Σεμίνα Διγενή: “Δεν υπάρχει ποτέ αληθινή επιτυχία, χωρίς αφοσίωση και σκληρή δουλειά”

Η διαπρεπής και πλέον δημοφιλής δημοσιογράφος – παρουσιάστρια, Σεμίνα Διγενή, μίλησε στο stellasview.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά, με αφορμή το πρώτο της συγγραφικό πόνημα – Βest seller με τίτλο “Κίτρινο Υποβρύχιο” από τις εκδόσεις Πατάκη. Μετά από μια πληθωρική, άκρως επιτυχή δημοσιογραφική πορεία περνά με την ίδια ευκολία και άκρατη επιτυχία στο χώρο της συγγραφής εισάγοντας ένα νέο είδος ενδιαφέρουσας γραφής, όπου όλες οι Τέχνες παρελαύνουν θριαμβευτικά…

Το “Κίτρινο Υποβρύχιο” αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα άκρως συναρπαστικό, όπως και απρόβλεπτο κείμενο – μια σύνθεση μαρτυρίας, ρεπορτάζ και μυθοπλασίας που απογειώνεται με την έντεχνη πένα της χαρισματικής Σεμίνας Διγενή.
Το πολυσυζητημένο βιβλίο υπερβαίνει μιας απλής αυτοβιογραφικής καταγραφής, ενώ εκτείνεται σε μια λίαν εύστοχη χαρτογράφηση- τοιχογραφία του κλίματος της Ελλάδας από το 1960 μέχρι τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι μνήμης η ακόμη για ένα ραντεβού διάσημων σ’ ένα πολυεδεικό κείμενο με πολύ γρήγορους ρυθμούς χωρίς πλήξη και κούραση με συνεπιβάτες θρυλικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης και των γραμμάτων, της ελληνικής και διεθνούς σκηνής αλλά και απλούς ανθρώπους – ήρωες της καθημερινότητας. Κυρίως, όμως, μια άσκηση θάρρους…με εξομολογητική διάθεση και ιδιαιτέρως χειμαρρώδη λόγο.
Ίσως και μια ακόμη νέα επικίνδυνη αποστολή και πρόκληση, ένα ταξίδι εσωτερικής κατάδυσης, ένα κείμενο ντοκουμέντο…Μια ζωή γεμάτη δράση, καριέρα, εξερευνήσεις, αποκαλύψεις και αταξίες.
Το μόνον ασφαλές είναι, ότι το “Κίτρινο Υποβρύχιο” ξεκίνησε το ταξίδι του με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στα μονοπάτια της υψηλής συγγραφής και έγινε αμέσως best seller… δια χειρός της Σεμίνας Διγενή!!!

Ποια υπήρξε η αφορμή που σας ώθησε στη συγγραφή του “Κίτρινου Υποβρυχίου” που έγινε ήδη best seller;

Καμία. Όλα έγιναν εντελώς ξαφνικά, τον περασμένο Απρίλιο. Κάθισα μια ημέρα  -σαν υπνωτισμένη- στον υπολογιστή και ξεκίνησα να γράφω απνευστί, ασταμάτητα. Σχεδόν ασθματικά. Σε δύο μήνες είχε ολοκληρωθεί το βιβλίο.

Το  πολυσυζητημένο “Κίτρινο Υποβρύχιο” υπερβαίνει την αυτοβιογραφία και εκτείνεται και σε χαρτογράφηση του κλίματος της Ελλάδας από το 1960, μέχρι τη σημερινή εθνική μας κρίση. Αυτός ήταν ο στόχος; Μια ακόμη επικίνδυνη αποστολή – πρόκληση για εσάς;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοβιογραφία. Μάλλον πρόκειται -όπως υποστηρίζει ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς  -για ένα νέο είδος λογοτεχνίας.
Ο Χρήστος Χωμενίδης, έγραψε  για το “Υποβρύχιο”,  ότι “είναι η Βίβλος της Μεταπολίτευσης, με την έννοια ότι αποδεικνύει ακράδαντα, και με τρόπο κρυστάλλινο, ότι η Μεταπολίτευση ήταν μια λαμπρή εποχή, που έζησαν και άνθισαν άνθρωποι, οι οποίοι είχαν και αξία και σημασία και αίσθημα και αναφορές και των οποίων εμείς είμαστε τα παιδιά και πρέπει να πάρουμε τον μίτο απ’ αυτούς. Κάποια πράγματα, τελικά δεν άνθισαν ματαίως, όπως λέει και ο Εγγονόπουλος”.
Και συμπληρώνει:
“Είναι μία ιστορία συνέχειας, η οποία δεν διακόπτεται και χρειάζεται πού και πού ανθρώπους σαν τη Σεμίνα να μας το θυμίζει, να το καταγράφει, να το αφήνει τυπωμένο, διότι είναι πάρα πολύ άσχημο να ξεχνάς ό,τι σε έχει συγκροτήσει, δημιουργήσει και άρα να μένεις χωρίς ρίζες, να μένεις χωρίς έρμα, και βεβαίως να μένεις και χωρίς την υποχρέωση, η οποία είναι ιερή, να δώσεις κι εσύ τη σκυτάλη που πήρες.
Αυτό το βιβλίο είναι μία σκυτάλη. Μας τη δίνει κι εμείς πρέπει να της δώσουμε ιερό όρκο, ότι θα την πάμε παραπέρα. ”

Από τους επιβάτες του φανταστικού σας οχήματος, ποιες θρυλικές προσωπικότητες είναι οι πιο αγαπημένες σας;

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Βιττόριο Γκάσμαν, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Έλλη Αλεξίου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Αλέκος Παναγούλης…

Που αρχίζει και που τελειώνει για εσάς ως δημιουργού το ενδιαφέρον ταξίδι του “Κίτρινου Υποβρυχίου”;

Νομίζω ότι το ταξίδι αυτό, θα συνεχιστεί κι αφού θα έχω “φύγει”. Έτσι το έχω προγραμματίσει. Άλλωστε το υποβρύχιο είναι μαγικό και κάνει αυτομάτως, όσα θέλω, όπως, όποτε και με όποιους τα θέλω.

Αναμένεται να προχωρήσετε και σ’ ένα “Κίτρινο Υποβρύχιο 2” ως συνέχεια του πρώτου και ίσως μια θεατρική μεταφορά του συναρπαστικού βιβλίου σας;

Βρίσκομαι ήδη στη μέση του επόμενου βιβλίου, το θέμα του οποίου εξελίσσεται μέσα σ’ έναν κόκκινο ουρανοξύστη, με ιδιαίτερους ενοίκους και κάτω υπό πολύ περίεργες συνθήκες. Όσο για τη θεατρική μεταφορά του, βρίσκομαι σε φάση που ακούω κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες- προτάσεις.

Ποια  είναι η αποτίμηση της μακράς- άκρως επιτυχημένης – πλην ταραχώδους δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής διαδρομής σας; Ποιοι οι σημαντικότεροι σταθμοί της;

Δεν έχω ιδέα. Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο νόημα..

Ποιο το κύριο έναυσμα για την ενασχόλησης σας με τη δημοσιογραφία;

Μόνο αυτή η δουλειά μου άρεσε από πολύ μικρή. Με συγκινούσε το γεγονός ότι θα ζούσα την Ιστορία, αλλά και τους ζωντανούς θρύλους της εποχής μου, από κοντά. Επίσης, έβρισκα πάντα συναρπαστικό το κυνήγι της αλήθειας και της είδησης. Στα 18 μου με είχε εμπνεύσει το μότο της πρώτης εφημερίδας που εργάστηκα, της Ελευθεροτυπίας, περί ελέγχου της εξουσίας.

Ποια η πιο συγκινητική και συναρπαστική – για εσάς προσωπικά – στιγμή της καριέρας σας και για ποιόν ιδιαίτερο λόγο;

Όταν μετέδιδα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε ζωντανή σύνδεση και η κόρη μου, μωρό τότε, έκανε τα πρώτα της βήματα, ξεφεύγοντας από την μαμά μου, προσπάθησε να με φτάσει, με κίνδυνο να μπει στο πλάνο.
Επίσης, όταν κρατούσα αγκαλιά τον γιο μου, στην αίθουσα του τηλεοπτικού μοντάζ, προσπαθώντας να τον ταΐσω με το μπιμπερό, ύστερα να τον κοιμίσω και ταυτόχρονα να μοντάρω ρεπορτάζ με νονούς της νύχτας.
Αυτές θεωρώ μεγάλες και αξέχαστες στιγμές στην καριέρα μου.

Πώς θα περιγράφατε την επί σειρά δεκαετιών δημοσιογραφική σας πορεία;

Αν ήταν μύθος, θα ήταν ο μύθος του Σίσυφου.

Πού, πιστεύετε, ότι έγκειται η επιτυχία μιας τεράστιας επαγγελματικής διαδρομής, όπως της δικής σας;

Δεν υπάρχει ποτέ αληθινή επιτυχία, χωρίς αφοσίωση και σκληρή δουλειά.

Πριν από λίγο καιρό, εκλεγήκατε ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, αλλά παραιτηθήκατε και παραδώσατε την έδρα σας στον επόμενο. Αναρωτιέμαι αν το μετανιώσατε, δεδομένου πως χάσατε έναν υψηλότατο μισθό και άλλα απίστευτα προνόμια.

Δεν ήταν αυτός ο στόχος. Ούτε ο μισθός, ούτε τα προνόμια. Ήθελα να βοηθήσω το κόμμα μου και να αγωνιστώ όπου με είχε περισσότερο ανάγκη. Κι εκείνες τις ώρες, κρίναμε ότι προείχε ο αγώνας στον Πειραιά.

Όπου και αναδειχτήκατε πρώτη σε ψήφους στο ΚΚΕ...

Σημασία έχει πως εξαφανίστηκε η Χρυσή Αυγή και φυσικά δεν πήρε έδρα εκεί.
——-

Από την επιτυχία της δημοσιογραφίας στην επιτυχία της συγγραφής!

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ

Βρείτε μας στα social media του Stellasview :
Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/
Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera
Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.