Γιάννης Μαθές: «Η μουσική για μένα είναι η γλώσσα που μπορεί να με ενώνει με τους άλλους, ακόμα και αν δεν έχουμε επικοινωνήσει ποτέ»

Ο Αθηναίος, Γιάννης Μαθές, είναι ένας από τους ταλαντούχους ερμηνευτές που έχει η χώρα μας. Υπηρετεί εδώ και καιρό το ελληνικό τραγούδι σεμνά, ταπεινά, με ήθος, αγάπη και πρωτίστως με σεβασμό. Η ερμηνεία του διακρίνεται από αξιοθαύμαστη θεατρικότητα, ενώ  έχει ερμηνεύσει άρτια τα τραγούδια της παράδοσής μας και όχι μόνο. Όμως πάνω απ΄ όλα είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος που την ίδια αντιμετώπιση που έχει στο τραγούδι, έχει και στην ίδια του τη ζωή. Πρόσφατα είχα τη χαρά να του πάρω μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του Stellasview.gr, που σίγουρα αξίζει να τη διαβάσετε. Απολαύστε την.

Έχεις σπουδάσει φιλολογία, ωστόσο, ασχολείσαι επαγγελματικά με την ερμηνεία και σύνθεση τραγουδιού, ενώ η ενασχόλησή σου με την Τέχνη είναι διαρρήδην κυκλοτερής. Στην ερώτηση τι είναι η μουσική για σένα τι θα απαντούσες;

Η μουσική για μένα είναι η γλώσσα που μπορεί να με ενώνει με τους άλλους, ακόμα και αν δεν έχουμε επικοινωνήσει ποτέ. Είναι η «δασκάλα» της ζωής μου, που μάλλον λόγω τόσης ομορφιάς, ευγένειας και σοφίας, διάλεξα αυτήν για να συμβουλεύομαι και να βελτιώνομαι όσο μπορώ. Είναι ο ήχος του όμορφου κόσμου μας. Τι θα κάναμε χωρίς ήχο; Μάλλον η ζωή μας θα ‘ταν στην παύση.

Έχεις συνεργαστεί με εγνωσμένου κύρους μουσικούς, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στην Αθήνα. Ποιες συνεργασίες σου νιώθεις ότι σε έχουν στιγματίσει, σε έχουν επηρεάσει καλλιτεχνικά, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα;

Ξεχωρίζω τις συνεργασίες μου με τις κορυφαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, Δήμητρα Γαλάνη και Άλκηστη Πρωτοψάλτη, για την απόλυτη αγάπη και αφοσίωσή τους στη μουσική, αλλά και την ανάγκη της συνεχούς εξέλιξής τους μέσα σε αυτήν. Και οι δύο αποτελούν παράδειγμα ομαδικού πνεύματος στη δουλειά, θέλοντας το καλύτερο αποτέλεσμα από τους συνεργάτες τους. Αυτήν ακριβώς την ιδέα της ομαδικότητας στη δουλειά μου, απολαμβάνω στο έπακρον με τον επιστήθιο συνεργάτη μου, στιχουργό, Μάνο Σαγκρή. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, το πρόσφατο album μας, που υπεραγαπώ. Το «Ανήλικο».

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύεις ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως η μουσική και το θέατρο για παράδειγμα;

Στην ικανότητα των τεχνών αυτών να σε κάνουν εν γένει καλύτερο άνθρωπο. Πιο ανοιχτό, πιο εκφραστικό, πιο αληθινό, πιο σκεπτόμενο. Αυτά τα πεδία, ενστικτωδώς, μας μαγνητίζουν. Ο άνθρωπος, με ή χωρίς χρήματα, θα συνεχίσει να μελετάει και να παράγει Τέχνη. Είναι η απόλυτη διαφυγή του από το σκοτάδι.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που βρίσκεται ήδη πολλά χρόνια στο χώρο και έχει παλέψει για να βρίσκεται εκεί που είσαι. Ποια είναι η γνώμη σου για τα άτομα που βγήκαν από κάποιο talent show και έχουν αποκτήσει απότομα μεγάλη δημοσιότητα;

Πολλά από αυτά τα άτομα είναι εξαιρετικά ταλαντούχα. Στο χέρι τους είναι να εκμεταλλευτούν τη δημοσιότητα κατάλληλα και να μας χαρίσουν έργο. Τουλάχιστον εγώ σαν ακροατής, αυτό χρειάζομαι. Έργο. Μουσική και τραγούδια. Καλά τραγούδια. Αυτό έχουμε ανάγκη. Μακάρι μέσα από αυτήν τη δημοσιότητα, να στοχεύσουν στην εξέλιξη της μουσικής. Θα φανεί στο χρόνο.

Σε ένα παιδί που όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, τι συμβουλές έχεις να του δώσεις;

Δε θα ήθελα να συμβουλεύσω εγώ κανέναν. Η ίδια η ζωή, μας συμβουλεύει όλους με τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου η παράβαση της «σωστής» συμβουλής, η αποτυχία ή τα πιθανά λάθη, κατά τη γνώμη μου, είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για τη συνέχεια.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, με ποιον στίχο σου θα περιέγραφες την εποχή που ζούμε;

«Σε μια αλάνα η αγάπη παιδί
κι εγώ την είδα.
Κι από τη μάντρα πηδάει για να μπει
του κόσμου η ρυτίδα.
Οι αγάπες στ’ αλήθεια
γυρεύουν παιχνίδια
Κι η μοναξιά μου βαράει καρφί
τον πόνο μες στα δίχτυα.

Φρένα, φασαρίες, ιστορίες,
μανίες, τα ίδια.
Μισό λεπτό να ερωτευτώ».

Στίχος του Μάνου Σαγκρή από το τραγούδι μας «Μισό λεπτό να ερωτευτώ». Από το album «Ανήλικο».

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Μαθέ για την προσήνειά του και εύχομαι καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική του πορεία.

Μπορείτε να τον ακούσετε στη συναυλία που θα δώσει με την Άλκηστι Πρωτοψάλτη στο Θέατρο Δάσους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.