Κριτική για την παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, από το ΚΘΒΕ

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στις 26 Μαρτίου 2023 και παρακολούθησε την παράσταση “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Αμπαζή.

Η παράσταση “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες παραστάσεις στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε σε πολλά θέατρα ανά τη χώρα. Το έργο γράφτηκε από τον του Μολιέρο το 1673.

Η παράσταση εξερευνά την έννοια της ταυτότητας και της πραγματικότητας μέσω της ιστορίας ενός ανθρώπου που πιστεύει ότι είναι ασθενής, αλλά κανένας γιατρός δεν μπορεί να βρει κάποια ασθένεια. Η παράσταση παρουσιάζει τον κόσμο του ασθενούς, μέσα από τις φαντασιώσεις και τις ανησυχίες του και δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας στο θεατή σχετικά με το τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό.

Ο Θεόδωρος Αμπαζής σκηνοθετεί μία παράσταση που μοιάζει κάπως με φιλμ νουάρ και με αρχαία ιλαροτραγωδία, δικαιώνοντας τη φήμη του Μολιέρου κατά την εποχή του, ως κορυφαίου τραγικού συγγραφέας της κωμωδίας, καθώς η έρευνα του ανθρώπινου χαρακτήρα και η σάτιρα των κοινωνικών ανισοτήτων αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία των θεατρικών του έργων.

Μία από τις κύριες δυνατότητες αυτής της παράστασης του ΚΘΒΕ είναι η ικανότητά της να δημιουργεί ένα σκοτεινό και βαθύ συναισθηματικό κλίμα που καθηλώνει το κοινό. Η παράσταση αναδεικνύει τον παραλογισμό και την αβεβαιότητα της ανθρώπινης φύσης και δίνει στους θεατές την ευκαιρία να σκεφτούν βαθιά για την πραγματικότητα και εν τέλει για την ταυτότητα των ίδιων τους των εαυτών.

Το πνεύμα της νέας μορφή κωμωδίας που εισήγαγε ο Μολιέρος και που αποκλίνει από την παραδοσιακή κωμωδία, διαχέεται ξεκάθαρα και μπολιάζει την παράσταση που έστησε ο Αμπαζής, καθώς αντί για απλό γέλιο επιδιώκει και τελικά προκαλεί τη σκέψη και τη κριτική, με μία φόρμα που θυμίζει αρχαία τραγωδία, καθώς ο Χορός των Νοσοκόμων εξυπηρετεί σκηνικά τη λειτουργία του αρχαίου χορού – κατά κάποιον τρόπο.

Επιπλέον, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι αξιόλογες. Οι ηθοποιοί αποδίδουν εύστοχα τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν και παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη σύνθεση των συναισθημάτων τους.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο o Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, σε διπλή διανομή με τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο.

Εμείς παρακολουθήσαμε την παράσταση με τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο στον ρόλο του Αργκάν, ο οποίος ερμήνευσε τον ήρωα με μία εσωτερικότητα και τραγικότητα, χαμηλώνοντας αρκετά την κωμική διάσταση του χαρακτήρα (το χιούμορ δεν είναι υπερβολικό). Η εξαιρετική ερμηνεία του Παπαδόπουλου στον ρόλου του Αργκάν επικεντρώνεται στο να απεικονίσει τον χαρακτήρα ως έναν σκοτεινό, αρρωστημένο άνθρωπο που έχει μείνει ακίνητος και παγιδευμένος στην φανταστική ασθένειά του. Η επιλογή αυτή ήταν πολύ σωστή, ώστε να αποδοθεί η συγκινητική, τραγική δύναμη του ρόλου.

Συνολικά, η παράσταση “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” είναι μια πολύ καλή θεατρική εμπειρία που συνδυάζει τη βαθιά σκέψη και τη συγκίνηση, με αξιόλογες ερμηνείες, την οποία και συνιστώ να δείτε. 

✒ Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας

📝 Συντελεστές

Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Επιμέλεια κίνησης: Ηλέκτρα Καρτάνου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Make up artist: Μαντώ Καμάρα

🎭 Παίζουν

Αστέριος ΠελτέκηςΓρηγόρης ΠαπαδόπουλοςΤζωρτζίνα Δαλιάνη (Τουανέττα), Φιόνα Γεωργιάδη (Αγγελική), Πολυξένη Σπυροπούλου (Μπελίνα), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κλεάνθης), Πέρης Μιχαηλίδης (Κύριος Διαφουαρούς), Δημήτρης Διακοσάββας (Θωμάς Διαφουαρούς), Θάνος Κοντογιώργης (Βεράλδος), Αντώνης Αντωνάκος (Κύριος Μπονφουά, Κύριος Φλεράν), Νίκος Καπέλιος (Κύριος Πυργκόν), Γλυκερία Ψαρρού (Λουίζα)

Χορός νοσοκόμων: Σταυρούλα ΑραμπατζόγλουΝατάσσα ΔαλιάκαΖωή ΕυθυμίουΧρύσα ΖαφειριάδουΗλέκτρα ΚαρτάνουΕύη ΚουταλιανούΧριστίνα ΚωνσταντινίδουΕλένη ΜισχοπούλουΒιβή Μιτσίτσκα

Μουσικοί επί σκηνής:
Ανδρονίκη Δονουκαρά (βιολί), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Ιάσων Μπλέτσας (πιάνο), Βασιλική Ρουσομάνη (τσέλο)

Ημερομηνίες διπλής διανομής στο ρόλο του Αργκάν

Για τον Μάρτιο
Αστέριος Πελτέκης (22, 23 & 24/3)
Γρηγόρης Παπαδόπουλος (25, 26, 29, 30 & 31/3)

Για τον Απρίλιο
Αστέριος Πελτέκης (1, 2, 5, 6, 7, 22, 23, 26, 27, 28/4)
Γρηγόρης Παπαδόπουλος (8, 9, 19, 20, 21, 29, 30/4)

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.