Μαρία Στεφάνου: «Μέσα απ’ τα έργα μου οδηγώ τον θεατή να κοιτάξει μέσα του»

Η γνωστή και ανήσυχη καλλιτέχνις Μαρία Στεφάνου, μίλησε στο stellaview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για τη νέα της μουσική δημιουργία, το musical «Χάρτινος κόσμος» που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη! 

Το θέατρο κατά γενική ομολογία διδάσκει. Θεωρείς ότι είσαι κατά κάποιον τρόπο παιδαγωγός; Μέσα πιο συγκεκριμένα, από την παράστασή σου «Χάρτινος κόσμος» ποιο είναι το μήνυμα που επιθυμείς να περάσεις στο παιδικό σας και όχι μόνο κοινό;

Καταρχάς θέλω να πω ότι τα έργα μου είναι για όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο λόγος που έχουν αγαπηθεί πολύ και από το παιδικό κοινό, είναι γιατί λέω αλήθεια σε όλα τα θέματα, απλά, κατανοητά με άμεσους και μοντέρνους τρόπους όπου τα παιδιά συνδέονται εύκολα. Γι’ αυτό και καθιερώθηκε η παράσταση μας και στην πρωινή ζώνη. Οι «μεγάλοι» φεύγουν εξίσου συγκλονισμένοι και γεμάτοι γιατί λόγω του όγκου των βιωμάτων που φέρουν, αναγνωρίζουν τα όσα λέω. Όλοι οι άνθρωποι έχουν άλλωστε ανάγκη την τέχνη και κάποιον να τους πει την αλήθεια και να τους δώσει βοήθεια για τον δρόμο τους. Όλοι έχουμε κάνει τα ίδια λάθη και έχουμε δυνατότητα για τα ίδια σωστά. Ναι, διδάσκω μέσα απ’ τα έργα μου και είμαι παιδαγωγός. Νιώθω την ευθύνη αυτού, δημιουργώ ενσυνείδητα θέλοντας να συμβάλλω στην αλλαγή του κόσμου και των ανθρώπων. Ο Χάρτινος Κόσμος μου είναι η διαδρομή και μετάβαση μου από τον ψεύτικο χάρτινο κόσμο του νου, στη ζωή με αίσθηση, εαυτό, θέλω και ουσία.

Στην παράσταση υπογράφεις τα κείμενα και τη σκηνοθεσία με τέτοιον τρόπο ώστε το παιδικό κοινό να αντιλαμβάνεται απευθείας τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού, όπως το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, την αρετή, την ηθική ανταμοιβή κ.ά. Πόσο πιστεύεις πως συμβάλλει σε αυτό ο εν γένει βιωματικός χαρακτήρας του θεάτρου;

Θέλω να πω ότι για μένα δεν υπάρχει καλό και κακό, ούτε σωστό και λάθος. Υπάρχει τι είναι για μένα και τι όχι. Δεν υπάρχει μια οικουμενική αλήθεια και κοινή λογική για όλους. Έτσι, άθελα ή θελημένα οι κοινωνίες έχτισαν το πρέπει. Εγώ μέσα απ’ τα έργα μου οδηγώ τον θεατή να κοιτάξει μέσα του. Ναι, το θέατρο πόσο δε μάλλον το μουσικό θέατρο, είναι απ’ τους πιο άμεσους τρόπους να περάσεις την αίσθηση και την γεύση ενός βιώματος. Συμβάλλει στο μέγιστο.

Με όλα αυτά τα ζοφερά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας, σε μια εποχή με κρίση αξιών, όπου όλα είναι αμφιταλαντευόμενα και ρευστά, τι σε φοβίζει για τη νέα γενιά και τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε αυτές τις καταστάσεις;

Δεν ανησυχώ ούτε φοβάμαι, γιατί γνωρίζω ότι ο κάθε άνθρωπος μικρός και μεγάλος έχει ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις του. Οι καταστάσεις γύρω είναι για να μας δείχνουν τι ακόμα έχουμε να δούμε σε εμάς και να δουλέψουμε. Εγώ ενδιαφέρομαι να μεγαλώσω το παιδί που έχω μέσα μου, να με αγκαλιάσω να με αποδεχτώ και να μάθω να με προστατεύω. Μέσα από την τέχνη μου δείχνω την πορεία αυτή στους επόμενους, ώστε βλέποντας την αλλαγή μου να αποφασίσουν αν θέλουν και για τους εαυτούς τους το ίδιο. Μόνο βιωματικά μπορούμε να προσφέρουμε σωστή καθοδήγηση και να δυναμώσουμε την επόμενη γενιά και εμάς.

Πόσο σημαντικό πιστεύεις ότι είναι για ένα παιδί να μυηθεί στο θέατρο, τον χορό και τη μουσική από μικρή ηλικία;

Για το κάθε παιδί σημαντικό είναι κάτι άλλο. Σημασία έχει ο γονέας να δώσει ίσα ερεθίσματα από όλες τις τέχνες, τα αθλήματα, τις δραστηριότητες και τους κλάδους στο παιδί και να το αφήσει να επιλέξει το ίδιο μέσα από την αίσθηση του, τι είναι αυτό που θέλει να γευτεί. Αν πω ότι το θέατρο είναι σημαντικό γενικά επειδή για μένα είναι όλος μου ο κόσμος τότε συμβάλλω στο να χτιστεί άλλο ένα «καθιερωμένο». Προσωπικά όμως, για μένα οι τέχνες υπάρχουν ως συμπυκνωμένη γεύση ζωής και οδηγός εσωτερικότητας γι’ αυτό τις συστήνω ανεπιφύλακτα.

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύεις ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;

Από την ανάγκη τους. Αν ένας άνθρωπος αισθανθεί ότι αυτό είναι για μένα, αυτό ήρθα να κάνω, αυτός είναι ο δρόμος μου τότε δε γίνεται να μη λάβει χρήματα, ελευθερία και ανεξαρτησία μέσα από αυτό. Ο πλούτος του κάθε ανθρώπου βρίσκεται στον προσωπικό μοναδικό του δρόμο. Απλώς οι άνθρωποι δεν εμπιστευόμαστε ακόμα την αίσθησή μας και πάμε στη σταθερότητα και την ψεύτικη σιγουριά του νου, λάθη που τα έκανα και εγώ μεγαλώνοντας αφού πριν από τις τέχνες πέρασα από πολλές εργασίες που δεν ήταν για εμένα.

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία Στεφάνου για την προσήνειά της και της εύχομαι καλή καλλιτεχνική πορεία!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Χάρτινος κόσμος» θα βρείτε εδώ

Βρείτε μας στα social media του Stellasview :

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.