Βάσω Γουλιελμάκη: “Με ενοχλεί η τυποποίηση, η μανιέρα & κάποιος να επαναλαμβάνεται»

Η ταλαντούχα ηθοποιός Βάσω Γουλιελμάκη μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για την παράσταση “Σ΄αγαπάω, αλλά…” σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη στο Ράδιο Σίτυ στην οποία πρωταγωνιστεί. 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Βάσω Γουλιελμάκη από την παιδική της ηλικία έκανε πρωταθλητισμό στη ρυθμική γυμναστική, ενώ αυτή ακριβώς η δραστηριότητά την οδήγησε στην επιθυμία να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό. Οι καλλιτεχνικές της, ωστόσο, ανησυχίες την ώθησαν να δώσει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου και πέρασε. Έκτοτε θαυμάζουμε το πηγαίο ταλέντο της στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο θέατρο. Πρόσφατα είχα τη χαρά να της πάρω μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του stellasview.gr, που σίγουρα αξίζει να τη διαβάσετε. Απολαύστε την.

Κυρία Γιουλιελμάκη, σε ποιους παράγοντες πιστεύετε ότι έγκειται η τόσο μεγάλη ανταπόκριση που χαριτώθηκε το έργο των Γιώργου Βάλαρη και Στέλιου Παπαδόπουλου «Σ’αγαπάω, αλλά…»  το οποίο παίζεται εδώ και αρκετά χρόνια;

Πιστεύω ότι η μεγάλη επιτυχία του έργου οφείλεται στο ότι καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ  δύο ζευγαριών. Το ένα είναι πιο λαϊκό ζευγάρι: η Κική και ο Φώτης που αγαπιούνται με όλες τις δυσκολίες τις οικονομικές με τις ζήλιες και τη μη δυνατότητα να κάνουν παιδί, και το άλλο ζευγάρι που προσπαθεί να ξεφύγει από τη φτώχεια σπουδάζοντας και οι δύο δικηγόροι, αλλά και λέγοντας ψέματα για την καταγωγή τους και το ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν! Όλα αυτά είναι τόσο γνωστά και τόσο αναγνωρίσιμα στηn κοινωνία μας που μπορεί εύκολα ο θεατής να ταυτιστεί και ως συνέπεια να συγκινηθεί να γελάσει να αγαπήσει το έργο.

Πώς αντιδράσατε, τι νιώσατε όταν πρωτοδιαβάσατε το έργο;

Μόλις διαβάζω γενικά ένα έργο, σε περίπτωση που με κάνει να γελάσω ή να συγκινηθώ αυθόρμητα νομίζω ότι έχει πετύχει τον σκοπό του. Έτσι και με αυτό το έργο γέλασα, το χάρηκα και μόλις έκλεισα και το τελευταίο φύλλο είπα τι ωραίο που είναι!!!Χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω και αισθάνθηκα τυχερή!

Αναμφήριστο παρελκόμενο της υποκριτικής τέχνης και δη των πολύ καλών ηθοποιών, όπως εσείς, είναι η τυποποίησή τους σε συγκεκριμένους ρόλους. Σας απασχολεί ο υπαρκτός, ωστόσο, δοκιμασμένος δρόμος της τυποποίησης ή λειτουργείτε περισσότερο με βάση το ένστικτο και την αισθητική σας για την επιλογή των ρόλων;

Με ενοχλεί η τυποποίηση, με ενοχλεί η μανιέρα, με ενοχλεί κάποιος να επαναλαμβάνεται. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να επιλέγουμε τους ρόλους μας και να λέμε Όχι. Αυτό που κάνω βάση του ενστίκτου μου, της αισθητικής μου, των δυνατοτήτων μου, και της πείρας μου είναι ότι κανένας ρόλος, όπως κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος. Μπορεί να έχουνε κοινά χαρακτηριστικά, αλλά ποτέ ίδιοι. Προσπαθώ λοιπόν να μην τυποποιηθώ και σε κάθε παράσταση να είμαι διαφορετική, και ας μου έχει ζητηθεί να κάνω τη, στραβή, την κουτσή, την κουφή για πολλοστή φορά.

Ποιοι άνθρωποι πιστεύετε ότι σας καθόρισαν ως ηθοποιό; Υπάρχουν άνθρωποι που αποτέλεσαν για σας “σταθμοί” στην καλλιτεχνική πορεία σας;

Οι άνθρωποι που με καθόρισαν είναι αυτοί που συναναστράφηκα σε όλη μου τη ζωή. Τα βιώματα, οι χαρές και οι λύπες μου, τα παιδικά μου χρόνια, το μεγάλωμα της κόρης μου. Οι έρωτες μου, οι απογοητεύσεις μου η δουλειά μου, η καθημερινότητα μου αυτά με ωρίμασαν. Αυτά με όρισαν και με έκαναν αυτό που είμαι, αυτά με βοήθησαν να καταθέσω την αλήθεια μου.

Πώς αισθάνεστε που παίζετε στη Θεσσαλονίκη,  στη γενέτειρά σας, αλλά και στην πόλη  όπου διδαχτήκατε τη δραματική τέχνη, ως απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος;

Εγώ ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης για να ανθίσω θέλω αγάπη, αγκαλιά, δύο μάτια να με κοιτάνε και να με πιστεύουν. Δεν μπορώ τις φωνές, την κακή διάθεση γιατί είμαι πολύ φοβισμένος άνθρωπος! Όταν πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη, στη μάνα μου, στα αδέλφια μου, στους φίλους μου, στους δρόμους όπου περπάτησα νιώθω πως είμαι σπίτι μου, με μια λέξη υπέροχα!

Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας με βάση την πείρα σας, θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση; Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Ένα πράγμα, μια λέξη: Αλήθεια ! Συμβουλή: ακολούθησε το ένστικτό σου!

Αλήθεια, αν σας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσετε την ηρωίδα  που υποδύεστε τι θα της εκφράζατε;

Θα την έπαιρνα αγκαλιά, και θα της έδινα ένα φιλί. Είναι ένα λαϊκό παιδί που παραμένει παιδί από ατόφιο χρυσάφι! Αγαπάει αληθινά και δίνεται με όλο της το είναι στον άνθρωπο που γνώρισε από μικρή. Δεν έχει δεύτερες σκέψεις, είναι αγνή, ευαίσθητη, αληθινή, δεν ντρέπεται γι’αυτό που είναι, είναι ζηλιάρα αλλά της το συγχωρείς. Της αρέσουν τα λούσα αλλά σε ποιον άνθρωπο που είναι ορεξάτος για ζωή δεν αρέσουν; Είναι πιστή στον άντρα της και στους φίλους της. Κουτσομπολίτσα, ψιλοαγράμματη, και κατινούλα, αλλά καλό παιδί και άνθρωπος.

Περνώντας τα χρόνια τι θα θέλατε να σκέφτεται ο κόσμος, όταν ακούει το όνομά σας;

Θέλω όταν με βλέπουν να συνεχίσουν να μου χαμογελάνε να μου μιλάνε ζεστά. Να συνεχίσουν να μου λένε πόσο όμορφη είστε, δεν έχετε αλλάξει καθόλου από τότε που σας ξέρω και πόσο καλή ηθοποιός είστε! Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, πάντως εγώ αυτά θέλω να συνεχίσω να ακούω και να με κάνουν περήφανη μπροστά στους δικούς μου, αν τύχει και είναι παρόντες.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τη γλυκύτατη Βάσω Γουλιελμάκη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι να παραμείνει έτσι, γλυκιά και σπινθηροβόλα!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ

Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

1 Trackback / Pingback

  1. «Σ’αγαπάω, αλλά…» σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη στο Radio City - Stellasview

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.