Κυριάκος Δανιηλίδης: «Θέλει προσωπικό μόχθο, πείσμα και δουλειά το θέατρο»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Κυριάκος Δανιηλίδης μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Μετά τη Θήβα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρακάση, στην οποία συμπρωταγωνιστεί και η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Αθήναιον!

Πότε πρωτοήλθες σε επαφή με το θέατρο; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της τέχνης;

Από πολύ μικρός έδειξα την αγάπη και το ενδιαφέρον μου για την Τέχνη. Αγαπούσα πολύ το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών και τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Η πρώτη μου επαφή με την υποκριτική έγινε σε εφηβική ηλικία σε θεατρικά εργαστήρια. Αποφοίτησα μάλιστα από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην κατεύθυνση της Υποκριτικής, εργάζομαι στο θέατρο από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα αδιαλείπτως και είμαι μέλος του ΣΕΗ από το 2003.

Ποιοι άνθρωποι θα έλεγες ότι σε καθόρισαν ως ηθοποιό; Υπάρχουν άνθρωποι που αποτέλεσαν για σένα “σταθμοί” στην καλλιτεχνική πορεία σου;

Οι γονείς μου και μερικοί καλοί φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο για μένα με τη στήριξη, τις προτροπές τους και τις συμβουλές του. Ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό επίσης που με καθόρισε ως καλλιτέχνη είναι η θητεία μου για πολλά χρόνια στην Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”.

Υποδύεσαι με δεξιοτεχνία τον ήρωα του ψυχολογικού θρίλερ του ανήσυχου Δημήτρη Καρακάση. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της γραφής του, τα οποία σε κέντρισαν και κατ΄επέκταση σε έπεισαν να δεχτείς να υποδυθείς στη σκηνή τον ήρωά του;

Ο Δημήτρης έγραψε ένα έργο “ιδιαίτερο” και δομημένο σωστά, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Μου άρεσε πολύ ο λόγος του. Η γραφή του είναι “γεμάτη” χωρίς να γίνεται δυσνόητη, με καθαρό – στιγμές-στιγμές ποιητικό – και άμεσο λόγο. Γράφονται πάρα πολλά ελληνικά έργα σήμερα και από αυτά θα βρεις ένα-δυο να έχουν να σου πουν κάτι, να είναι ενδιαφέροντα. Πλέον είναι σπάνιο να βρεις καλό ελληνικό έργο.

Για μένα ζωή και θέατρο είναι δυο πράγματα που αλληλοσυμπληρώνονται

Πώς αντέδρασες, τι ένιωσες αλήθεια όταν πρωτοδιάβασες το έργο;

Εντυπωσιάστηκα από τη γραφή του Δημήτρη. Επικεντρώθηκα στη βασική ιστορία που πραγματεύεται το έργο. Μετά τις πρώτες αναγνώσεις είχα πολλά ερωτήματα που στη διαδικασία των προβών απαντήθηκαν με τη συνεργασία του σκηνοθέτη και των συναδέλφων μου.

Τι εκτίμησες εντέλει σε εκείνον και στο σκηνοθετικό του όραμα;

Ως συγγραφέας, αλλά και σκηνοθέτης του έργου του ο Δημήτρης έχει κάτι πολύ σαφές και πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό του το οποίο μεταδίδει με αδρές γραμμές – μέσα από μελέτη και παραδείγματα – στους ηθοποιούς του για να δημιουργήσουν πάνω εκεί τους χαρακτήρες του έργου επί σκηνής. Σωστή κατανόηση του κειμένου και μελέτη των χαρακτήρων, κάτι πολύ βασικό για τη θεατρική πράξη γενικά.

Κυριάκο το θέατρο κατά γενική ομολογία διδάσκει. Στην ερώτηση λοιπόν τι σου έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σου ζωή, τι θα απαντούσες;

Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος! Ποτέ δε σταματάς να μαθαίνεις και στη ζωή και στο θέατρο. Και όσο μεγαλώνεις, μαθαίνεις τι να μην κάνεις και τι να προσέχεις και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης. Μέσα από τα βιώματά σου, τις πράξεις σου, τα λάθη σου και την πορεία που έχεις χαράξει. Για μένα ζωή και θέατρο είναι δυο πράγματα που αλληλοσυμπληρώνονται, το ένα παίρνει από το άλλο και τροφοδοτεί το ένα το άλλο.

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύεις ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;

Είναι πολύ προσωπικό ζήτημα και πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή η ενασχόληση με την Τέχνη. Χαίρομαι που βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους να στρέφονται στο θέατρο, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σε αυτόν τον χώρο και θα πρέπει να κλείνουν τα αυτιά τους στις διάφορες “σειρήνες”. Δυστυχώς τα πράγματα στο επάγγελμά μας είναι πολύ άσχημα, αλλά πιστεύω ότι όταν αγωνίζεσαι, δικαιώνεσαι. Θέλει προσωπικό μόχθο, πείσμα και δουλειά.

Δυστυχώς τα πράγματα στο επάγγελμά μας είναι πολύ άσχημα, αλλά πιστεύω ότι όταν αγωνίζεσαι, δικαιώνεσαι.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιους καλλιτεχνικούς στόχους έχεις θέσει για το μέλλον;

Προς το παρόν έχουμε τις παραστάσεις του “Μετά τη Θήβα”. Είμαι σε συζητήσεις για κάτι το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα ανέβει μετά το Πάσχα του 2020. Ίδωμεν!

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Κυριάκο Δανιηλίδη για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι καλή καλλιτεχνική πορεία!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση“Μετά τη Θήβα” θα βρείτε εδώ

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.