Νίκος Κουρής: «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να κάνω θέατρο και σίγουρα θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος αν δεν είχα ασχοληθεί με αυτό»

Ο γνωστός και ταλαντούχος ηθοποιός Νίκος Κουρής μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» του Έντουαρντ Άλμπι σε μετάφραση-σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στην οποία πρωταγωνιστεί, καταθέτοντας επί σκηνής (θέατρο Αμαλία) μια θαυμαστή ερμηνεία.

Κύριε Κουρή, πρωταγωνιστείτε στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της γραφής του, τα οποία σας κέντρισαν και κατ΄ επέκταση σας έπεισαν να δεχτείτε να υποδυθείτε στη σκηνή τον ήρωά του;

Καταρχάς, πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο και για έναν σπουδαίο ρόλο! Έχω παίξει και έχω διαβάσει πολλά σπουδαία έργα στη θεατρική μου διαδρομή, αλλά κυρίως κλασσικά! Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σύγχρονο έργο σπάνιας συγγραφικής κατασκευής από έναν μάστορα του είδους! Το έργο αυτό είναι ένας εντελής μηχανισμός ακραίου χιούμορ και σπάνιας σύλληψης. Δεν είναι διδακτικό και οι χαρακτήρες του είναι τόσο ζωντανοί που θέλεις να ανέβεις στη σκηνή για να τους συναντήσεις! Το έργο αρχικά με ξεσήκωσε και αμέσως μετά οι συντελεστές φυσικά! Ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ο σκηνοθέτης και φυσικά οι ηθοποιοί για τους οποίους τρέφω βαθιά εκτίμηση και αγάπη! Είναι για μένα αυτή η παράσταση και αυτό το έργο μια ευτυχής στιγμή.

Παίζετε, να υπογραμμίσουμε υπό τις οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη ενός πολύ έμπειρου και καταξιωμένου σκηνοθέτη. Η εμπειρία αυτή τι γεύση σας έχει αφήσει;

Ο Νικορέστης είναι καταρχήν φίλος μου πια! Είναι ένας άνθρωπος που μου αρέσει πολύ να δουλεύω μαζί του, γιατί είναι έξυπνος, ξέρει να δημιουργεί ένα χώρο γόνιμης ελευθερίας, είναι ακριβής στις παρατηρήσεις του και το πιο σπουδαίο για μένα, είναι υπομονετικός και έχει αληθινή αγάπη για τους ηθοποιούς! Τέλος, νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι έχουμε το ίδιο γούστο για αυτό που ονομάζουμε εμείς στο θέατρο, σκηνική πραγματικότητα!

Ποια είναι από την πείρα σας, τα εν γένει στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση;

Είναι πολλά τα στοιχεία που πρέπει κανείς να κατακτήσει στη δουλειά μας και είναι διαφορετικά για τα τρία είδη! Θα μιλήσω για το θέατρο. Χρειάζεται υπομονή, πολύ σκληρή δουλειά, επιμονή, αντοχή στην αποτυχία που είναι απαραίτητο συστατικό της δικής μας διαδικασίας, προσήλωση, πνευματική και σωματική καλλιέργεια, περιέργεια, παιδική αφέλεια, μια δημιουργική ανάγκη να ξεκινάς από το μηδέν, όρεξη φυσικά, και τέλος να ξέρεις να εκτιμάς τις πολύτιμες συναντήσεις.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Δε μου αρέσουν οι συμβουλές, δε βοήθησαν ποτέ κανέναν οι συμβουλές. Οι συμβουλές είναι πάντα απωθητικές για τους νέους! Το μόνο που έχω να πω είναι να ανακαλύψουν και να κάνουν τα δικά τους λάθη. Αν είναι δικά τους είναι πάντα πολύτιμα.

Αυτές τις μέρες βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη και το κοινό της;

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω και τη Θεσσαλονίκη και το κοινό που με εμπιστεύεται και με αγκαλιάζει με τόση αγάπη. Νιώθω πάντα εδώ μια ψυχική ευδαιμονία γι’ αυτό έρχομαι όσο συχνότερα μπορώ!

Τι θα λέγατε πως σας έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;

Θα έπρεπε να τα βάλω με αλφαβητική σειρά τα όσα έχω μάθει από το θέατρο.Ένα ξέρω, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να κάνω θέατρο και σίγουρα θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος αν δεν είχα ασχοληθεί με αυτό. Για μένα το θέατρο είναι σαν το αίσθημα του έρωτα, πάντα άπιαστο, πάντα ζωογόνο, πάντα έντονο, πάντα ηδονιστικό και πάντα ακραία και εξοντωτικά απαιτητικό. Άλλοτε σε σηκώνει στον ουρανό και άλλοτε σε γκρεμίζει στα τάρταρα. Με άλλα λόγια είναι η απόλυτη ζωή που πάντα ονειρευόμουν. Μόνο ευγνωμοσύνη νιώθω για αυτό που μου συμβαίνει και τους ανθρώπους που συνάντησα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα θέλατε να γράφει ύστερα από χρόνια το βιβλίο του ελληνικού θεάτρου, δίπλα στο όνομά σας;

Δε σκέφτομαι ποτέ τίποτα που σχετίζεται με την υστεροφημία μου, ειλικρινά δεν το σκέφτομαι καθόλου.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Νίκο Κουρή  για την προσήνεια και την απλότητά του και του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις καλλιτεχνικές του ανησυχίες με γνώμονα πάντα το υψηλό καλλιτεχνικό ήθος που τον χαρακτηρίζει!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

1 Trackback / Pingback

  1. «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» Παράταση Παραστάσεων στο Θέατρο Αμαλία - Stellasview

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.