Κριτική για την παράσταση “Οι κωμικοί”, των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, από το ΚΘΒΕ, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Η συντακτική ομάδα του StellasView παρακολούθησε την παράσταση “Οι κωμικοί” στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το Σάββατο στις 24 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μουσική κωμωδία που αναδεικνύει με εξαιρετική κωμικότητα, αλλά και κάποια θλίψη, την πορείας του βουβού ελληνικού κινηματογράφου, αξιοποιώντας υπαρκτές βουβές ελληνικές ταινίες της εποχής, καθώς και σχετικές πηγές. Οι ήρωες της παράστασης είναι κυρίως πραγματικοί ηθοποιοί της εποχής, που παρουσιάζονται ως κεντρικοί χαρακτήρες και οι οποίοι συνέβαλαν στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης, κατά τη διάρκεια των ετών μεταξύ του 1920 και του 1939.

Γράφει, σκηνοθετεί και παίζει ο Δημήτρης Πιάτας

Ο κεντρικός ήρωας της παράστασης είναι ο πραγματικός ηθοποιός Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ (ερμηνεύει ο Γιώργος Καύκας), γνωστός και ως “Ο Έλληνας Σαρλό“. Ο Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου. Συμμετείχε στη συγγραφή, την σκηνοθεσία και την ερμηνεία τουλάχιστον πέντε κωμωδιών του βωβού κινηματογράφου: “Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά“, “Ο έρως της Κοντσέττας σώζει τον Μιχαήλ“, “Ο γάμος της Κοντσέτας και του Μιχαήλ“, “Το Όνειρο του Μιχαήλ” και “Ο τυχερός“. Η ηθοποιός Κοντσέτα Μόσχου είχε βασικό ρόλο σε αυτές τις ταινίες και εμφανίζεται ως χαρακτήρας στην παράσταση μαζί με άλλους ηθοποιούς της εποχής, όπως η νεαρή τότε ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου, η οποία αρνούνταν να παίξει στο σινεμά και μάλιστα ορκιζόταν πως δεν θα το έκανε ποτέ! Τέλος, σκηνοθέτης αυτών των ταινιών ήταν ο Καλαποθάκης, τενόρος της Λυρικής Σκηνής, ενώ ο οπερατέρ ήταν ο Ούγγρος Γιόζεφ Χεπ, δύο χαρακτήρες που επίσης εμφανίζονται στην παράσταση.

Στην ερμηνεία του Μιχαήλ Μιχαήλ, ο Γιώργος Καύκας αναδεικνύει με εξαιρετική θεατρικότητα τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα. Από το κωμικό έως το τραγικό, το αστείο έως το θλιμμένο, ο Καύκας προσφέρει μια “ακροβατική” ερμηνεία.

Στην ερμηνεία του Μιχαήλ Μιχαήλ, ο Γιώργος Καύκας αναδεικνύει με εξαιρετική θεατρικότητα τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα. Από το κωμικό έως το τραγικό, το αστείο έως το θλιμμένο, ο Καύκας προσφέρει μια “ακροβατική” ερμηνεία. Η παρουσία του στη σκηνή αντανακλά την αυθεντικότητα του Έλληνα Σαρλό, ενώ καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον και την ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Στο αποκορύφωμα της παράστασης, στην τελευταία σκηνή, ο Καύκας επιδεικνύει την εξαιρετική του ικανότητα, αφού παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σκηνή όπου, παρ’ όλο που ο χαρακτήρας του έχει ήδη αφήσει τη ζωή, συνεχίζει να επικοινωνεί σε ένα από τα πολλά βίντεο της παράστασης με το φάντασμα του Σαρλότ (Λάκης Λαζόπουλος) σε μια άλλη διάσταση.

Η παράσταση είναι αναμφισβήτητα μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή που περιλαμβάνει έναν 25μελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα, με εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια.

Η παράσταση είναι αναμφισβήτητα μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή που περιλαμβάνει έναν 25μελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα, με εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια που επιμελήθηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης. Αυτή η παραγωγή είναι τόσο πλήρης, άψογη και μεγάλη, που μόνο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μπορεί να σηκώσει στην πόλη μας.

Το υψηλό επίπεδο και το πρωτότυπο θέμα της παράστασης, η γεμάτη και έξυπνη σκηνοθεσία του Δημήτρη Πιάτα (ο οποίος γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση) η ακριβή παραγωγή, οι καταπληκτικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών, η ζωντανή μουσική, τα υπέροχα τραγούδια της εποχής, αλλά και η πρωτότυπη μουσική, οι χορογραφίες, τα όμορφα video που πλέκονται έξυπνα με τις θεατρικές σκηνές, η κινηματογραφία επί σκηνής, τα μοναδικά σκηνικά και τα υπέροχα κοστούμια, ο άψογος επαγγελματικός φωτισμός και τόσα άλλα, χαρίζουν στο κοινό μια εκλεκτική θεατρική εμπειρία μιας πραγματικά εντυπωσιακής παράστασης, μιας υψηλής παραγωγής και ενός σπουδαίου θεάματος.

Πραγματικά, η ξεχωριστή αναφορά στις επιμέρους ερμηνείες σε αυτήν την παράσταση ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί κανένα σκοπό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέατρο συνόλου, όπου η συλλογική ενέργεια είναι η ουσία της παράστασης και τελικά αυτό που κυριαρχεί. Αυτός ο πολυμελής θίασος παρουσιάζει μια εκλεκτική ποικιλία ερμηνειών που κυμαίνονται από έντονο κωμικό ύφος έως βαθιά συγκινητικές στιγμές, δημιουργώντας μια πλούσια θεατρική εμπειρία. Ωστόσο, θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου όπως προείπα στην εξαιρετική ερμηνεία του Γιώργου Καύκα, η οποία ξεχωρίζει μέσα από τον πλούτο των ερμηνειών που παρουσιάζονται.

Μην την χάσετε λοιπόν αυτήν την παράσταση, γιατί θα χάσετε!  

✒ Γράφει ο Νέστορας Αναστάσιος

Συντελεστές

Κείμενο: Δημήτρης ΠιατάςΣάκης Σερέφας, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς, Σκηνικά – Κουστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης, Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Μουσική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης, Ενορχηστρώσεις: Τραϊανός ΑλμπανούδηςΣτάθης Παχίδης, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου, Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννη ΤσολακίδουΙορδάνης ΑϊβάζογλουΧριστόφορος Μαριάδης, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά, Βοηθός χορογράφου: Αναστασία Κελέση, Video: Σκηνοθεσία κινηματογραφημένων σκηνών: Νίκος Σούλης, Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης, Postproduction: Κανάρης Κωστόπουλος, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

* Βοηθός φωτιστή (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης) : Τουλίν Οσμάν

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Σπυρίδων Δημητρακόπουλος), Νεφέλη Ανθοπούλου (Τάλα Κρανόφσκα), Μπέτυ Αποστόλου (Κοντσέτα Μόσχου), Ηρώ Δημητριάδου (Ριρή Ασπριώτου, Περαστική), Χρύσα Ζαφειριάδου (Πόπη Μέγγουλα), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ροζαλία Παντελιάδου), Χρύσανθος Καγιάς (Ευτύχιος Βονασέρας, Μαγαζάτορας Μάρκος), Σοφία Καλεμκερίδου (Ευαγγελία Παρασκευοπούλου), Παναγιώτης Καμμένος (Διονύσιος Ταβουλάρης – Μπατσακούτσας), Γιώργος Καύκας (Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ), Ελένη Μισχοπούλου (Λολόττα Ιωαννίδου), Νίκος Νικολάου (Ιωσήφ Χεπ), Άννη Τσολακίδου (Σωτηρία Ιατρίδου), Χρήστος Παπαδημητρίου (Εδμόνδος Φρυστ), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Γιώργος Πλούτης, Ιερέας Β’), Ιωάννα Πιατά (Ηρώ Χαντά), Δημήτρης Πιατάς (Δήμος Βρατσάνος), Σπύρος Σιδέρης (Ιερέας, Παραγιός), Πάνος Σκουρολιάκος (Αχιλλέας Μαδράς), Πολυξένη Σπυροπούλου (Γεωργία Βασιλειάδου), Χρίστος Στυλιανού (Λυκούργος Καλαποθάκης), Δημήτρης Τσιλινίκος (Κώστας Βατίστας), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Έρβε Βιλάρ).

Φιγκυράν – Κινηματογραφία επί σκηνής: Χρήστος Τουρλάκης

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Χρήστος Γκουγκούμας (πιάνο – συνθεσάιζερ), Βαγγέλης Καλαμαράς (τύμπανα- κρουστά), Μελίνα Παπαδοπούλου (βιολί).

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Tiktok:  https://www.tiktok.com/@stellaperpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.