Κριτική για την παράσταση «Ομμάτα δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2019 και παρακολούθησε την παράσταση «Ομμάτα δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα», εμπνευσμένο από το ομότιτλο έργο της συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δήμου Αβδελιώδη.

Μία καταπληκτική παράσταση, μία μεγάλη παραγωγή με μία πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών, ζωντανής ποντιακής και ανατολίτικης μουσικής, τραγουδιστών και χορευτών, με υπέροχα σκηνικά και κοστούμια έχει ανέβει αυτήν την περίοδο στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ.

Υπόθεση:

Το έργο διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ενός γεγονότος που μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασυρίων αμαύρωσε την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο παράλογο και απρόβλεπτο τρόπο. Γεγονός που επαναλήφθηκε με το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Ένας μεγάλος δυνατός έρωτας ανάμεσα σε μια όμορφη νεαρή Πόντια (της Ελένης) και ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού Οθωμανό, παράλληλα με την ιστορία του πατέρα της νεαρής κοπέλας αποτελούν τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίος βασίζεται η αφήγηση της καταστροφής, του αφανισμού και του ξεριζωμού των Ελλήνων Ποντίων από την αρχαίγωνη πολιτιστική τους κοιτίδα.

O Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί μια γρήγορη και δεμένη παράσταση με μελετημένες εναλλαγές αφήγησης (video) και act

Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί μια γρήγορη και δεμένη παράσταση με μελετημένες εναλλαγές αφήγησης (video) και act. Η παράσταση αν και μεγάλη σε διάρκεια δεν κουράζει καθόλου και η αφήγηση της ιστορίας κατανοητή και ξεκάθαρη βοηθάει τον θεατή να παρακολουθήσει και να “κοινωνήσει” τα υψηλά νοήματα του έργου. Μας άγγιξε, μας συγκίνησε, μας ταξίδεψε και σίγουρα μας προβλημάτισε.

Μη χάσετε αυτήν την παράσταση με τις υπέροχες ερμηνείες ειδικά του Δημήτρη Πετρόπουλου, που υποδύεται τον πατέρα του νεαρού Οθωμανού, της Βερόνικας Αργέντζη, που υποδύεται τη μητέρα της Ελένης, του Ορφέα Παπαδόπουλου, που υποδύεται τον νεαρό Οθωμανό και τέλος της Γεωργίας Ζώη, που υποδύεται τη γιαγιά της Ελένης. Υπέροχος και ο Τάκης Βαμβακίδης.

Εξίσου καλοί στον ρόλο τους ο Νίκος Πολοζιάνης και ο Λευτέρης Δημηρόπουλος και φυσικά η Χριστίνα Σαχινίδου.

Η εξαιρετικά αγαπητή τραγουδίστρια Ειρήνη Παπαδοπούλου τελικά μας εκπλήσσει ευχάριστα με την ερμηνεία της στον ρόλο της νεαρής Πόντιας και φυσικά -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- και στο τραγούδι. Η “Ελένη” αντιπροσωπεύει τον Πόντο, την αγάπη, την ελπίδα, την αισιοδοξία και την ελευθερία. Επίσης, μοναδική είναι και η Fide Kioksal, που μας ταξίδεψε με τη φωνάρα της και την όμορφη της ερμηνεία.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο την Τάνιας Χαροκόπου αν και αναφέρεται σε πικρά και τραγικά πράγματα που μας πονάνε, ωστόσο καταφέρνει και ενώνει χωρίς να διχάζει περαιτέρω τους δύο λαούς.

Κριτική: Νέστορας Αναστάσιος 

Ταυτότητα Παράστασης: 

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία – Κείμενο Αφήγησης – Κινηματογράφηση: Δήμος Αβδελιώδης

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά :

Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Γεωργία Ζώη, Νίκος Πολοζιάνης, Fide Kioksal, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Φιλική συμμετοχή: Χριστίνα Σαχινίδου

Η Υπόκλιση & το Χειροκρότημα εδώ

Όμματα δακρώμενα

Gepostet von Anastasios Athanasios Nestoras am Sonntag, 8. Dezember 2019

Όμματα δακρώμενα

Gepostet von Anastasios Athanasios Nestoras am Sonntag, 8. Dezember 2019

Ποντιακός χορός

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ομμάτα δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» θα βρείτε εδώ.

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.