαρακτήρα, όπως τα «φασκιωμένα», αλλά και για την αγάπη του για τα υφάσματα που χρησιμοποιεί χρόνια στα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του, διέθεσε συλλεκτικά υφάσματα γνωστών οίκων από όλο τον κόσμο, της προσωπικής συλλογής του, καθώς επίσης και πολλά αγορασμένα από την ελληνική αγορά, λόγω των συνθηκών που δεν του επέτρεπαν να ταξιδέψει τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας. Οι μάσκες έχουν τον δικό τους εικαστικό χαρακτήρα με διαφορετικά μοντέλα και πτυχώσεις σε πάνω από 40 διαφορετικά μοτίβα και υφάσματα και κάποιες δε υπάρχουν παρά μόνο σε ένα αντίτυπο, όλες υπογεγραμμένες από τον καλλιτέχνη με την χαρακτηριστική σφραγίδα με το κουνελάκι που χρησιμοποιεί χρόνια. Ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι ο κάθε φιλότεχνος αποδέκτης θα ταυτιστεί με την δική του προσωπική μάσκα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να κρατήσει ως «ενθύμιον πανδημίας» και φυλαχτό όπως λέει (προστατευμένη στο διάφανο σακουλάκι πλυμένη και σιδερωμένη) για να ξορκίσει το κακό και να αποδυναμώσει τον κορωνοϊό!

Με μια σέλφι… η δράση γιγαντώνεται!

Οι αποδέκτες των μασκών μπορούν να στείλουν μια σέλφι ή ένα μικρό βίντεο στην παρακάτω διεύθυνση, ώστε ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό και να κάνει ένα βίντεο με το τέλος την δράσης αυτής στις 4 πόλεις.

Διεύθυνση αποστολής των σέλφι στα σχόλια της δημοσίευσης της 7ης Ιουνίου «Ημέρα #14» – Καλλιτέχνης: Μάριος Teriade Ελευθεριάδης:

https://www.facebook.com/events/707941303301652/?active_tab=discussion

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Το 2000 εκλέγεται τακτικός καθηγητής και διευθυντής των εργαστηρίων Έκδοσης-Εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ στη Γαλλία και από το 2011 είναι επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ στο Master Τέχνης και Γραμμάτων, Σύγχρονης Δημιουργίας και Πολιτιστικής Βιομηχανίας.

Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Μπουρζ στη Γαλλία και Πλαστικές Τέχνες στη Σορβόννη στο Παρίσι. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Έκδοσης-Εκτύπωσης από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το 2001 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Mirο της Μαγιόρκα σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Το 2009 διατέλεσε επιμελητής της έκθεσης ο Mirο της Μαγιόρκα, ένα Πολιτιστικό πρόγραμμα μιας σειράς από εννέα εκθέσεις του Miro στην Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από αίτημα του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pilar y Joan Miro της Μαγιόρκα, την Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Προεδρίας της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, του Yπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, του Ινστιτούτου Ramon Llull και των Πρεσβειών της Ισπανίας σε Αθήνα και Λευκωσία. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις / “performances” σε διεθνείς εκθέσεις, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις.

Συμμετέχει ακόμα σε “residencies”, φεστιβάλ και μπιενάλε. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια σημαντικών εκδόσεων, τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σκηνογραφιών, σκηνικών και κοστουμιών. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης οκτώ συναπτά έτη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

F/B Profile: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009221291513

 

Σε συνεργασία με:

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: www.ift.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: www.ifa.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας: https://www.ifa.gr/el/poioi-eimaste/parartimata/larissa

Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας: https://www.ifa.gr/el/poioi-eimaste/parartimata/patra

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.