Βαρβάρα Καρά: «Το θέατρο σου γεννά νέα ερωτήματα, σε ωθεί στο να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση με διαφορετική συνειδητότητα»

Η ταλαντούχα ηθοποιός Βαρβάρα Καρά μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Mein Komplex» σε διασκευή-σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη που ανεβαίνει στο θέατρο Αμαλία.

Πότε πρωτοήλθες σε επαφή με το θέατρο, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της Τέχνης;

Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο του θεάτρου ήταν σε ηλικία 17 ετών, προτού ξεκινήσω τις σπουδές μου, με την ερασιτεχνική ομάδα του δήμου Ωραιοκάστρου στο έργο “Κόκκινα Φανάρια” υποδυόμενη την Κατερίνα όπου απέσπασα και το 1ο βραβείο ερμηνείας. Αυτό που με ώθησε να ακολουθήσω τον δρόμο της υποκριτικής είναι πως ήταν ένα μοναδικό είδος έκφρασης. Κάθε νέος ρόλος θα ήταν μια νέα αρχή. Θα συναντούσα διαφορετικές προσωπικότητες είτε υπαρκτές, είτε φανταστικές, και θα είχα την πολυτέλεια να συνθέτω και να εμβαθύνω κάθε φορά στην ψυχοσύνθεση του αντίστοιχου ρόλου. Έχοντας ως γνώμονα το δεδομένο αυτό, ένιωθα πως θα μπορούσα ταυτόχρονα να συνυπάρχω ευκολότερα με τους συνανθρώπους μου και να τους κατανοώ, παρατηρώντας βαθύτερα την οπτική τους για διαφόρων ειδών θέματα.

Υποδύεσαι με αναμφίλεκτη δεξιοτεχνία την Κριστίν, η οποία είναι η σύντροφος του σεξουαλικού αδύναμου Χίτλερ. Στην προσπάθειά του μάλιστα να διαχειριστεί το ζήτημα συμβουλεύεται τον Φρόιντ.  Πώς αντέδρασες τι ένιωσες, όταν πρωτοδιάβασες το έργο;

Γέλασα. Ήμουν αρκετά μικρότερη βέβαια για να αντιδράσω όπως τώρα, έχοντας άλλες εμπειρίες και γνώσεις. Παρ’ όλα αυτά ήμουν ανήσυχη για το πως θα μπορούσε να συνυπάρξει θεατρικά ένα μη υπαρκτό πρόσωπο ανάμεσα σε δυο τόσο ισχυρές προσωπικότητες, ιστορικά και επιστημονικά αντίστοιχα. Με το πέρας του χρόνου βέβαια, συνειδητοποίησα πως ο ρόλος της Κριστίν προσέδιδε στο έργο μια άλλη υπεροχή, ήταν αυτή που θεατρικά κρατούσε τις ισορροπίες.

Η παράσταση παίζετε για αρκετά χρόνια.  Γιατί θεωρείς ότι είχε αυτή η δουλειά τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό;

Πέραν της πρωτότυπης ιδέας να συναντηθούν οι δύο αυτές προσωπικότητες επί σκηνής, η σκηνοθετική προσέγγιση του Μπάμπη Κλαλιώτη καθώς και ο αμέριστος επαγγελματισμός όλων των συντελεστών, ήταν αυτό που συντέλεσε στην μεγάλη επιτυχία της παράστασής εδώ και πέντε χρόνια. Βασικός παράγοντας επίσης εκτός από το επαγγελματικό κομμάτι, ήταν και οι φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν με όλο τον θίασο. Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι πάντα η συνταγή της επιτυχίας.

Πώς είναι η εμπειρία να συνεργάζεστε στη σκηνή με τους Μάνθο Καλαντζή και Κώστα Καραμουσάλη;

Νιώθω εξαιρετικά τυχερή που συναντηθήκαμε επαγγελματικά, διότι πρόκειται για δύο υπέροχους ηθοποιούς, άρτια επαγγελματίες και είναι ιδιαίτερη τιμή που πλέον κατατάσσονται στην λίστα των φίλων μου.

Η τέχνη και πιο συγκεκριμένα το θέατρο πιστεύεις πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αφυπνίσει συνειδήσεις;

Σαφέστατα και μπορεί. Κάθε κομμάτι της τέχνης, όποιο και αν είναι αυτό, βοηθάει στο να ταξιδεύεις σε έναν άλλον κόσμο. Ένα πικρό τραγούδι γεννά το αίσθημα της θλίψης, μια ευχάριστη μελωδία το αναιρεί. Ένας πίνακας βοηθά στο να εισβάλλεις σεμνά στην καλλιτεχνική και ψυχολογική απόδοση του δημιουργού του. Ένας χορός σου δίνει ώθηση να κινηθείς σε άλλους ρυθμούς από τους ήδη υπάρχοντες. Το θέατρο αντίστοιχα, σου γεννά νέα ερωτήματα, σε ωθεί στο να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση με διαφορετική συνειδητότητα. Εξελίσσεσαι, αγαπάς, κατανοείς, συμπάσχεις, πορεύεσαι. Τόσο απλά συναισθήματα, αλλά τόσο αναγκαία για την εξέλιξη ενός ανθρώπου στο όλον.

Αυτές τις μέρες βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη και το κοινό της;

Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος καταγωγής μου. Είναι μια πόλη αμφιλεγόμενα ερωτεύσιμη που αγαπάει την Τέχνη. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, φιλόξενοι και γεμάτοι χαμόγελο. Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως δεν την κουβαλάω πάντα στην καρδιά μου. Κάθε φορά που έρχομαι παίρνω μια βαθιά ανάσα, χαμογελάω σαν παιδί και λέω “Τώρα χαλαρά”.

Το κείμενο είναι διάχυτο από ψυχολογικές αναφορές.Τι θα έλεγες αλήθεια  πως σας έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σου ζωή;

Πως τίποτα δεν είναι μόνιμο και καλείσαι κάθε φορά να βγάλεις εις πέρας οτιδήποτε νέο εμφανίζεται στην ζωή σου με την όποια μορφή.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη οι τρεις πρωταγωνιστές κατάφεραν με τη δράση τους και έμειναν ανεξίτηλοι στον χρόνο. Περνώντας τα χρόνια, τι θα ήθελες με τη σειρά σου να γράφει το βιβλίο του ελληνικού  θεάτρου δίπλα στο όνομά σου;

Ότι κατάφερα με πίστη και επιμονή να αντιμετωπίσω κάθε εμπόδιο και να καταφέρω να υλοποιήσω το όνειρο μου με εντιμότητα, επαγγελματισμό και πάθος για αυτό που αγαπώ. Και κυρίως πως έζησα και αγάπησα πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ από καρδιάς τη Βαρβάρα Καρά για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική της πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Mein Komplex» θα βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.