Νέλη Βυζαντιάδου: “Ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας στη ζωή μας είναι καταλυτικός”

Νέλη Βυζαντιάδου

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Η πλέον δημοφιλής και εγνωσμένου κύρους επιστήμων (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια – επόπτρια – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – ομιλήτρια – συντονίστρια ομάδων – συγγραφέας – αρθρογράφος) Νέλη Βυζαντιάδου μας παραχώρησε προθύμως μια άκρως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο StellasView.gr και τη πολιτιστική δημοσιογράφο Εύα Μαρά, μιλώντας για το καταλυτικό ρόλο της ψυχοθεραπείας στην ευζωία και την ευτυχία του ατόμου μέσω του ψυχοδράματος.

Η καταξιωμένη ψυχοθεραπεύτρια μας απασχολεί επί μακρόν ευχάριστα μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι της στην επιστήμη που υπηρετεί με περισσή αφοσίωση, πάθος και σεβασμό, αλλά και το υπογράφει με την προσωπική της αισθητική, φιλοσοφία ζωής και  χρώμα  ψυχής της στα πλαίσια μιας αέναης προσφοράς και δημιουργικής πρόκλησης…

 

Πότε χρονικά και με ποιο κίνητρο ξεκινά το ταξίδι σας στην Επιστήμη της Ψυχοθεραπείας;

Έχοντας πάρει το πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία το 1990 και δουλεύοντας ως το 2000 σε ψυχιατρικές δομές της πόλης μας, αποφάσισα να εκπαιδευτώ στην Ψυχοθεραπεία και πιο συγκεκριμένα στο Ψυχόδραμα για να περάσω σε ένα επόμενο επίπεδο και να διευρύνω τους γνωστικούς μου ορίζοντες. Ένιωθα ότι δεν μου αρκούσε να δουλεύω στον τομέα της Ψυχομετρίας και ήθελα να βιώσω τη μαγεία της συνεδρίας αρχικά σε επίπεδο ατομικής θεραπείας και αμέσως μετά σε πλαίσιο ομάδας. Από το 2001, ως εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια, άρχισα να συντονίζω ομάδες αυτογνωσίας και να διαπιστώνω πως η απόφασή μου να στραφώ στο ελεύθερο επάγγελμα ήταν η σωστότερη που θα μπορούσα να πάρω.

Ποια τα αθέατα και θεατά οφέλη της Ψυχοθεραπείας εν γένει;

Ένα πρώτο όφελος της Ψυχοθεραπείας είναι η καλύτερη και αυθεντικότερη γνωριμία με τον εαυτό μας. ‘Συναντάμε’ ουσιαστικά τον εαυτό μας σε ένα ασφαλές πλαίσιο, διερευνούμε πτυχές του που δεν γνωρίζαμε, δίνουμε φωνή σε θέσεις που καταπιέζαμε, αναγνωρίζουμε πλεονεκτήματα που είχαμε και τείναμε να αγνοούμε, αναδεικνύουμε πλευρές που υπολειτουργούσαν. Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό όφελος είναι η διόρθωση προβληματικών και δυσλειτουργικών αντιλήψεων που πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα και οδηγούν σε τοξικές και μη υγιείς συμπεριφορές. Τέλος ένα ιδιαιτέρως σημαντικό όφελος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αναθεώρηση των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Ποιος ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας στη ζωή μας και δη στη σημερινή “ασθμαίνουσα” εκρηκτικών ρυθμών εποχή μας;

Ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας στη ζωή μας είναι καταλυτικός καθώς με τη βοήθειά της επεξεργαζόμαστε τραύματα του παρελθόντος που επηρεάζουν το παρόν μας, ανακαλύπτουμε αποθέματα δυνάμεων που αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι στους αγώνες που δίνουμε και βγάζουμε προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Πως θα προσδιορίζατε τον όρο Ψυχοθεραπεία ως πιστοποιημένη – καταξιωμένη επαγγελματίας ψυχικής υγείας;

Θα έλεγα πως η Ψυχοθεραπεία είναι ένα σύνολο οργανωμένων προσπαθειών που στοχεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον και εξυπηρετούν τα προσωπικά μας συμφέροντα. Πρόκειται για ένα μακρύ και ενδιαφέρον ταξίδι με προορισμό την προσωπική ολοκλήρωση και την ευτυχία.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά Ψυχοθεραπεία ως εκπρόσωπός της;

Δεν θα μπορούσα να αγνοήσω το δεύτερο συνθετικό της λέξης που είναι η θεραπεία. Για μένα προσωπικά η θεραπεία των συμπτωμάτων που μας ταλαιπωρούν και κυρίως των αιτίων που βρίσκονται πίσω και κάτω από τα συμπτώματα είναι η ουσία της Ψυχοθεραπείας. Με άλλα λόγια το ‘γιατί’ συμβαίνει κάτι και το ‘πώς’ μπορώ να το αλλάξω είναι η διαδρομή μιας ψυχοθεραπευτικής σχέσης.

Υπάρχει επί της ουσίας σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου;

Όχι μόνο υπάρχει ουσιαστική σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου αλλά και αυτό είναι το σημαντικότερο που μένει, όπως υποστηρίζει ο Irvin Yalom, στο μυαλό όλων μας όταν ολοκληρώνεται το ταξίδι της ψυχοθεραπείας ή ένας κύκλος της. Θεωρώντας αυτονόητο ότι ένας πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής θα πρέπει να έχει αξιόλογους και αξιόπιστους τίτλους σπουδών, είναι απαραίτητο να διαθέτει μια ανθρωπιστική προσέγγιση και να μπορεί να επικοινωνήσει με το θεραπευόμενο σε ένα πιο ανθρώπινο επίπεδο. Άλλωστε ο ψυχοθεραπευτής είναι η γέφυρα μεταξύ του μικρόκοσμου στον οποίο ο θεραπευόμενος θα δοκιμάσει νέες συμπεριφορές και του κόσμου στον οποίο θα μεταφέρει τις αλλαγές που θα έχει κάνει. Σε αυτή τη μεταφορά είναι πολύτιμος ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή που λειτουργεί ως δάσκαλος, οδηγός, ξεναγός και συνοδοιπόρος.

η Ψυχοθεραπεία είναι ένα σύνολο οργανωμένων προσπαθειών που στοχεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον και εξυπηρετούν τα προσωπικά μας συμφέροντα. Πρόκειται για ένα μακρύ και ενδιαφέρον ταξίδι με προορισμό την προσωπική ολοκλήρωση και την ευτυχία.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να προχωρούμε στην επιλογή του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή;

Καταρχάς θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που παρουσιάζεται ως ψυχοθεραπευτής έχει εκπαιδευθεί σε ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας και μπορεί να μας δείξει τις πιστοποιήσεις και τους τίτλους σπουδών του ανά πάσα στιγμή του το ζητήσουμε. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία πολλοί επιδιώκουν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα της ψυχοθεραπείας έχοντας παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα σεμινάρια και χωρίς να έχουν ολοκληρώσει πολυετείς εκπαιδεύσεις. Η εκπαίδευση σε ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας διαρκεί χρόνια και προϋποθέτει μακροχρόνια και συνεπή δέσμευση του επαγγελματία σε αυτήν.

Επόμενο κριτήριο είναι η ‘χημεία’ που υπάρχει με το θεραπευτή μας και που αυτή αποκαλύπτεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Πώς νιώθουμε μαζί του, αν μας εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, αν πιστεύουμε ότι μας καταλαβαίνει, αν διακρίνουμε το γνήσιο ενδιαφέρον του για αυτά που λέμε, αν είναι εκεί για εμάς και πολλά άλλα που λειτουργούν ως ενδείξεις οι οποίες μας προειδοποιούν για το αν είναι ο ‘κατάλληλος’ ή μη.

Για κάποιους ένα σημαντικό κριτήριο είναι οι ‘συστάσεις’ που έχει ο ψυχοθεραπευτής, τον οποίο επισκέπτεται. Με άλλα λόγια τι έχει ακούσει για αυτόν και αν έχει βοηθηθεί κάποιος φίλος του με συνέπεια να μπορεί να τον εμπιστευθεί ευκολότερα.

Τέλος η διάφανη και δημόσια προβολή των σπουδών και του έργου του αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο επιλογής, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχεται από κάθε θεραπευόμενο.

Από την πολυετή επαγγελματική σας πορεία, ποια υπήρξε η δυσκολότερη περίπτωση που κληθήκατε ν’ αντιμετωπίσετε ως επιστήμων ψυχικής υγείας, αλλά και ποιο το μεγαλύτερο επιστημονικό σας άλμα, εκτιμάτε;

Μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις που αντιμετώπισα στην πολυετή επαγγελματική μου πορεία ήταν όταν έπρεπε να στηρίξω μια γυναίκα που βίωνε διπλό πένθος, το πένθος παιδιού και συζύγου. Ακόμα και τώρα θυμάμαι τη θλίψη που κουβαλούσε και τη δυσκολία με την οποία ερχόταν στις πρώτες συνεδρίες. Η ανακούφιση, που ένιωσα όταν την είδα να συνδέεται ξανά με τη ζωή αποφασίζοντας να τιμήσει έτσι τη μνήμη των νεκρών της και κυρίως του παιδιού της, δεν περιγράφεται.

Μία ακόμα περίπτωση που ανακαλώ και θεωρώ πολύ δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα ήταν αυτή μιας μεσήλικης γυναίκας, που είχε επισκεφθεί το γραφείο μου προκειμένου να αλλάξει τρόπο ζωής ξεκινώντας από το βάρος της και καταλήγοντας στις σχέσεις της με το σύζυγο και τα παιδιά της. Παρά τις αντιστάσεις της καταφέραμε να καλωσορίσουμε στις συνεδρίες αλλαγές τόσο στην εξωτερική της εμφάνιση όσο και στη διάθεσή της. Αυτή η γυναίκα ήταν η ζωντανή απόδειξη του πόσο βοηθητική μπορεί να είναι η ψυχοθεραπεία ανεξαρτήτως ηλικίας αρκεί να είναι κανείς αποφασισμένος να βοηθηθεί.

Όσο για το ποιο είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό μου άλμα, δεν ξέρω αν μπορώ να προβώ σε μια τόσο δυνατή δήλωση αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως κάθε φορά που αποχαιρετώ ένα θεραπευόμενο νιώθω πως έχω κάνει ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, στη δική μου επαγγελματική εξέλιξη.

Σας απολαμβάνουμε επί μακρόν σε κύκλους διαδραστικών, όπως και διαδικτυακών ομιλιών σας με ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες που εγείρουν γόνιμους προβληματισμούς και οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό σκέψεων και πεποιθήσεων προς αυτοβελτίωσή μας. Πως γεννήθηκε η ιδέα αυτής της ομολογουμένως, άκρως  ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής σας δράσης;

Με θυμάμαι να μιλώ σε κοινό από τότε που ήμουν μαθήτρια Δημοτικού!! Απολάμβανα να μαζεύω τις κούκλες μου και να αναπτύσσω διάφορα θέματα σαν να ήμουν δασκάλα τους αλλά και κάτι παραπάνω. Η πρώτη ομιλία που έδωσα στη ζωή μου ήταν το 1991, σε ηλικία 22 ετών, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και με θέμα τις αντιλήψεις μας γύρω από το βιασμό. Κοιτάζοντας προς τα πίσω απορώ με το θάρρος του 22χρονου εαυτού μου αλλά και θαυμάζω τη δύναμη με την οποία διεκδίκησα αυτό που αργότερα θα γινόταν αγάπη ζωής. Έκτοτε οργάνωνα και πραγματοποιούσα ομιλίες σε διάφορους φορείς εντός και εκτός Θεσσαλονίκης μέχρι που αρκετά χρόνια πριν επέλεξα να προσθέσω αντικείμενα, άδειες καρέκλες και ανθρώπους από το κοινό για να γίνουν οι ομιλίες μου πιο διαδραστικές και ζωντανές. Εδώ και καιρό πειραματίζομαι με το πάντρεμα Ψυχολογίας και Θεάτρου και ομολογώ ότι το χαίρομαι ιδιαιτέρως! Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την κυρία Άννα Μυκωνίου προσωπικώς για την ευκαιρία που μου δίνουν να ‘ταξιδεύω’ τις ομιλίες μου σε διάφορους δήμους της πόλης μας αλλά και εκτός αυτής προσεχώς.

Εκπαιδεύτρια – Επόπτρια- Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων – Συστημική Σύμβουλος Ζεύγους – Συγγραφέας – Ομιλήτρια. Ποια από τις πολλαπλές ιδιότητές σας ξεχωρίζετε και νιώθετε, ότι σας αντιπροσωπεύει απόλυτα;

Αν και κάθε ιδιότητα είναι πολύτιμη και αγαπημένη, θα επιλέξω αυτήν της ψυχοθεραπεύτριας που νιώθω ότι με εκφράζει περισσότερο από όλες και που εμπεριέχεται σε όλες τις υπόλοιπες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Για παράδειγμα ως ομιλήτρια χρησιμοποιώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου ως ψυχοθεραπεύτρια αλλά κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν γράφω.

Σε τι αφορά το επόμενο συγγραφικό ή επιστημονικό σας βήμα;

Είναι ήδη έτοιμα 3 διαφορετικά βιβλία τα οποία θα εκδοθούν μέσα στη χρονιά ή το αργότερο αρχές του 2024. Το ένα βιβλίο είναι παραμύθι για ενήλικες, το δεύτερο μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά και το τρίτο ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζω να παρέχω υπηρεσίες Ατομικής και Ζευγαρικής Θεραπείας στο γραφείο μου και από τον Οκτώβριο του 2023 θα συντονίζω ένα βιωματικό σεμινάριο αυτογνωσίας κάθε μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι κανείς δεν αλλάζει εντελώς και ούτε αποχωρίζεται πτυχές του εαυτού του που είναι βαθιά ριζωμένες και παγιωμένες για χρόνια. Άλλωστε δεν έχει νόημα να μιλάμε για ριζικές αλλαγές.

Πού έγκειται η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης – κατεύθυνσης ενός ψυχοθεραπευτή, πιστεύετε;

Πέρα από τις γνώσεις και τους απαραίτητους τίτλους σπουδών που θα πρέπει να διαθέτει ένας πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής, είναι σημαντικό να βρει ο θεραπευόμενος την κατεύθυνση που θα ταιριάζει στο στυλ του και θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του. Κάποιες φορές η επιλογή μιας προσέγγισης αποδεικνύεται σοφή στην πορεία της θεραπευτικής σχέσης αν και στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε ο θεραπευόμενος να αξιοποιήσει τεχνικές και στοιχεία με τρόπο που θα λειτουργήσει υπέρ του.

Ποιες αλλαγές – μεταβολές μπορεί να επέλθουν στην προσωπικότητα και τη ζωή του θεραπευόμενου; Σε ποιό βαθμό δύναται ν’ αλλάξει το άτομο μετά τη ψυχοθεραπεία;

Αυτό που αλλάζει κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας είναι σε πρώτη φάση το αντιληπτικό σύστημα του θεραπευόμενου και πιο συγκεκριμένα εκείνες οι αντιλήψεις που δεν εξυπηρετούν την ψυχική του ισορροπία. Αν αλλάξει τρόπο σκέψης και ερμηνείας των γεγονότων, τότε θα νιώσει καλύτερα και θα συμπεριφερθεί πιο αποτελεσματικά.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι κανείς δεν αλλάζει εντελώς και ούτε αποχωρίζεται πτυχές του εαυτού του που είναι βαθιά ριζωμένες και παγιωμένες για χρόνια. Άλλωστε δεν έχει νόημα να μιλάμε για ριζικές αλλαγές. Μιλώντας πάντα μέσα από την προσωπική μου εμπειρία τόσο ως θεραπευόμενη όσο και ως ψυχοθεραπεύτρια ομολογώ ότι η ζωή ενός ατόμου αλλάζει εντυπωσιακά προς το καλύτερο αρκεί να θέλει και να τολμήσει την αλλαγή αναλαμβάνοντας την ευθύνη των συνεπειών που θα υπάρξουν μετά την αλλαγή.

Ποιο το ζητούμενο του ψυχοθεραπευτή και το δικό σας προσωπικά;

Το δικό μου ζητούμενο μέσα από το ρόλο της ψυχοθεραπεύτριας είναι να ενδυναμώσω τα υγιή κομμάτια του θεραπευόμενου και να τον βοηθήσω να αποδεχθεί τον εαυτό του έτσι όπως είναι. Μόνο αν αποδεχθεί τον εαυτό του θα αποφασίσει να επιχειρήσει την αλλαγή. Η προσωπική του ευτυχία και ηρεμία είναι οι δικοί μου στόχοι. Στόχοι μου επίσης είναι η βελτίωση των διαπροσωπικών του σχέσεων και η δημιουργία ενός στυλ ζωής που θα τον εκφράζει και θα τον ικανοποιεί.

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Σας ευχαριστούμε θερμότατα για την άκρατου ενδιαφέροντος γόνιμη συνέντευξή μας στο Stellasview με την ιδιότητά σας ως καταξιωμένη σύμβουλος ψυχικής υγείας σε μια πλέον δυσχερή και ταραχώδη εποχή που ο ρόλος της ψυχοθεραπείας κατέστη καταλυτικός στην ψυχική ισορροπία και ανάπτυξη του ανθρώπου.

Σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλή Επιτυχία και Καλή Συνέχεια στο αξιόλογο και αδιάλειπτο έργο προσφοράς σας με το ίδιο ασίγαστο πάθος και ανοδικά αλματώδη βήματα στην επιστήμη σας μέσα από ενδιαφέρουσες αναζητήσεις, έρευνες, προκλήσεις και ανακαλύψεις νέων δρόμων ευζωίας και ευτυχίας!

 

#StellasView #InterView #nelibyzantiadou #kepo #Thessaloniki #Skg #skg_stories #ThessalonikiStories

ℹ️ Info: 📍 Οι Επόμενες Ομιλίες της Νέλης Βυζαντιάδου του Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο που αξίζει να ακούσετε θα τις βρείτε παρακάτω:

👉 Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 18:00 στο Θέατρο Metropolitan
Θέμα: “Από πού πάνε προς την ευτυχία;”

👉 Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 18:00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Κορδελιό)
Θέμα: «Βοηθώντας πάντα τους άλλους, ξεχνάς εσένα»
Μια ομιλία για το σύνδρομο του σωτήρα και του «καλού παιδιού»

👉 Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 18:00 στο Πολιτιστικό κέντρο Θέρμης
Θέμα: “Βάζω όρια για να είμαι καλά”
Μια ομιλία για την αξία των ορίων

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

 

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.