Βασίλης Τσιλιγκίρης: «Η αυτοαποδοχή και η αυτοαγάπη είναι αυτοθεραπεία»

Ο γνωστός συγγραφέας και αρωγός αυτοθεραπευτής Βασίλης Τσιλιγκίρης μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για το βιβλίο του «Η δύναμη να αλλάξω τα Panda» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίον, την προσέγγιση που ακολουθεί και μας δίνει πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές ευ ζην. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

Στο βιβλίο σου «Η δύναμη να αλλάξω τα Panda» εκτός από συγγραφέας, υπογράφεις και ως “αρωγός αυτοθεραπευτής”. Είναι ασυνήθιστος αυτοπροσδιορισμός και θα ήθελα να μου πεις δύο λόγια για αυτό.

Αυτοθεραπευτής είναι αυτός που έρχεται σε πλήρη και ειλικρινή επαφή με τον εαυτό του και αυτή είναι η βοήθεια που πρόσφερα στον εαυτό μου. Την ίδια βοήθεια θα ήθελα να προσφέρουν και οι συνάνθρωποί μου στον εαυτό τους. Όλοι είμαστε δυνάμει αυτοθεραπευτές. Χρησιμοποίησα τη λέξη “αρωγός” γιατί στην ουσία είμαι εκείνος που βοηθάει τον άνθρωπο να έρθει σε πλήρη και ειλικρινή επαφή με τον εαυτό του. Είμαι αρωγός, δεν είμαι θεραπευτής, δε θεραπεύω. Δεν προκαλώ εγώ τη θεραπεία, αλλά το ίδιο το άτομο. Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από τον αυτοπροσδιορισμό “Αρωγός αυτοθεραπευτής”.

«Η δύναμη να αλλάξω τα Panda» είναι ο τίτλος του βιβλίου σου. Ως τίτλος βέβαια και μόνο εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς τον τρόπο που μπορεί κάποιος να ρίξει φως στα σκοτάδια των συνειδητών και ασυνείδητων κομματιών του εαυτού. Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου σου και πως αποφάσισες να δώσεις αυτόν τον τίτλο;

Ο τίτλος του βιβλίου εγείρει την περιέργεια και την αισιοδοξία όσων αναζητούν τη δύναμη μέσα τους για να αλλάξουν τα πάντα στη ζωή τους. Ταυτόχρονα ο τίτλος είναι χιουμοριστικά ειρωνικός. Κάνοντας λογοπαίγνιο πιο συγκεκριμένα με το αρκουδάκι panda, προσπαθώ να περάσω το μήνυμα σε εκείνους που προσπαθούν πάση θυσία να αλλάξουν τον εαυτό τους και να μεταμορφωθούν από “κακούς” ανθρώπους σε “καλούς” ή από “ρηχούς” σε “πνευματικούς” πως αυτή η αέναη διαδικασία, εν μέρει, τους αποπροσανατολίζει από τον ύψιστο σκοπό του ανθρώπου που είναι η αυτογνωσία και η αυτοαποδοχή. Το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν η εξωτερίκευση της προσωπικής μου πορείας από τις ενοχές, τη θλίψη και την αυτοτιμωρία προς την αποδοχή “ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ- ΕΓΩ ΘΕΛΩ”. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να γίνει κάποιος “καλός” και “πνευματικός” τόσο μεγαλώνει ο θυμός προς τον “κακό” εαυτό του. Σκοπός είναι η ολοκληρωτική αποδοχή του “καλού” και του “κακού” εαυτού μας.

Κατά τη γνώμη σου, που διαφέρει η προσέγγιση ενός προβλήματος ανάμεσα σε έναν Life coach, έναν ψυχολόγο, έναν εναλλακτικό ή ενεργειακό θεραπευτή και σε εσένα, έναν αρωγό αυτοθεραπευτή;

Όλες οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Ο Life coach, ο ψυχολόγος, ο εναλλακτικός θεραπευτής επιλέγουν κατά βούληση ή ασυνείδητα μια από τις προσεγγίσεις που έχουν διδαχθεί ή επιλέγουν την προσέγγιση εκείνη που ταυτίζεται με εμπειρίες της ζωής τους. Το ίδιο κάνω και εγώ, εκτός από τη διαίσθησή μου χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες της ζωής μου. Οι εμπειρίες μου είναι η γνώση μου. Όλες οι προσεγγίσεις είναι ξεχωριστές, το ίδιο και η δική μου.

Γιατί να εμπιστευτώ την προσέγγιση και την καθοδήγηση που προτείνεις στο βιβλίου σου και όχι την προσέγγιση και την καθοδήγηση του φίλου, της μητέρας, του πατέρα ή του πνευματικού που γνωρίζω, που εμπιστεύομαι, που ξέρω πως με αγαπούν και θέλουν το καλό μου;

Μπορείς να εμπιστευτείς όποιον αγαπά η ψυχή σου, όποιον νιώθεις πως μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά σου. Αν νιώσεις, εάν διαισθανθείς πως το βιβλίο μου μπορεί να σε βοηθήσει συνέχισε να το διαβάζεις εάν όχι σταμάτησε. Η επιλογή του βιβλίου όπως και η επιλογή του θεραπευτή, του γιατρού, του φίλου ή του πνευματικού είναι μια διαδικασία καθαρά διαισθητική. Υπάρχουν κληρικοί με απαρχαιωμένες ιδέες και κληρικοί μοντερνιστές. Δεν ταιριάζουν και οι δύο τύποι κληρικού με όλους τους πιστούς. Υπάρχουν θεραπευτές που επικεντρώνονται στην κβαντική θεωρεία, άλλοι στους αγγέλους και άλλοι στον Νόμο της έλξης. Ο κάθε θεραπευόμενος θα προσελκύσει και θα επιλέξει τον θεραπευτή που είναι περισσότερο συμβατός μαζί του. Αν το σκεφτείς με κάποιο τρόπο όλες οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι θεραπευτικές γιατί είτε επουλώνουν είτε υποδεικνύουν κομμάτι του εαυτού μας. Συνεπώς για να εμπιστευτεί κάποιος την προσέγγιση και την καθοδήγηση του βιβλίου μου χρειάζεται μόνο να ακούσει τη διαίσθησή του και να νιώσει τη συμβατότητα μαζί μου.

Είναι θέμα δηλαδή διαχείρισης εμπειριών, νοοτροπίας, αντίληψης ή διαίσθησης που χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να ανακαλύψει την δύναμη που κρύβει μέσα του;

Όλοι είμαστε αυτοθεραπευτές, όλοι κρύβομαι δύναμη μέσα μας. Πολύ σωστά είπες πως για να ανακαλύψει κάποιος αυτή τη δύναμη θα πρέπει να διαχειριστεί τις εμπειρίες του, τη νοοτροπία του, τις αντιλήψεις και τη διαίσθηση του. Όμως για να έχουν αξία όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα “δει” μέσα από το “οικογενειακό του παράθυρο”. Να συσχετίσει τις εμπειρίες του μέσα από τις οικογενειακές του εμπειρίες, τη νοοτροπία του μέσα από την οικογενειακή νοοτροπία και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα μέσα από τον τρόπο που η οικογένειά του αντιλαμβανόταν τα πράγματα.

Αν χρειαστούμε Βασίλη τις πολύτιμες συμβουλές σου δια ζώσης πού μπορούμε να σε βρούμε;

Μπορείτε να με βρείτε και να μαθαίνεται τα νέα μου στη σελίδα που διαχειρίζομαι στο Facebook “Σεμινάρια- Ομιλίες- Συζητήσεις” (https://www.facebook.com/Σεμινάρια-Ομιλίες-Συζητήσεις-239709253565325/), επίσης διοργανώνω κάθε Τρίτη στις 19:00 μαθήματα αυτοθεραπείας στο βιβλιοπωλείο Ψαράς, όπως ετοιμάζω και την παρουσίαση του βιβλίου μου στο “Coffice – Books, Coffee & More” (https://www.facebook.com/cofficebooksandcoffee/) στην Καλαμαριά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00 και εννοείται πως σας περιμένω όλους εκεί για να γνωριστούμε και να μιλήσουμε.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα ήθελες να απευθύνεις στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σου;

Θα ήθελα να τους πω πως για να βρουν τη δύναμη μέσα τους θα πρέπει να έχουν στόχο και σκοπό της ζωής τους την πλήρη αποδοχή και την ειλικρινή επικοινωνία με ολόκληρο τον εαυτό τους, τον ‘’καλό’’ και τον ‘’κακό’’ εαυτό. Εάν δεν τους αποδέχτηκε η μητέρα ή ο πατέρας τους να σταματήσουν να περιμένουν την αποδοχή τους σαν μικρά παιδάκια. Να αποδεχτούν πλήρως και χωρίς δισταγμό ολόκληρο τον εαυτό τους χωρίς τη συναίνεση των γονιών ή των σημαντικών άλλων της ζωής τους. Έχουν την δύναμη να το καταφέρουν γιατί γεννήθηκαν αυτοθεραπευτές. Η αυτοαποδοχή και η αυτοαγάπη είναι αυτοθεραπεία.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Τσιλιγκίρη για την προσήνειά του και του εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει να ρίχνει ζείδωρο φως στα σκοτάδια της ψυχής μας!

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ

Βρείτε μας στα social media του Stellasview :

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.