Κριτική για την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε στο θέατρο Δάσους την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και παρακολούθησε το κύκνειο άσμα του Μολιέρου, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας κωμωδίας «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» σε σκηνοθεσία του αναγνωρισμένου και καταξιωμένου ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στον κεντρικό ρόλο του Αργκάν, την αέρινη και εξαιρετική Μυρτώ Αλικάκη, τον δικό μου αγαπημένο ηθοποιό Τάκη Παπαματθαίου (έναν ασίγαστο και ήρεμο υπηρέτη του θεάτρου), την ταλαντούχα και εξαιρετική στην κωμωδία Ιωάννα Ασημακοπούλου, τον πάντα καλό Τάσο Γιαννόπουλο, τον αγαπημένο των γυναικών και επίσης πολύ καλό ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη και άλλους αξιόλογους νεότερους ηθοποιούς.

Ο Μολιέρος, ένας ευυπόληπτος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός, ο οποίος γνώρισε ήδη από την εποχή του μεγάλη επιτυχία και σεβασμό, έγραψε και ανέβασε το κύκνειο αυτό του άσμα στο Παρίσι το 1673 σε ηλικία 51 ετών, με το ίδιο στον ρόλο του Αργκάν. Το έργο αυτό αποτελούσε μια δικιά του εσωτερική ανάγκη να μιλήσει και να διακωμωδήσει τα όσα βίωνε ο ίδιος με την ήδη κλονισμένη του υγεία. Για την ιστορία ο Μολιέρος κατά τη διάρκεια μιας εκ των παραστάσεων του έργου κατέρρευσε επί σκηνής βήχοντας και αιμορραγώντας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μετά από λίγες ημέρες. Ίσως λοιπόν για αυτό να αποτελεί το ωραιότερο έργο του συγγραφέα, καθώς ασχολείται με προσωπικά βιώματα και θέματα που πονάνε, ντύνοντας τα με το πρόσχημα της κωμωδίας μας μιλάει για πράγματα τραγικά και για ζητήματα που πονούν και φοβίζουν διαχρονικά τους ανθρώπους.

Ο Φιλιππίδης σκηνοθετεί μια όμορφη παράσταση, που δεν κουράζει, παραδίδοντας ένα έργο λαϊκό, από αυτά που φέρνουν κόσμο κοντά στο θέατρο και δε διώχνουν, ουσιαστικά ψυχαγωγικό, βαθιά κωμικό, διδακτικό χωρίς να το φωνάζει και με την πρέπουσα υποβόσκουσα τραγικότητα του κειμένου.

Ο Φιλιππίδης σκηνοθετεί μια όμορφη παράσταση, που δεν κουράζει παρά τη μεγάλη της διάρκεια, παραδίδοντας ένα έργο λαϊκό, από αυτά που φέρνουν κόσμο κοντά στο θέατρο και δε διώχνουν, ουσιαστικά ψυχαγωγικό, βαθιά κωμικό, διδακτικό χωρίς να το φωνάζει και με την πρέπουσα υποβόσκουσα τραγικότητα του κειμένου. Η ερμηνεία του στο ρόλο τουν Αργκάν πατάει πάνω στα γνωστά ερμηνευτικά του μοτίβα που τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πιο αγαπημένους του κοινού και πλέον αναγνωρίσιμους ηθοποιούς στη χώρα μας, χαρίζοντας αβίαστο γέλιο στο κοινό της παράστασης.

Μαζί του χέρι χέρι στη σκηνή και η συμπρωταγωνίστριά του Ιωάννα Ασημακοπούλου, μια ταλαντούχα και αγαπητή ηθοποιός από την τηλεοπτική της πορεία. Η Ασημακοπούλου καταθέτει μια όμορφη και πολύ σκαμπρόζικη ερμηνεία της υπηρέτριας Τουανέτ, στο ύψος του μεγάλου συμπρωταγωνιστή της.

Εκεί όμως που πραγματικά λύνεται κανείς στο γέλιο και παραδίνεται αμαχητί στην κωμικότητα της παράστασης είναι με την εμφάνιση του Τάσου Γιαννόπουλου και του Αντίνοου Αλμπάντη (ο κος Νταφουαρύς και ο γιός του Τομά), που ρίχνουν το κοινό στα πατώματα από τα γέλια.

Εξαιρετικά τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, τα οποία άνετα τα λες υπερπαραγωγή, η κίνηση και οι χορογραφίες της Ελπίδας Νίνου και η μουσική του αγαπημένου Θέμη Καραμουρατίδη.

Κριτική: Νέστορας Αναστάσιος

Φωτογραφίες & video: Στέλλα Πέρπερα

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

Βρείτε μας στα social media του Stellasview :

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 247 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

1 Comment

  1. O Τάσος Γιαννόπουλος και ο Αντίνοος Αλμπάντης όντως θεούληδες, κακουργηθήκαμε στα γέλια μαζί τους. Καλή παράσταση, πολύ γέλιο γενικά.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.