Κριτική για την παράσταση «Οι Παίχτες», του Νικολάι Γκόγκολ

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Ράδιο Σίτυ και παρακολούθησε την πολύφερνη παράσταση “Οι Παίχτες”, του Νικολάι Γκόγκολ, μετά από τα αλλεπάλληλα soldout στην Αθήνα, για δύο ολόκληρα χρόνια.

Το έργο “Οι Παίχτες” του Ουκρανού Νικολάι Γκόγκολ είναι ένα από τα πιο γνωστά και επιδραστικά θεατρικά έργα της ρωσικής λογοτεχνίας, καθώς πρωτοπορεί στο να αναδείξει με διαύγεια την ανθρώπινη φύση και τις αντιφάσεις της, μέσα από ένα καταιγιστικό μείγμα δράματος και κωμωδίας.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας κατά τον 19ο αιώνα, με θέμα την χαρτοπαιξία και η χαρτοκλοπή, που φτάνει να γίνει εξαπάτηση ανθρώπων και εκμαυλισμός συνειδήσεων. Στο τέλος, ο θύτης γίνεται θύμα και έτσι αναδεικνύεται η μεταβατική αυτή κοινωνία του συγγραφέα, καθώς και τα θεσμικά της προβλήματα.

Κάποιες από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης αυτής είναι η ζωντανή μουσική, οι καταιγιστικοί ρυθμοί, οι αίσθηση κονφερασιέ, οι ολοφάνερες θεατρικές μανιέρες που δίνουν μια αύρα εγκιβωτισμού του θεάτρου μέσα στην παράσταση, καθώς και το ιδιαιτέρως ρεαλιστικά ζοφερό και σκοτεινό της χιούμορ, που πραγματικά τη χαρακτηρίζει από την αρχή έως το τέλος.

Ο Γκόγκολ δεν διστάζει να αναδείξει τις αντιφάσεις και την υποκρισία που υπάρχουν στην κοινωνία. Μέσα από τους χαρακτήρες των απατεώνων χαρτοπαιχτών, ο συγγραφέας σκιαγραφεί τον έμφυτο ανθρώπινο ενθουσιασμό για την επίτευξη της απάτης, την επιδεξιότητα και τον εμμονικό χαρακτήρα του ανθρώπου, που από θύτης γίνεται θύμα και μας αποκαλύπτει το διπλό πρόσωπο που κρύβουν πολλοί άνθρωποι, τις σκοτεινές επιθυμίες τους και το μέγεθος της ασημαντότητάς τους

Ο Γκόγκολ αντιμετωπίζει το θέμα με ένα μοναδικό συνδυασμό τρυφερότητας, ειρωνείας και αληθινής ανθρώπινης συμπόνιας. Μέσα από τους χαρακτήρες του, μας δίνει μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για τη φύση μας, ενώ επιπλέον η συγκεκριμένη παράσταση, με την έντονη θεατρικότητά της, θέτει και το θέμα της αξίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη σημασία της αληθινής αυθεντικότητάς της.

Η παράσταση  “Οι Παίχτες” απαρτίζεται από ένα θαυμάσιο καστ ηθοποιών (Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος κ.τ.λ.)  που αναδεικνύει εξαιρετικά την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και μετουσιώνει το δυναμισμό των πρωταγωνιστών του έργου, σε αποκρυσταλλωμένη θεατρικότητα. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν την πνευματική και συναισθηματική ισχύ του έργου και να τη μεταφέρουν στο κοινό, προσφέροντας μία εξαιρετική εμπειρία θεάτρου και μια καλή ευκαιρία για γέλιο (κωμωδία γαρ).

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή αποδίδει την ατμόσφαιρα της εποχής και της κοινωνίας που περιγράφεται στο έργο, μέσα από μία μίξη “κλασικού” και “μοντερνιάς”. Οι σκηνικοί σχεδιασμοί και τα κοστούμια αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του 19ου αιώνα και καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που ενισχύει την αυθεντικότητα της παράστασης, καθώς και την προβολή της στο σήμερα.

Συνολικά, “Οι Παίχτες” του Νικολάι Γκόγκολ είναι ένα θεατρικό έργο που συνδυάζει με δεξιοτεχνία το δράμα και την κωμωδία, κριτικάροντας την κοινωνία του συγγραφέα και αναδεικνύοντας την αλήθεια της ανθρώπινης φύσης, μέσα από τον ανακλαστικό καθρέφτη της εξαπάτησης. Επιπλέον, μέσω της ζωντανής μουσικής, των εξαιρετικών ερμηνειών, των καταιγιστικών ρυθμών και των θεατρικών μανιέρων, η παράσταση αυτή δημιουργεί μια αύρα εγκιβωτισμού της θεατρικής τέχνης και νουάρ ρεαλισμού.

✒ Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία – μετάφραση – διασκευή: Γιώργος Κουτλής
Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Μαγουλιώτης
Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάκωβος Μηνδρινός
Φωτογραφίες – video: Χρήστος Συμεωνίδης
Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος/Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας και Γιώργος Μπουκαούρης, guest star ο Θανάσης Δήμου.

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.