Μερκούρεια 2022 (22/08-02/09) στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

Μερκούρεια 2022

Στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» πραγματοποιούνται τα «Μερκούρεια 2022». Από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2022 διοργανώνεται η μεγάλη γιορτή θεάτρου. Όπως κάθε χρόνο στο δήμο Νεάπολης Συκεών.

Τα Μερκούρεια θα λάβουν χώρα κάτω από τα αστέρια.

Διαβάστε όλο το πρόγραμμα παρακάτω.

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιούνται τα Μερκούρεια 2022. Με 11 θεατρικές παραστάσεις, τη συμμετοχή από 8 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τα θεατρικά εργαστήρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και μία παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Πρεμιέρα της φετινής εκδήλωσης θα κάνει «Ο γαργαληστής», η αγαπημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022. Το θεατρικό εργαστήρι Θεσπίς θα κλείσει την αυλαία για τα Μερκούρεια 2022, με τον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Οι θεατρικές εκδηλώσεις που φιλοξενούν τα Μερκούρεια χαρίζουν στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις. Να στηρίξει έμπρακτα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας.

Τα Μερκούρεια διοργανώνονται και φέτος, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Νεάπολης Συκεών. Ένας εδραιωμένος θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Προσφέρει ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, μέσα από την τέχνη του θεάτρου και την θεατρική έκφραση.

Η Μελίνα Μερκούρη μιλούσε πάντα για πολιτισμό και παιδεία. Παράλληλα μερίμνησε ώστε να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υλοποιήσουν και θα διασφαλίζουν το όραμά της. Ένας από αυτούς τους θεσμούς είναι και τα Μερκούρεια. Η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Θεσσαλονίκη. Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους με αξιόλογα θεατρικά έργα που ψυχαγωγούν, εκπαιδεύουν, προβληματίζουν και δημιουργούν πολιτισμό.

Ο δήμος Νεάπολης Συκεών τηρεί και φέτος το πολιτιστικό ραντεβού με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Προχωρά στην διεξαγωγή του θεατρικού θεσμού των Μερκουρείων και για το 2022.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αναφέρει ο Δήμαρχος του δήμου Νεάπολης Συκεών:

«Θα δανειστώ τρεις μόνο λέξεις. Τις έγραψε το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις. Τις έκανε αθάνατες με την ερμηνεία του ο Δημήτρης Χορν. Τρεις λέξεις σε έναν στίχο. Ένας στίχος δυνατός όσο λίγοι: «Ηθοποιός σημαίνει φως».

Φως σαν αυτό που μας άφησε κληρονομιά η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη. Η οποία μας είχε πει: «Στο θέατρο μπορείς να παίζεις χωρίς να υπάρχεις, αλλά και να υπάρχεις χωρίς να παίζεις. Εγώ δεν έλειψα στιγμή.».

Και έτσι ακριβώς είναι: Μέσα από τις μνήμες μας, με αυτή την τιμητική εκδήλωση, φωνάζουμε παντού ότι δεν ξεχάσαμε το φως που κράτησε ψηλά η μεγάλη Ελληνίδα πολιτικός και καλλιτέχνιδα. Η πορεία της στον πολιτικό στίβο άλλαξε το στίγμα και προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, με τη σειρά του, άλλαξε ολόκληρη τη χώρα. Η ιδεολογία της Μελίνας, οι πράξεις της, οι μάχες που έδωσε και κέρδισε είναι τα σημεία αναφοράς ενός μεγάλου πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Ως τέτοια έμειναν ανεξίτηλα.

Τα Μερκούρεια, μέσα από την εικοσιοκτάχρονη πορεία τους, έχουν εξελιχθεί σε ένα θεσμό μεγάλου ειδικού βάρους στον πολιτιστικό χώρο. Είναι μια προσφορά στον πολιτισμό μας, στην παιδεία μας και στην καλλιτεχνία μας. Ξέρετε, όλοι αυτή η χώρα, που τόσα έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία, που τα υφίσταται ακόμη  και σήμερα, ένα στοιχείο έχει για να την κάνει υπερήφανη: Τον πολιτισμό της. Αυτό υπηρετούν τα Μερκούρεια. Αυτό υπηρετούμε και εμείς. Με αυτό το όπλο η αξέχαστη Μελίνα πήρε την Ελλάδα από το χέρι, σε χρόνια σκοτεινά και δύσκολα, την τράβηξε στο ξέφωτο και από εκεί στο φως.

Εμείς ως δήμος επιλέξαμε συνειδητά να τιμούμε κάθε χρόνο την γυναίκα, ηθοποιό, πολιτικό Μελίνα Μερκούρη. Όπως εκείνη, στηρίζουμε και δυναμώνουμε όσο μπορούμε τον πολιτισμό μας. Η Μελίνα πήρε τον πολιτισμό μας, τον μετέτρεψε σε ασπίδα και όπλο ταυτόχρονα, για να κερδίσει μάχες: Μέσα κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η ισχύς και η δύναμή μας είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Στοιχείο που όλος ο κόσμος αναγνωρίζει και σέβεται. Είναι χρέος μας να τον ενισχύσουμε. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Θεατράνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ κάθε χρόνο για να καταθέσουν το ταλέντο τους. Ζητούν μόνο το χειροκρότημα. Θεατρόφιλοι, για να δώσουν επιβράβευση στο ταλέντο και να απολαύσουν μοναδικές στιγμές.»

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση χαιρετίζει τα Μερκούρεια! Ένα πετυχημένο θεατρικό Φεστιβάλ. Έχει γίνει θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Με μεγάλη επιτυχία και διάρκεια αποδεικνύει την αγάπη του για τις τέχνες και, ειδικά, για το θέατρο. Η ενδυνάμωση της συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το δήμο Συκεών ευελπιστούμε να έχει συνέχεια: Ως προσφορά στον πολιτισμό, την παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Να καταφέρουμε με την δημιουργική δύναμη του θεάτρου να αντλούμε όλοι μας την έμπνευση που χρειάζεται για να ονειρευτούμε και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Το ΚΘΒΕ συμμετέχει με το έργο «Αριστοφάνης-Ηρώνδας contra tempo». Αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Σε δημιουργική σύνθεση κειμένων Άκη Δήμου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μια φιλόδοξη παραγωγή που περιοδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Με δυνατούς πρωταγωνιστές: Ταξιάρχης Χάνος, Δημήτρης Πιατάς, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Τάσος Χαλκιάς. Μαζί τους ένας εξαιρετικός θίασος 25 ατόμων από το δυναμικό του ΚΘΒΕ.

Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη συναντιούνται με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα. Σε μια παράσταση που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη». Ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα. Με μοναδικό όπλο την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα. Καλή διασκέδαση!». Αναφέρει ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΕΛΗ

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών συμμετέχει με πολλή χαρά στην λαμπρή πανελλήνια γιορτή του θεάτρου: Τα Μερκούρεια. Ο καταξιωμένος θεσμός με ευαισθησία και μεράκι διοργανώνει από το 1995 ο δήμος Νεάπολης Συκεών. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων του θεάτρου όλης της χώρας. Στο ανοικτό θέατρο Μάνος Κατράκης οι παραστάσεις συναντούν η μια την άλλη.

Όλες μαζί γιορτάζουν το μέγα γεγονός του θεάτρου. Ένα θαύμα που γεννήθηκε στην ελληνική γλώσσα, στην επικράτεια του τόπου μας. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα φωτίζει τις ζωές μας, ψυχαγωγεί και θεραπεύει. Η Μελίνα Μερκούρη πολύ θα καμαρώνει, για τα Μερκούρεια, για την αντοχή και την επιμονή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ίσως του πιο σημαντικού θεσμού της πατρίδας μας. Για τη λειτουργική επιβεβαίωση των οραμάτων και των δράσεών της, στο πεδίο του πολιτισμού της χώρας», αναφέρει ο Γιώργος Ανδρέου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στον υπέροχο θεσμό του δήμου Νεάπολης Συκεών, στα Μερκούρεια 2022. Το φεστιβάλ αυτό είναι μια γιορτή του θεάτρου εδώ και 28 χρόνια. Ίσως το μοναδικό αμιγώς θεατρικό Φεστιβάλ της χώρας μας.

Ένα Φεστιβάλ που στηρίζει έμπρακτα το θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Δικαιώνει όσο κανείς άλλος την ελληνική περιφέρεια, το όραμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Η ετήσια συνάντησή μας με το κοινό του δήμου Νεάπολης Συκεών και της Θεσσαλονίκης μας δημιουργεί πάντα μεγάλη χαρά: Ερχόμαστε σε μια φιλόξενη θεατρική αγκαλιά.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτό τον υπέροχο θεσμό. Γιατί είναι πάντα δίπλα μας και γιατί αγαπούν το θέατρο. Αγαπούν τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του. Κι εμείς, με τη σειρά μας, θα είμαστε πάντα συμμέτοχοι στο όραμά τους. Καλή αντάμωση, καλό θεατρικό καλοκαίρι!», λέει ο Νίκος Ορφανός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ

«Η φετινή χρονιά του Φεστιβάλ Μερκούρεια είναι ξεχωριστή για εμένα προσωπικά. Παρακολουθώ το θεσμό του δήμου Συκεών από φοιτητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Θυμάμαι πως αναμέναμε τους καλοκαιρινούς μήνες και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για να ανηφορίσουμε προς το Επταπύργιο.

Να παρακολουθήσουμε τις θεατρικές παραστάσεις ερχόμενες από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Φέτος θα βρεθώ πάλι στο θέατρο Μάνος Κατράκης στις 24 Αυγούστου. Όχι πια ως φοιτητής. Αλλά έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Για να απολαύσω την θερινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., «Μάθημα ιστορίας», του Σάκη Σερέφα.

Θεσμοί όπως τα Μερκούρεια αποτελούν σημεία συνάντησης και μνήμης. Για αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλου του κόσμου», αναφέρει ο Χάρης Πεχλιβανίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

«Σε μια εποχή που οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η καθημερινότητα φαντάζει δυσκολότερη από ποτέ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης απαντά: «Ο πολιτισμός είναι λύση». Προσανατολισμένος να κοιτάζει την ανθρώπινη ψυχή, ο πολιτισμός αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο στην μιζέρια, τον αυταρχισμό και τον οικονομικό τυχοδιωκτισμό. Αυτά που αποτελούν λίκνο κάθε κρίσης.

Προσηλωμένος να ενισχύει το κοινωνικό «εμείς» και να καταπολεμά την υπερμεγέθυνση του ατομικού «εγώ». Ο πολιτισμός αποτελεί την μοναδική οδό κάθε κοινωνίας προς την ευημερία. Ο πολιτισμός δεν αντιμετώπισε ποτέ τον άνθρωπο αποκομμένο από το φυσικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο. Τον έθετε πάντοτε στο κέντρο. Δίνοντας απαντήσεις στα πιο μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης.

Πιστό στη φράση «Ο πολιτισμός είναι η λύση», το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φιλοδοξεί και φέτος το καλοκαίρι να πρωταγωνιστήσει στα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Με μια λυτρωτική παράσταση, ενός σύγχρονου νεοελληνικού έργου. Επειδή ο πολιτισμός μας ενώνει, μας οδηγεί και μας λυτρώνει, Μερκούρεια 2022.», λέει ο Νικόλαος Κέφαλος, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΑΓΡΙΝΙΟ, ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, με την παρουσία του, συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά στα Μερκούρεια. Ένα θεσμός, γιορτή του θεάτρου.

Με την παράσταση, «Το τάβλι», του Δημήτρη Κεχαΐδη στήνουμε μια παρτίδα. Επιδιώκουμε μια συνάντηση ανάμεσα σε θεατές και κοινό. Αποκαλύπτουμε το ανέφικτο των ονείρων του Νεοέλληνα να κάνει όνομα και να φύγει μακριά…», αναφέρει ο Νίκος Καραγέωργος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας συμμετέχει και φέτος στην καθιερωμένη, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, ετήσια συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της Ελλάδας. Στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Με μια παράσταση για παιδιά και όχι μόνο, τον «Γαργαληστή». Μετά από δύο χρόνια πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών, το θέατρο επιστρέφει και είναι παρών. Για να δώσει τροφή για σκέψη και να δημιουργήσει πολιτισμό.», λέει ο Δημήτριος Πυρινός, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

«Τα Μερκούρεια έχουν καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό θεατρικής γιορτής. Διατηρεί το όραμα της αείμνηστης Μελίνας. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι πυρήνες πολιτισμού και θεατρικής πράξης στις περιφέρειες της χώρας. Έχουν την ευκαιρία κάθε χρόνο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε αυτό το ιδιαίτερο Φεστιβάλ. Να συνομιλήσουν καλλιτεχνικά.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης Συεκών, κ. Σίμος Δανιηλίδης, εξακολουθεί να τιμά το θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Να προσφέρει σπουδαίο έργο υποστηρίζοντας στην πράξη τα θέατρα που, με αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, αγωνίζονται να διαδώσουν την τέχνη του θεάτρου.», αναφέρει ο Γιάννης Μαργαρίτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Ο δήμος Νεάπολης Συκεών και η επιμονή του Δημάρχου, κ. Σίμου Δανιηλίδη, στο θεσμό των Μερκουρείων, και κυρίως η ενθάρρυνση της συμμετοχής των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, μας θυμίζει την επιμονή της Μελίνας Μερκούρη.

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ο ρόλος και η λειτουργία των Δημοτικών Θεάτρων θέλει μια στιβαρή αναθεώρηση και στρατηγική. Η στήριξή του απαιτεί νέα μέσα και εργαλεία. Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι τα Δημοτικά Θέατρα είναι οι χώροι εκείνοι που αναλαμβάνουν να στηρίξουν την εργασία των καλλιτεχνών. Αυτή βάλλεται ιδιαίτερα. Να προστατέψουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες του θεάτρου που τόσο πολύ πλήγωσε η περιπέτεια του κορωνοϊού.

Το Θεσσαλικό Θέατρο έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενείται στα Μερκούρεια 2022. Με το αριστούργημα του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Βόυτσεκ». Μια μουσική παράσταση με τραγούδια του Tom Waits. Όχι μόνο ένα έργο σταθμό του παγκόσμιου ρεπερτορίου, αλλά και επίκαιρο οδυνηρά στην εποχή που ζούμε.

Ο ίδιος ο Βόυτσεκ είναι ένας στρατιώτης που κουβαλάει την απελπισία «όλων των πολέμων». Καθρεφτίζει τη θέση του αδύναμου ανθρώπου που στρέφει την απόγνωση ενάντια στον εαυτό του. Με τα τραγούδια ο «Βόυτσεκ», του Θεσσαλικού Θεάτρου, είναι ένας ροκ Βόυτσεκ. Πάμε δυνατά να ροκάρουμε!!!», αναφέρει η Κυριακή Δ. Σπανού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Δευτέρα 22 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ/ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

«Ο Γαργαληστής», του Δημήτρη Μπασλάμ

Η ιστορία του γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το «κλέψει» και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της.

Σκηνοθεσία- κείμενο-μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ

Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου

Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου

Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα

Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή.

Ακορντεόν & μαντολίνο: Λυδία Ανεστοπούλου.

«Μερκούρεια 2022: μία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου.»

Τρίτη 23 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής», του Μολιέρου

Είναι το εμβληματικό και τελευταίο έργο του δημοφιλούς δημιουργού και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673. Με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Μία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, μια αξεπέραστη δημιουργία χαράς. Με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές. Παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη. Με πολλούς ταλαντούχους νέους πρωταγωνιστές, ζωντανή μουσική, με έναν νεανικό, υψηλής ενέργειας, θίασο.

Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης

Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αγοραστή Αρβανίτη, Νάστια Βραχάτη, Στεφανία Καλομοίρη, Νικολέττα Βλαβιανού, Δημήτρης Καλαντζής, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Ορφανός, Αλέξανδρος Ζουριδάκης.

«Μερκούρεια 2022: ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς.»

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΟΛΙΓΟΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τετάρτη 24 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Μάθημα ιστορίας», του Σάκη Σερέφα

Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα από την Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. Το «Μάθημα ιστορίας» εμπνέεται από την μικρασιατική καταστροφή. Ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς. Με αφορμή, λοιπόν, ένα ιδιότυπο μάθημα ιστορίας, το θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα μεταφέρει στο παρόν το ιστορικό γεγονός της μικρασιατικής καταστροφής. Με όσες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές μπορεί να επιφέρει η σύγκρουση της ιστορίας με το σήμερα.

Μερκούρεια 2022

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Πετρόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Χάρης Πεχλιβανίδης

Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Μουσική : Γιάννης Μαθές

Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου

Ηχητική κάλυψη: Δημήτρης Καραγιώργος

Χειρισμός φωτισμού : Δημήτρης Νικολάου

Τεχνικοί : Θανάσης Ζιάβρος, Λευτέρης Καραμανωλάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί

Αφροδίτη Αθανασιάδου, Χρήστος Χρήστου.

Ζωντανή μουσική επί σκηνής : Γιάννης Μαθές.

Πέμπτη 25 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

«Δελησταύρου και Υιός» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

Μετά την επιστροφή του γιου του Γιώργου που σπούδαζε στη Σουηδία, ο Αντώνης Δελησταύρου, χήρος εδώ και χρόνια, αλλά κοτσονάτος ακόμα, του αναθέτει τη διεύθυνση του εργοστασίου. Για να απαλλαγεί ο ίδιος και για να ξαναφτιάξει την προσωπική του ζωή. Κάθε φορά όμως που γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, βρίσκει μπροστά του τον ίδιο πάντα αντίζηλο, τον γιο του.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μητρούσης

Σκηνικά / Κοστούμια : Βασιλική Κουνούπη

Πρωτότυπη μουσική: Στέργιος Τσιρλιάγκος

Φωτισμοί : Μιχάλης Κουβόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αστέριος Πολυχρονίδης

Εκτέλεση Φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
Κατασκευές Σκηνικού : Κώστας Μαρτίν

Παίζουν οι ηθοποιοί

Μιχάλης Μητρούσης, Όλγα Πολίτου, Αστέριος Πολυχρονίδης, Γιώργος Καρύδας, Βαγγέλης Ζλατίντσης, Παντελής Παπαδόπουλος, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Σωτηριάδου, Βασιλική Δαλίσκα.

«Μερκούρεια 2022: ποιος είναι «καλά» και ποιος είναι «ασθενής» τελικά;»

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ;

Παρασκευή 26 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

«Group therapy», της Πένυς Φυλακτάκη

Στο ιατρείο της ψυχολόγου, ο Κλεομένης Πρόβουλος, διευθυντικός στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής, διεκδικεί εκτάκτως προτεραιότητα στη λίστα των ραντεβού. Κάτι κοσμοϊστορικό τού έχει συμβεί. Από την άλλη ο Τσάκι, youtuber, influencer, tiktoker και λαμόγιο κάθε ειδικότητας, βρίσκεται ήδη εκεί ως δήθεν ασθενής. Για να προσεγγίσει ερωτικά την Τζίνα, την γραμματέα της ψυχολόγου, που την παρακολουθεί κρυφά εδώ και καιρό. Ποιος θα ξεφορτωθεί ποιον; Ποιος είναι «καλά» και ποιος είναι «ασθενής» τελικά;

Μερκούρεια 2022

Σκηνοθεσία, Φωτισμοί: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Σταματοπούλου

Βοηθός Σκηνικών – Κουστουμιών: Δώρα Γαζή

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Χρήστος Ευθυμίου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δανάη Σταματοπούλου, Δημήτρης Συνδουκάς

Στην παράσταση ακούγονται οι φωνές της Ελισάβετ Μουτάφη και της Βίβιαν Κοντομάρη.

Σάββατο 27 Αυγούστου

ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

«Το τάβλι», του Δημήτρη Κεχαΐδη

Αρχές δεκαετίας του ’70, ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να πιάσουν την καλή. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται. Οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα και να φύγει ψηλά.

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη
Φωτισμοί: Γιάννης Τσάμπος
Φωτογραφίες: Αντώνης Μικροβάς

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Θοδωρής Σκυφτούλης
Ντίνος Ποντικόπουλος.

«Μερκούρεια 2022: ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση.»

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

Κυριακή 28 Αυγούστου

ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας

«Βόυτσεκ», του Γκέοργκ Μπύχνερ

Ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς», πάνω στο σώμα του. Είναι όμως και μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα στο Βόυτσεκ και τη Μαρία, που καταλήγει σε φόνο. Γιατί ο απελπισμένος και ο αδύναμος σκοτώνει αυτό που αγαπά. Στην παράσταση, ο κόσμος του Βόυτσεκ κατοικεί σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο. Ο πόλεμος μαίνεται μέσα και έξω απ’ αυτό. Αλλά κι ακόμη πιο βαθιά: μέσα στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων – διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φώτα: Mάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Υπεύθυνη βεστιαρίου: Νικολέττα Καΐση

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Θανάσης Ζέρβας, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρσέλα Λένα, Κώστας Μπούντας, Χάρης Φλέουρας, Έλλη Χατζεϊπίδου.

Μερκούρεια 2022

Δευτέρα 29 Αυγούστου

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

«Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… Λα Μοσκέτα», του Ρουτζάντε

Μία από τις σημαντικότερες λαϊκές κωμωδίες του 16ου αιώνα ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας. Μία κωμωδία που κάτω από την επιφανειακή της αφέλεια και λαϊκότητα, μας μιλάει για την διαφθορά και την βία σαν βασικές και σταθερές παραμέτρους μιας κοινωνίας σε παρακμή. Όσο για τον έρωτα, τίθεται και αυτός στην υπηρεσία των συμφερόντων.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Στίχοι-Τραγούδια: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό-Κοστούμια: Carmencita Brojboiu
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χρυσάνθη Δούζη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλουτά, Χρήστος Νικολάου, Δημήτρης Φραγκιόγλου.

«Μερκούρεια 2022: φέρει στη σκηνή με σύγχρονο τρόπο ζητήματα της έμφυλης ταυτότητας.»

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΗΡΩΝΔΑΣ

Τετάρτη 31 Αυγούστου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

«Αριστοφάνης-Ηρώνδας, Contra tempo»

Μια σύνδεση του γνωστού αριστοφανικού έργου με τους «μίμους» του ποιητή των ελληνιστικών χρόνων, Ηρώνδα. Συνθέτει τον κόσμο της παράστασης που θα επιδιώξει να φέρει στη σκηνή με σύγχρονο τρόπο ζητήματα της έμφυλης ταυτότητας αλλά και την αντιπολεμική κραυγή της εποχής μας. Μια πραγματική σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα δύο φύλα θα δοθούν μπροστά τα μάτια των θεατών με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα.

Συγγραφή κειμένων: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφακα – Καρανάνος Αριστοτέλης

Χορογραφία – Κινησιολογία: Αναστασία Κελέση

Πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς Ταξιάρχης Χάνος, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Λίνος Μάνεσης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος,  Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τάσος Τυρογαλάς.

Μερκούρεια 2022

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022: ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

Δήμος Νεάπολης-Συκεών-Θεατρικά εργαστήρια «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»- Κεντρική σκηνή

«Το Φυντανάκι» του Παντελή Χορν

Σε μια αθηναϊκή αυλή, μία νεαρή μοδίστρα θα προδοθεί ερωτικά από έναν άνεργο νέο. Για χάρη μιας γυναίκας που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μία ανέμελη επιβίωση. Η νεαρή όμως περιμένει το παιδί του. Το έργο είναι μία ηθογραφία όχι με την έννοια της απλοϊκής καταγραφής της ζωής αλλά με την σημαντικότερη και ευρύτερη έννοια που περικλείει ο όρος: Της περιγραφής ενός δοσμένου πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος, όπου δημιουργούνται χαρακτήρες και συγκρούσεις. Εξηγούνται κίνητρα και διαμορφώνονται συνειδήσεις.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου

Πρωτότυπη Μουσική: Άννα-Χριστίνα Στάμογλου

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ο Θίασος της Κεντρικής Σκηνής

Δημιουργικό Αφίσας και Προγράμματος: Αργυρή Τσιώμου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Δημήτρης Μπατάκης: Κυρ-Αντώνης, Γιώτα Καραβασίλη: Κατίνα Γεωργία Αγγελίδου, Βενετία Σέμκα: Τούλα, Αργυρή Τσιώμου: Φρόσω, Μαριάννα Διαμαντοπούλου: Εύα, Στέφανος Παπακυριακίδης, Μιλτιάδης Παπαδόπουλος: Γιάγκος Σταμάτης Στάμογλου: Γιαβρούσης Παύλος, Παυλίδης: Θείος

«Μερκούρεια 2022: οριοθετούν ένα πεδίο

καθηλωτικού θεατρικού λόγου και δράσης.»

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

Δήμος Νεάπολης-Συκεών-Θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις»

«Ο ματωμένος γάμος» του Φ. Γ. Λόρκα

«Ο ματωμένος γάμος», το εμβληματικό αυτό έργο με ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια δραματουργία. Είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου» του συγγραφέα. Τα άλλα δυο είναι η «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου. Η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα. Ο ποιητικός λόγος, ο σουρεαλισμός και η δυναμική των χαρακτήρων, οριοθετούν ένα πεδίο καθηλωτικού θεατρικού λόγου και δράσης. Το έργο παρουσιάζεται με μια διαφορετική «ματιά». Καθώς αντλούνται στοιχεία τραγωδίας που υπογραμμίζουν την δραματικότητα του κειμένου.

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία- επιμέλεια μουσικής- φωτισμοί :Γιώργος Κιουρτσίδης

Σκηνικά-Κοστούμια- Αγωγή του λόγου-Κινησιολογία: Αννα-Μαρία Αγγελίδου

Παίρνουν μέρος (κατά αλφαβητική σειρά):

Ροδούλα Αθανασίου,  Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου, Γρηγόρης Ζαγοράς, Δημήτρης Θεοδοσίου, Ευστρατία Καλογερούδη, Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, Βιργινία Πασχάλη, Μυρσίνη Πατακάκη, Στέλιος Σούρβας, Μαρία Τζέκη, Μαρία Φαρμάκη

Μουσικός –κιθάρα: Κώστας Υφαντής.

Μερκούρεια 2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Οι τιμές των εισιτηρίων στην πλειονότητα των παραστάσεων έχουν οριστεί στα 10 ευρώ και στα 5 ευρώ για παιδιά, άνεργους, πολύτεκνους ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων.

Στην εναρκτήρια παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ ενώ στην παράσταση του ΚΘΒΕ το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 16 ευρώ (13 στην προπώληση), για ανέργους, φοιτητές και άνω των 65 ετών 10 ευρώ, για ΑμεΑ και συνοδούς 8 ευρώ.

Στις δύο παραστάσεις των εργαστηρίων του δήμου Νεάπολης-Συκεών η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 13, Συκιές

Τηλ.: 2313.313 125, 2313.329 540, 2310.631 305 (ισχύει τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων)

Αστικές γραμμές: (23) Στάση Βίτσι, (28) Στάση Δεδέογλου, (18) Στάση Νηπιαγωγείο.

 

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 460 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.