Κριτική για την παράσταση «Big in Japan», από το ΚΘΒΕ

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στις 26 Μάϊου 2023 και παρακολούθησε την παράσταση “Big in Japan”, από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

Το Big in Japan είναι μία δύσκολη Avant Garde, θα λέγαμε, παράσταση-πρόταση, της πολυτάλαντης νεαρής ηθοποιού και συγγραφέως Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη. Η παράσταση αυτή, ως γνήσιο τέκνο της Λούβαρη-Φασόη κουβαλάει όλα τα τοτέμ και το σύμπαν της.

Επί της ουσίας, είναι μία σπονδυλωτή παράσταση από ανεξάρτητες ιστορίες κοινής θεματολογίας, που αποτελούν καταβύθιση σε μια σκληρή καπιταλιστική και ψηφιακή ουτοπία, στην σημερινή Ιαπωνία, εκεί που οι άλλοτε ισχυρές παραδοσιακές κοινωνικές αξίες και η κουλτούρα της χώρας των χρυσανθέμων κλονίζονται από τρομερά ανθρωπιστικά ζητήματα, ταξικές διαφορές και τον αδυσώπητο καπιταλισμό.

Έχει ενδιαφέρον το πώς μία Ελληνίδα συγγραφέας προσεγγίζει ένα θέμα φαινομενικά τόσο εξωτικό και μακρινό, που ενώ εξελίσσεται στην Ιαπωνία και μοιάζει να διαπραγματεύεται την κουλτούρα και τη ζωή των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, ωστόσο μας μιλάει για κάτι πολύ περισσότερο, κάτι το οποίο στην πραγματικότητα αγγίζει όλους τους ανθρώπους και όλες τις κοινωνίες και διαπραγματεύεται διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα, όπως: τη μοναξιά, την αποξένωση, τα γηρατειά και τη φτώχεια.

Πρόκειται λοιπόν για πέντε ιστορίες (αν δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή κάποιο λάθος) που αναπτύσσονται με άξονα την κοινή θεματολογία που αναφέραμε πιο πάνω. Ωστόσο, οι ιστορίες αυτές έχουν διαφορετική βαρύτητα μέσα στο έργο και κατά τη γνώμη μας θα μπορούσαν να είναι λιγότερες, ώστε και να μειωθεί η διάρκεια της παράστασης, αλλά και γιατί όλες αυτές οι ιστορίες δεν έχουν την ίδια ένταση και απήχηση επάνω στους θεατές. Δεν αφήνουν δηλαδή το ίδιο συναισθηματικό αποτύπωμα.

Κατά τη γνώμη μας οι δύο πιο ισχυρές ιστορίες είναι οι εξής: Η ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα γραφείο, ανάμεσα στη μητέρα ενός υπαλλήλου (Ιωάννα Παγιατάκη), που έχασε τη ζωή του από την εξαντλητική εργασία και σε μία υπάλληλο της εταιρείας (Εμμανουέλα Καμπίτση) και η ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα σούπερ-μάρκετ, ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους ανθρώπους (Χρίστος Στυλιανού και Κωνσταντίνος Χατζησάββας), που προσπαθούν να μπουν στη φυλακή, ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την φτώχεια και να καταφέρουν να διαβιώσουν.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Παντελή Δεντάκη. Ο σκηνοθέτης έκανε μία αξιόλογη προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτό το δύσκολο σπονδυλωτό έργο και να αποδώσει την ιδιαίτερη μάτια και αισθητική της συγγραφέως, καταφέρνοντας να μας βάλει μέσα το πνεύμα μιας χώρας που συγκρούεται ανάμεσα στον ψηφιακό μοντερνισμό και στην ισχυρή της παράδοση, μιας χώρας που οι άνθρωποί της αυτοκτονούν από ευαισθησίες, την ίδια στιγμή που έχουν παραδοθεί σε έναν ακραίο, αδυσώπητο καπιταλισμό και ακροβατούν ανάμεσα στις παλιές παραδοσιακές αξίες και στη ψηφιακή αλλοτρίωση.

Τέλος, καταπληκτική είναι η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, με αναφορές στη μουσική αυτής της σπουδαίας χώρας, καθώς και οι ιδιαίτερες μάσκες της Κικής Γραμματικοπούλου.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι πρόκειται μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολυδιάστατη παράσταση, που διαπραγματεύεται διάφορα κοινωνικά ζητήματα, μέσα από πέντε ανεξάρτητες ιστορίες. Η προσέγγιση της Ελληνίδας συγγραφέως Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη στο θέμα της σκληρής καπιταλιστικής ουτοπίας στη σύγχρονη Ιαπωνία και ο τρόπος που ενσωματώνει τις λεπτεπίλεπτες παραδόσεις και τη ψηφιακή αποκτήνωση της εξωτικής σε εμάς αυτής χώρας και τις προβάλει επάνω σε πανανθρώπινες θεματικές, αποτελεί μια γοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και ακροβατική πρόκληση. Επίσης, η σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη και η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου φαίνονται να συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα της παράστασης και να δίνουν έμφαση στην αισθητική της συγγραφέως και να προσδίδουν την αύρα της ταυτότητας Made in Japan.

✒ Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Σκηνικά: Δανάη Πανά
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Λένα Μοσχά
Φωτισμοί – Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σχεδιασμός – Κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λούβαρη Φασόη
Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Θεατρικό μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα
Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Διανομή: Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Μοναχός), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Σεσίλ), Εμμανουέλα Καμπίτση (Έμμα, Νέα στο σούπερ μάρκετ), Αίγλη Κατσίκη (Φίλιπ, Γυναίκα), Ιωάννα Παγιατάκη (Μάγια, Μανού), Βασίλης Σπυρόπουλος (Νάγκο), Χρίστος Στυλιανού (Ο γέρος), Γιάννης Τομάζος (Υπάλληλος, Νέος στο σούπερ μάρκετ, Κομπέρ), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Ρον, Ο λίγο πιο μεγάλος γέρος)

Έκτακτες αντικαταστάσεις: Ελένη Γιαννούση, Μαρία Καραμήτρη, Χρήστος Παπαδημητρίου

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.