Κριτική για την παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!», του Γιώργου Καπουτζίδη, από το ΚΘΒΕ

Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Βασιλικό Θέατρο, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 και παρακολούθησε την παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!», του Γιώργου Καπουτζίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Πρόκειται για μία ειλικρινή, έξυπνη και ιδιαίτερα αστεία κωμωδία, με πραγματικούς καθημερινούς ήρωες, η οποία περιγράφει τα ερωτικά μπερδέματα και τα προβλήματα μίας παρέας τριών σύγχρονων γυναικών και των οικείων τους, όπως: οι ανθρώπινες σχέσεις, η δυσκολία των ηρώων να εκφραστούν δια ζώσης καθώς βιώνουν μία παράλληλη ψηφιακή ζωή στα social media, η αδυναμία τους να δεσμευτούν, η αδυναμία τους να διεκδικήσουν και εν τέλει να ζήσουν τη ζωή που θέλουν και όχι απλά τη ζωή που μπορούν, αλλά παράλληλα και τον τελικό θρίαμβο της συνειδητοποίησης του εαυτού τους, της κατανόησης και ενσυναίσθησης του άλλου, της διεκδίκησης του προσωπικού ζωτικού τους χώρου και της προσωπικής τους απελευθέρωσης.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης γράφοντας αυτό το έργο φανταζόμαστε πως δεν διεκδικούσε να ανατρέψει τις θεατρικές νόρμες της σύγχρονης κωμωδίας, γράφοντας  μία “και καλά” πρωτοποριακή κωμωδία. Σίγουρα δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του, όμως αναμφισβήτητα η πρόθεσή του ήταν (και κατά τη γνώμη μας τα κατάφερε) να αποτυπώσει με ειλικρίνεια τους ερωτικούς, ατομικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς προβληματισμούς των σύγχρονων ανθρώπων, παραθέτοντας ένα έργο στο “σήμερα” για το “τώρα” και μία παράσταση που ψυχαγωγεί, απελευθερώνει και μας δείχνει το αυτονόητο: πως θα σκεφτούμε απλά, καθαρά, με ενσυναίσθηση και θα κατανοήσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας!

Θεωρούμε πως η απόφαση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας να προσκαλέσει τον Γιώργο Καπουτζίδη να σκηνοθετήσει το πρώτο του θεατρικό έργο (από τα δύο που έχει γράψει συνολικά έως τώρα) ήταν σοφή επιλογή, καθώς έτσι το ΚΘΒΕ κατάφερε μια καλοδεχούμενη θεατρική εμπορική επιτυχία, γεμίζοντας με απανωτά Sold Out το τεράστιο Βασιλικό Θέατρο.

Πληθώρα θεατών κάθε ηλικίας πλημμυρίζουν τις παραστάσεις του συγκεκριμένου έργου, κάτι το οποίο μόνο χαρά μπορεί να μας δώσει, καθώς το ΚΘΒΕ είναι ένας ιστορικός και μεγάλος θεατρικός οργανισμός, ο πιο σημαντικός της πόλης μας και ένας από τους σημαντικότερους της χώρας και θεωρούμε πως οφείλει να ανεβάζει έργα σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων, που αντανακλούν τις ζωές των θεατών, τους αφορούν και τους φέρνουν κοντά στο θέατρο.

Στη συγκεκριμένη παράσταση πρωταγωνιστεί μία ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών, αλλά και η “δικιά μας” εξαιρετική και καταξιωμένη  Έφη Σταμούλη, η οποία ερμηνεύει έξοχα τον ρόλο της μαμάς Έφης, μιας γυναίκας που εκφράζει την καθαρή ορθή κρίση, σε αντίθεση με τους “αποπροσανατολισμένους” νεότερους ήρωες του έργου. Η Έφη είναι ο ορθός απελευθερωτικός λόγος από παλαιότερες κοινωνικές νόρμες που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους και ο καταλυτικός παράγοντας που ωθεί τις τρεις ηρωίδες του έργου να διεκδικήσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν και όχι απλά να ζήσουν αυτά που μπορούν. Είναι δηλαδή με κάποιον τρόπο η “πολιτικά” ορθή φωνή, που εύλογα θα άρθρωνε ο κάθε ένας από τους θεατές της παράστασης (ή τουλάχιστον που θα όφειλε να αρθρώσει), αυτό που λέμε “political correct” και που πιστέψτε μας δεν είναι καθόλου αυτονόητο και πάντα θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και να αναπαράγεται ξανά και ξανά, έως ότου να ΜΗ χρειάζεται πλέον.

Οι βασικές ηρωίδες του έργου του Καπουτζίδη είναι τρεις κολλητές φίλες: η Δήμητρα η Κική και η Νατάσα. Το έργο διαπραγματεύεται τη μεταξύ τους σχέση, καθώς και τις ερωτικές και προσωπικές τους ζωές. Περιγράφει δηλαδή με λίγα λόγια αυτό που λέει και ο τίτλος: ηρωίδες και ήρωες που ενώ θέλουν να χωρίσουν, ωστόσο στο ερώτημα “όποιος θέλει να χωρίσει;” φοβούνται να σηκώσουν το χέρι και να απαντήσουν “εγώ”.

Η Ελευθερία Αγγελίτσα ερμηνεύει εντελώς natural, ήρεμα και όμορφα την Δήμητρα, μία νέα επιτυχημένη επαγγελματικά γυναίκα. με ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό, που αδυνατεί να βρει τη σύντροφο της ζωής της και συμβιβάζεται σε ερωτικές σχέσεις που μοιάζουν να είναι οι “δεύτερές της επιλογές”.  Η Χρύσα Τουμανίδου ερμηνεύει εξαιρετικά τον υπερκωμικό και αβανταδόρικο ρόλο της Κικής, που πήρε το παιδί της και εγκατέλειψε τον άνδρα της γιατί την απατά. Τη βασική τριάδα των ηρωίδων συμπλήρωσε εκτάκτως και η Νατάσα Δαλιάκα, που στην απογευματινή παράσταση στις 19/1 αντικαθιστούσε την Μαριάννα Πουρέγκα, παίζοντας χαρτωμένα και ικανοποιητικά (ειδικά για τη δύσκολη συνθήκη μίας και μοναδικής αντικατάστασης) τη Νατάσα, μία κοπέλα που την ημέρα του γάμου της αισθάνεται μπερδεμένη στην τοποθεσία Θεσσαλονίκη.

Στην παράσταση επίσης παίζουν εξίσου όμορφα και κωμικά, γεμίζοντας τη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου με τα νιάτα τους ο Νίκος Κουσούλης (τον Χάρη), Γιώργος Παπαδάκος (τον Μιχάλη), Γιάννης Γκρέζιος (τον Ιάκωβο) και ο Γιάννης Τσεμπερλίδης (τον υδραυλικό).

Τέλος, μας άρεσε πολύ και το σκηνικό της Δανάης Πανά, που αναπαριστά με ρεαλιστικό και μοντέρνο τρόπο ένα σύγχρονο νεανικό διαμέρισμα της πόλης.

✒ Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας

 

Φωτογραφίες & Video: Χρυσάφης Χρυσαφίδης

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης
Σκηνικά: Δανάη Πανά
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Μαριάννα Πουρέγκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Γιώργος Παπαδάκος (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)

* Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη
** Στις 19/1 και μόνο για την απογευματινή παράσταση, στη θέση της Μαριάννας Πουρέγκα, τον ρόλο της Νατάσας ερμηνεύει εκτάκτως η Νατάσα Δαλιάκα

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη (Γιώργος Καπουτζίδης):

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μου έμαθε να αγαπάω το θέατρο. Εδώ ανέβηκα για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή. Και επιστρέφω εδώ με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», είναι η πρώτη μου θεατρική ιστορία. Γράφοντάς την, διασκέδασα κι εγώ ό ίδιος με τις ανασφάλειες και τα αδιέξοδά μου, τα οποία και φόρτωσα στους οκτώ ήρωες που θα δείτε επί σκηνής.

Δεν είναι τέλειοι, έχουν κι αυτοί τους φόβους τους, τις πληγές τους, όπως όλοι μας, και γι’ αυτό τους αγαπάω και ελπίζω ότι θα τους αγαπήσετε κι εσείς.

Είχα την τύχη να συναντήσω στην επιστροφή μου στην πατρίδα, οκτώ υπέροχους ηθοποιούς. Την Ελευθερία, τη Χρύσα, τη Μαριάννα, το Νίκο, το Γιώργο, τους Γιάννηδες και φυσικά την κυρία Έφη Σταμούλη, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της. Και μου στάθηκε με τόση γενναιοδωρία, κάθε φορά που χρειάστηκα την πολύτιμή βοήθειά της.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους ανθρώπους του ΚΘΒΕ, τον κύριο Πελτέκη, τον κύριο Σουγάρη, και φυσικά το Γιάννη Παρασκευόπουλο, που χωρίς αυτόν, δεν θα τα είχα καταφέρει. Γιάννη μου, θα σου είμαι για πάντα ευγνώμων.

Εύχομαι κάπου ψηλά, να μας παρακολουθεί κάποιος. Κάποιος που έλαμψε σε αυτό το έργο, στο πρώτο του ανέβασμα στην Αθήνα. Έλαμψε στη ζωές των ανθρώπων που τον συνάντησαν. Και θα λάμπει πάντα στις μνήμη μου και στην καρδιά μου. Αυτό το έργο, όσες φορές κι αν παιχτεί, σε όποιο θέατρο, θα είναι πάντα αφιερωμένο στον Πάνο μου. Σ’ αγαπάω και μου λείπεις!

Να περάσετε όμορφα.

Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε.

 

Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 5 Μαρτίου

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.