Κριτική για την παράσταση “Sanatorium” της Χαρούλας Αποστολίδου, υπό τη σκηνοθεσία του Στέλιου Βραχνή στο Θέατρο Σοφούλη

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Θέατρο Σοφούλη την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, και παρακολούθησε την παράσταση “Sanatorium” της Χαρούλας Αποστολίδου, υπό τη σκηνοθεσία του Στέλιου Βραχνή στο Θέατρο Σοφούλη.

Η παράσταση αναδεικνύει το κοινωνικό στίγμα των ασθενών με φυματίωση στο σανατόριο της Εξοχής (σημερινό νοσοκομείο Παπανικολάου) στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη του 1930 και στις αρχές του 1940. Η παράσταση αναπαριστά με ευαισθησία το τραύμα της νόσου και τον στιγματισμό των ασθενών από την κοινωνία.

Η επιλογή του κειμένου και η εξαιρετική σκηνοθεσία αναδεικνύουν διαφορετικές διαστάσεις του θέματος, προσφέροντας στο κοινό μια ωραία εμπειρία. Οι στιγματισμένοι ασθενείς μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές, ενώ οι υγιείς βρίσκεται στον αντίποδα και αποτελούν επιπλέον παράγοντα που ενισχύει το τραύμα. Όλα αυτά δημιουργούν έναν κόσμο όπου ο θεατής βυθίζεται σε έναν λαβύρινθο συναισθημάτων και αντιφάσεων.

Η έξυπνη χρήση της κάμερας και των πολυμέσων, σε συνδυασμό με το σωματικό θέατρο, ενισχύει την θεατρική εμπειρία. Επιπλέον, η πολλαπλή ανάθεση ρόλων σε περισσότερους από έναν υποκριτές προσθέτει πολυπλοκότητα και πλούτο στην απόδοση της παράστασης. Στα θετικά, θα πρέπει να επισημάνουμε και τις ωραίες ερμηνείες των ηθοποιών.

Μέσα από αυτήν την παράσταση, ο θεατής καλείται να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις του για τη νόσο και τον στιγματισμό, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει τη δύναμη της τέχνης να αναδεικνύει και να ανατρέπει κοινωνικά δομικά πρότυπα.

✒ Γράφει ο Νέστορας Αναστάσιος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής
Δραματουργία / Έρευνα: Χαρούλα Αποστολίδου
Ηχητική εγκατάσταση: Θάνος Χαριζάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδοπούλου
Φωτιστική εγκατάσταση: Ανέστης Ατακτίδης
Φωτογραφία: Απόστολος Λινάρδος
Παραγωγή: Sanatorium project, Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση
Βοηθός παραγωγής: Έφη Καλαϊτζίδου, Χαρούλα Αποστολίδου
Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Παυλίδης
Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Τότσκα
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Κατερίνα Βασιλείου, Ελένη Δημοπούλου, Γεράσιμος Μπαμίχας, Παύλος Παυλίδης, Χαρά Σβάνου, Κατερίνα Φωτιάδου, Άννα Χατζηπαύλου

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.