Κριτική για την παράσταση «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας» σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε στο θέατρο Αριστοτέλειον τη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και παρακολούθησε την κωμωδία «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας», σε πλήρη διασκευή και σκηνοθεσία του Χάρη Ρώμα και πραγματικά γελάσαμε μέσα απ΄τη ψυχή μας.

Ο σπουδαίος και πολυπράγμων Χάρης Ρώμας με μεγάλη ευφυΐα διασκευάζει και σκηνοθετεί τη γαλλική φάρσα των ΕνεκένΒεμπέρ και Ντε Γκορς, που γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και στην Ελλάδα ευτύχισε να διασκευαστεί στη διαχρονικά αγαπημένη και πασίγνωστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, χαρίζοντας μας μία σπαρταριστή και απολαυστική κωμωδία με την αρωγή και των υπολοίπων καταπληκτικών ηθοποιών της παράστασης: Σωτήρη Καλυβάτση, Θεοφανία Παπαθωμά, Κατερίνα Τσάβαλου, Βαγγέλη ΔουκουτσέληΑντώνη Καλομοιράκη, Εύη Κολιούλη και του «Βαφτιστικού» Όθωνα Μεταξά.

 Με την τριπλή ιδιότητα του συγγραφέως-σκηνοθέτη-ηθοποιού ο Ρώμας μας παραδίδει μια σπαρταριστή, απολαυστική, ποιοτική και ανάλαφρη κωμωδία που ψυχαγωγεί ουσιαστικά, κρατώντας αναλλοίωτο τον πυρήνα της υπόθεσης του έργου

 

Η υπόθεση με λίγα λόγια:

Στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων ο Βαφτιστικός (Όθων Μεταξάς) φεύγει με άδεια από την πρώτη γραμμή του μετώπου για να επισκεφτεί τη νονά του Τιτίκα (Θεοφανία Παπαθωμά). Νονά και βαφτιστικός έχουν να ειδωθούν απ΄τη βάφτιση και η μόνη επαφή που κράτησαν έκτοτε ήταν μέσω αλληλογραφίας. Τους δύο αυτούς ανθρώπους χωρίζει μια μικρή διαφορά ηλικίας, καθώς η εκπάγλου καλλονής Τιτίκα ήταν μικρό παιδί όταν βάπτισε τον βαφτιστικό, ωστόσο μέσα από τα γράμματα του από την πρώτη γραμμή του μετώπου η Τιτίκα θαυμάζει τη γενναιότητα του και τον συγκρίνει με τον δειλό και επιπλέον άπιστο σύζυγό της (Σωτήρης Καλυβάτσης), ο οποίος προφασιζόμενος λόγους υγείας απέφυγε να καταταγεί στο μέτωπο.

Είναι όμως η αλήθεια αυτή που φαίνεται, είναι ο βαφτιστικός αυτός που διατείνεται και ποια τα πραγματικά κίνητρά του; Την ιστορία και τα κωμικά μπερδέματα της συμπληρώνουν ο στρατηγός και θείος της Τιτίκας (Χάρης Ρώμας), η σύζυγος του βαφτιστικού (Κατερίνα Τσάβαλου), ο φιλοχρήματος μηχανικός  (Βαγγέλης Δουκουτσέλης), η υπηρέτρια (Εύη Κολιούλη) και ο φαντάρος έκπληξη (Αντώνης Καλομοιράκης).

Ο Χάρης Ρώμας έχοντας σκηνοθετήσει παλαιότερα την αντίστοιχη οπερέτα του Σακελλαρίδη για λογαριασμό του ΚΘΒΕ αντιλήφθηκε την κωμική και καλλιτεχνική αξία του έργου και πόσο ιδανικά θα μπορούσε να έρθει στο σήμερα αν διασκευαζόταν καταλλήλως, όπερ και εγένετο. Με την τριπλή ιδιότητα του συγγραφέως-σκηνοθέτη-ηθοποιού ο Ρώμας μας χαρίζει μία σπαρταριστή, απολαυστική, ποιοτική και ανάλαφρη κωμωδία που ψυχαγωγεί ουσιαστικά, κρατώντας αναλλοίωτο τον πυρήνα της υπόθεσης του έργου.

Όλες οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι καταπληκτικές και απολύτως μέσα στο πνεύμα της γαλλικής φάρσας και του έργου.

Με ένα μείγμα καταξιωμένων, αλλά και νέων ηθοποιών η παράσταση αυτή συνθέτει τον ιδανικό θίασο, δίνοντας τον απαραίτητο χώρο και την ευκαιρία σε νέους και άξιους ανθρώπους να συστηθούν στο ευρύ κοινό. Όλες οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές και απολύτως μέσα στο πνεύμα της γαλλικής φάρσας και του έργου.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως αν και δεν πρόκειται για την οπερέτα του Σακελλαρίδη, ωστόσο οι θεατές θα απολαύσουν τουλάχιστον το ρεφρέν του πασίγνωστου τραγουδιού “Η Καρδιά μου Πονεί για Σας“.

Η καρδιά μου πονεί για σας
κι ένας χτύπος γλυκός χτυπάει
και μου λέει μυστικά
τικιτάκ τικιτάκ
τικιτάκ πώς σας αγαπάει…

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση θα βρείτε εδώ:

Κριτική: Νέστορας Αναστάσιος     

Φωτογραφίες & Video: Στέλλα Πέρπερα

Υπόκλιση & Χειροκρότημα:

Χορηγός Επικοινωνίας: www.stellasview.gr

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Περί Αναστάσιος Νέστορας 226 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.