Κίτρινα Ποδήλατα: “Η μουσική είναι η ζωή μας”

Κίτρινα Ποδήλατα

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Το δημοφιλές βραβευμένο μουσικό συγκρότημα “Κίτρινα Ποδήλατα” που δυναμιτίζει με επιτυχία 21 και πλέον χρόνια το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, μας εκπλήσσει εκ νέου ευχάριστα με την επερχόμενη ζωντανή συναυλία τους το προσεχές Σάββατο στις 12 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο του Block 33, υπόσχοντας, αν μη το άλλο, μια βραδιά “υψηλής” ψυχικής ανάτασης κόντρα σε κάθε σκοτεινή πινελιά της ανέλπιδης πραγματικότητας που βιώνουμε…

Τα αδέλφια Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς (Κίτρινα Ποδήλατα) μίλησαν στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά με αφορμή την συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη.

 

Πως αισθάνεστε ως καλλιτέχνες με την επιστροφή στο γνώριμό σας περιβάλλοντα χώρο, αυτόν της ζωντανής μουσικής σκηνής μετά την πολύμηνη παύση λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε προς αντιμετώπιση της πανδημίας;

Είναι μια ασυνήθιστη και παράξενη – στα όρια του σουρεαλιστικού- κατάσταση… Κι αυτό γιατί νιώθουμε πολλά από τα αγχώδη συναισθήματα που νιώθει ένας πρώτοεμφανιζόμενος, που όμως ταυτόχρονα ξέρει κάπου μέσα του, πως η εμπειρία πολλών ετών και άπειρων ωρών επί σκηνής, θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει!

Όπως και να ‘χει, είμαστε σίγουροι πως, μετά από λίγα λεπτά στη σκηνή -και ειδικά εφόσον το νέο αυτό restart θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη- θα ισχύσει ο “νόμος του ποδηλάτου”! Δε ξεχνιέται ποτέ…

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία σας με τίτλο “Να σε δω να γελάς”, θα θέλαμε να μας δώσετε – εν συνόψει – το στίγμα της, ως τη νέα σας μουσική παράσταση γενικής ανάτασης! Ποιο αποτελεί το προσωπικό καλλιτεχνικό σας αίτημα- ζητούμενο; Ποιες οι μουσικές αποχρώσεις και συναισθηματικές δονήσεις της Μουσικής βραδιάς;

Το ζητούμενο και το στοίχημα της συγκεκριμένης παράστασης, είτε σε επίπεδο επιλογής των τραγουδιών, είτε σε επικοινωνιακό-διαδραστικό επίπεδο, είναι να νιώσουμε  όλοι μας, και κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά τη συναυλία, “κερδισμένοι” σε ενέργεια σε συναισθήματα, πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι και λιγότερο μόνοι.

Πάντα λέμε πως στην εποχή που ζούμε, το σημαντικότερο είναι να κρατήσουμε το εσωτερικό μας χαμόγελο, την πίστη στον εαυτό μας και τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε ζωντανά τα όνειρα μας, να προσπαθήσουμε για την αυτοβελτίωση μας, χωρίς μιζέρια, χωρίς αναβλητική κι απαισιόδοξη ψυχολογία. Αντιθέτως, με δύναμη και πίστη σε μια βελτιωμένη και σοφότερη επόμενη μέρα. Να επαναφέρουμε σε ισχύ πολλά συναισθήματα που έχουν δυστυχώς είτε αλλοιωθεί, είτε παραγκωνιστεί.

Όλα αυτά θα αναδειχθούν στην παράσταση “Να σε δω να γελάς”. Το να συνεχίζουμε να κρατάμε μέσα μας το χαμόγελο, την ισορροπία, την ελπίδα, σε όλες αυτές το τοξικές συνθήκες γύρω μας, είναι η πιο ροκ κίνηση στις εποχές που ζούμε.

Το να συνεχίζουμε να κρατάμε μέσα μας το χαμόγελο, την ισορροπία, την ελπίδα, σε όλες αυτές το τοξικές συνθήκες γύρω μας, είναι η πιο ροκ κίνηση στις εποχές που ζούμε.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη ή συγκρότημα να φωτίσει τα μονοπάτια μιας ανέλπιδης και σκοτεινής πραγματικότητας με την τέχνη του; Δύναται σήμερα ένας καλλιτέχνης ή δημιουργός να διαπεράσει την αλήθεια του μέσω της τέχνης του;

Φυσικά και μπορεί. Και μπορεί και οφείλει να το κάνει, ανεξάρτητα με το πόσο δύσκολο είναι. Οφείλει να φωτίσει κάθε πτυχή, κάθε αξία που πιστεύει πως χρίζει ανάδειξης και να  υπηρετήσει την τέχνη του δηλώνοντας “παρών” σε εποχές που θα μείνουν ιστορικές στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι προσπαθήσαμε να κάνουμε κι εμείς, όπως νιώσαμε και ως οφείλαμε, με την μουσική Τριλογία μας (2015-2019 – Acoustic, Orchestra &  Electro projects). Ένα εγχείρημα άκρως απαιτητικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό πολύ αντίξοες ειδικές αλλά και γενικότερες συνθήκες.

Τώρα… το πώς θα αναδείξει το έργο του και την αλήθεια των μηνυμάτων του ένας καλλιτέχνης σε μια πραγματικά δύσκολη, αλλοιωμένη -πολιτιστικά και ηθικά- εποχή, είναι μια άλλη συζήτηση, δυστυχώς δύσκολη και συνήθως απογοητευτική. Τα μέσα υπάρχουν, αλλά η γενικότερη προσοχή-ανάγκη του κοινού, δυστυχώς έχει στραφεί “εντέχνως” σε άλλες πιο ρηχές και “βολικές” κατευθύνσεις.

Η αλήθεια είναι όμως πως… ένας αγνός δημιουργός, όταν εκπληρώνει τις “εντολές” της ψυχής του, καθόλου δε νοιάζεται για το πολυπόθητο άμεσο “feedback” και τον πόλεμο των εντυπώσεων που απαιτούν οι εποχές “αρένας” και αλληλοφαγώματος. Δημιουργεί, απλώς γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί αλλιώς δεν έχει οξυγόνο. Και αφήνει με υπομονή και πίστη, στον χρόνο, να αναδείξει εκείνος στο πέρασμα του την σημαντικότητα των μνημάτων των έργων του. Πάντως… ΣΙΓΟΥΡΑ, σε talent shows, σε πανηγύρια της TV και σε εφήμερα μοδάτα προϊόντα, ΔΕΝ πρόκειται να συναντηθεί κάποιος με σοβαρή έκφραση τέχνης. Ο καθένας από εμάς, ως κοινό και ως αποδέκτης των πολιτιστικών δρώμενων, οφείλει (με όλες τις ερμηνείες και σημασίες της λέξης – ιστορικά, ηθικά, κοινωνικά, ατομικά) να ΨΑΧΤΕΙ και πέρα από όσα του επιβάλλονται ως μασημένη τροφή από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική και ποια επίδραση έχει στη ζωή σας;

Από τότε που η μουσική μπήκε στη ζωή μας με το ωδείο κυρίως, σε μικρή ηλικία και τις κλασικές σπουδές μας, αυτόματα κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και της ενέργειάς μας. Ειδικότερα αργότερα, μόλις καταλάβαμε ότι θα είχαμε την ευκαιρία, την χαρά και την ευλογία να κινηθούμε και να προσπαθήσουμε ως δημιουργοί στο χώρο αυτό, δίπλα σε τεράστιους καλλιτέχνες και με αληθινό βαρύ αίσθημα ευθύνης, έκτοτε η ζωή και η μουσική μας γίνανε ένα.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η μουσική δεν μπορεί πια να έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση στη ζωή μας, γιατί πολύ απλά η μουσική ΕΙΝΑΙ η ζωή μας. Η σύνδεσή μας μαζί της πλέον είναι ασκητική. Οτιδήποτε άλλο, πιο απλό καθημερινό, συμβατικό και αυτονόητο μπορεί να έχει επίδραση στη ζωή μας ως κάποιο “διάλειμμα”, αλλά η ίδια η μουσική πια το μόνο που μπορεί, είναι να υπάρχει… γιατί όσο υπάρχει, σημαίνει πως κι εμείς ζούμε.

προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τη φωτεινή πλευρά της μουσικής, ακόμη δίνουμε εξετάσεις και διανύουμε τα χιλιόμετρα που ο μουσικός δρόμος μας αποκαλύπτει. Πειραματιζόμαστε συνεχώς, ωριμάζουμε αλλά και ξαναγινόμαστε παιδιά με τη μουσική μας όσο τα χρόνια περνούν.

Τι έχει αλλάξει από την αρχική σας καλλιτεχνική εικόνα – μουσικό σας ντεμπούτο του 2000 μέχρι σήμερα; Πόσο δύσκολα επιτυγχάνεται η επιτυχία ενός καλλιτέχνη ή εν προκειμένου συγκροτήματος κόντρα στο κλίμα του συστήματος και των ευτελών καιρών;

Ο τρόπος που επιλέξαμε εξ αρχής να κινηθούμε στον χώρο, ήταν ο δύσκολος. Ήταν αυτός που απαιτούσε να συναντήσουμε όλα όσα οφείλει να περάσει ένας δημιουργός, αν πρωταρχικό μέλημά του είναι να υπηρετήσει την τέχνη του, με δουλειά με συνέπεια, με διεύρυνση γνώσης, με πειραματισμό και εξέλιξη χωρίς να αγχώνεται με “ματαιόδοξες” σκέψεις ή υλικές “αποσβέσεις”. Τα 21 χρόνια που πέρασαν είχαν χαρές και αγωνίες, δυσκολίες και απογοητεύσεις αλλά είχαν και αληθινή ευτυχία και ευλογία. Αυτά τα χρόνια (ευελπιστούμε και τα επόμενα που θα διανύσουμε) άφησαν πίσω τους έργο, συνεργασίες, φιλίες, εμφανίσεις και εμπειρίες για τα οποία είμαστε περήφανοι.

Το τι σημαίνει για τον καθένα “επιτυχία” είναι αυτό που καθορίζει τα πάντα. Κάποτε, θα γυρίσουμε πίσω το βλέμμα να κάνουμε μια ανασκόπηση όσων κάναμε…και αν έχουμε καταφέρει να αφήσουμε πίσω έστω και ένα τραγούδι που να έχει αναδειχθεί (και αποδειχθεί) από τον ίδιο το χρόνο ως “σημαντικό” που υπήρξε, τότε θα είμαστε κι εμείς “πετυχημένοι δημιουργοί”.

Προς το παρόν ακόμη εξελισσόμαστε, ακόμη προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τη φωτεινή πλευρά της μουσικής, ακόμη δίνουμε εξετάσεις και διανύουμε τα χιλιόμετρα που ο μουσικός δρόμος μας αποκαλύπτει. Πειραματιζόμαστε συνεχώς, ωριμάζουμε αλλά και ξαναγινόμαστε παιδιά με τη μουσική μας όσο τα χρόνια περνούν.

Ποιο το επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα – πλάνο (είτε δισκογραφικά, είτε live συναυλία);

Θα προσπαθήσουμε να ανέβουμε στο φυσικό μας χώρο -τη σκηνή- απολαμβάνοντας ξανά την ενέργεια και τα συναισθήματα των ζωντανών εμφανίσεων όσο περισσότερο μπορούμε. Να συναντήσουμε ξανά τους φίλους που 21χρόνια τώρα, μας τιμούν και μας στηρίζουν για την αλήθεια και τη δουλειά μας και όχι γιατί κάποιος μας επέβαλε με το “έτσι θέλω” .

Περίοπτη θέση, στα πλάνα μας θα έχουν οι ιδιαίτερες συναυλίες του καλοκαιριού τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε και με τη συμμετοχή αγαπημένων φίλων καλλιτεχνών σε αρκετά μέρη της χώρας και την Αθήνα.

Παράλληλα θα συμμετάσχουμε και σε ένα πολύ ενδιαφέρον project με τίτλο “Ρεμπέτικο με Συμφωνικό ήχο” που αναδεικνύει πολύτιμα ρεμπέτικα τραγούδια ’34-’50 με μαγικές ενορχηστρώσεις για μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα από τον Γιάννη Μπελώνη.

Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, έχοντας μαζέψει ατόφια μουσική ενέργεια από την περιοδεία μας, θα ηχογραφήσουμε ένα νέο album με τα τραγούδια που η όλη κατάσταση μας ενέπνευσε τα τελευταία δύο χρόνια.

Εν κατακλείδι, πως αξιολογείτε τον πολιτιστικό – καλλιτεχνικό οργασμό της χώρας σήμερα εν μέσω πανδημίας;

Όσες δημιουργίες έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης και ουσιαστικό ρόλο στη ψυχή των ανθρώπων, ίσως ακόμη και στα αντανακλαστικά της κοινωνίας, θα αξιολογηθούν από τον ίδιο το χρόνο και θα είναι ξεκάθαρο κάποια στιγμή για το τι υπήρξε αληθινά σημαντικό και τι ξεχάστηκε ως αναλώσιμο αποτέλεσμα των σημείων των καιρών.

 

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία

Αλέξανδρος & Γιώργος

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Θερμές Ευχαριστίες από καρδιάς για τη γόνιμη και αποκαλυπτική εφ’ όλης της ύλης Συνέντευξή μας τα πλέον δημοφιλή Κίτρινα Ποδήλατα! Ένα μουσικό συγκρότημα – γκρουπ γνήσιων καλλιτεχνών που υπηρετούν εντέχνως τη φωτεινή πλευρά της μουσικής διανύοντας 21 χρόνια μιας εξελισσόμενης δημιουργικής πορείας!

Τους ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στην επερχόμενη Συναυλία τους στο Block 33, όπως και καλή συνέχεια στο δρόμο της ομολογουμένως ποιοτικής τέχνης. Να συνεχίσουν να έχουν λόγο ύπαρξης ως καλλιτέχνες και εκφραστές υψηλών μουσικών νοημάτων και πλούσιων ηχοχρωμάτων, σ’ ένα αέναο ταξίδι γενικής ψυχικής ανάτασης!

Κίτρινα Ποδήλατα live στο Block33 στις 12 Φεβρουαρίου

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.