Μιχαήλ Άγγελος: Σαν σήμερα έφυγε ο Ουμανιστής Ζωγράφος της Αναγέννησης!

Μιχαήλ Άγγελος

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου του 1564 έφυγε ο “il Divino” Μιχαήλ Άγγελος (Μικελάντζελο) ή αλλιώς ο πιο διάσημος ουμανιστής Ζωγράφος του Αναγεννησιακού Πολιτισμού.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών (από ασφυξία και μόλυνση) ένας εκ των κορυφαίων εικαστικών καλλιτεχνών της παγκόσμιας ιστορίας τέχνης, ο Ουμανιστής Ζωγράφος του Αναγεννησιακού πνεύματος, της Χριστιανικής Τέχνης και του Ομοερωτισμού, ο διάσημος Ιταλός καλλιτέχνης (ζωγράφος – γλύπτης – αρχιτέκτων – σχεδιαστής – μηχανικός –  ποιητής – στοχαστής και δάσκαλος τέχνης Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι ή αλλιώς Μικελάντζελο.

Αυτοδίδακτο ταλέντο, ο θρυλικός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, ο πλέον σημαντικός δημιουργός της ιστορικής  “Αποκαθήλωσης”, του “Εσταυρωμένου”, της “Παναγίας της Σκάλας” του “Βάκχου”, των “Σιβύλλων”, της “Μάχης των Κεντάυρων”, του “Δαυίδ”, της “Pieta”(του μόνου υπογεγραμμένου του έργου) της “Καπέλα Σιξτίνα”, των 300 και πλέον Βιβλικών φιγούρων και θρησκευτικών – χριστιανικών παραστάσεων, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης και άνθρωπος που μυήθηκε τόσο στον νεοπλατωνισμό, όσο και τη Μεταφυσική, την Ηθική, καθώς και την Μυστικιστική φιλοσοφία, ο κορυφαίος ζωγράφος – σύμβολο της Δυτικής Τέχνης με την έντονη προσωπικότητα άφησε ανεξίτηλο το υφολογικό καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης δίνοντας μέσα από τα έργα του απαντήσεις στα εσωτερικά του ερωτηματικά στα πλαίσια μιας τέχνης με κυρίαρχη τη σύγκρουση μεταξύ της σαρκός και της πνευματικής υπέρβασης.

Δικαίως – κατά πολλούς –  του δόθηκε το προσωνύμιο θεϊκός “il divino” Μικελάντζελο από τον βιογράφο του Τζόρτζιο Βαζάρι, ο οποίος τον κατέταξε στην κορυφή των προσώπων της Βιβλιογραφίας του.

Ο εμβληματικός εικαστικός της Αναγέννησης που χαρακτηρίστηκε για το αμέριστο πάθος του για την τέχνη, το ιδιαίτερο υφολογικό του στιλ- όπου η γραμμικότητα των σχεδίων του δεν είναι πλέον εκλεπτυσμένη, οι μορφές στις προσωπογραφίες του απέχουν από τον εξωραϊσμό, κυριαρχεί το γυμνό εμμονικά ως έκφραση της απελευθέρωσης από την ύλη – ο μέγιστος δάσκαλος τέχνης μας δίδαξε μέσα από το μεγαλόπνοο έργο του: ό,τι  αγαπάμε, το αποδεχόμαστε και το μαθαίνουμε…

Μιχαήλ Άγγελος, 6 Μαρτίου 1475 – 18 Φεβρουαρίου 1564

 

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.