Παυλίνα Βουλγαράκη: “Η Τέχνη ενώνει τους ανθρώπους”

Παυλίνα Βουλγαράκη: “Μια εναλλακτική σύγχρονη ερμηνεύτρια αξιώσεων”

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Η πλέον ταλαντούχα τραγουδοποιός – στιχουργός Παυλίνα Βουλγαράκη με αφορμή τη νέα της εμφάνιση την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 στο Block 33 της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο StellasView.gr και τη γνωστή πολιτιστική συντάκτρια Εύα Μαρά, για την επερχόμενη ζωντανή συναυλία της, όπως και την ιδιαίτερη χαρά της επιστροφής της στις δια ζώσης συναυλίες, την επιτυχή και ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική της πορεία – διανθισμένης με πολλές σπάνιες συνεργασίες – αλλά και την αγάπη της και το ρόλο της μουσικής στη ζωή της, όπως επίσης και την αξία – μαγεία της τέχνης γενικότερα!

 

Πότε χρονικά και με ποιο κίνητρο ξεκινά το ταξίδι σας στην τέχνη της Μουσικής; (Τραγουδοποιoία και Στιχουργική); Τελικά, η Μουσική συνάντησε εσάς ή συνέβη το αντίστροφο;

Η μουσική βρήκε εμένα. Όσο σπούδαζα ήθελα να έχω κάποια χρήματα δικά μου και πήρα μέρος σε μια οντισιόν για τον Σταυρό του Νότου. Πιο πολύ για πλάκα. Χωρίς καμία προετοιμασία ή ενημέρωση. Περνούσα από έξω και λέω ας μπω. Με πήραν λοιπόν κι έτσι έμεινα εκεί 2 χρόνια.

Τι σημαίνει για εσάς η Μουσική; Ποια η γοητεία της Τέχνης; 

Η μουσική αγγίζει χορδές μέσα μας που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαλύνουν, να θεραπευθούν και να ανυψωθούν.

Ποιος ο απόηχος του μέχρι τώρα μουσικού σας ταξιδιού (διανθισμένο με 3 δισκογραφικές δουλειές και πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις – συναυλίες- Street perfomance);

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και συνεχίζω. Δεν σταματάω ποτέ το ταξίδι της εξέλιξης μου. Που είναι κι ο στόχος μου.

Με αφορμή την επερχόμενη ζωντανή εμφάνισή σας στο Block 33 την Πέμπτη 30/12, θα θέλαμε να μας δώσετε – εν συνόψει- το στίγμα αυτής (τον καμβά των μουσικών  αποχρώσεων της γιορτινής βραδιάς).

Θα παρουσιάσουμε κάποια από τα νέα μου τραγούδια. Του τρίτου δίσκου που μόλις κυκλοφόρησε. Όπως και παλαιότερα κομμάτια μου. Επίσης έχουμε διασκευάσει τραγούδια που αγαπάμε όλοι, με τα οποία μεγαλώσαμε μαζί.

Ποιο συναίσθημα σας προκαλεί ως καλλιτέχνη η επιστροφή σας στις δια ζώσης Συναυλίες;

Στην αρχή αμηχανία. Τώρα απέραντη χαρά κι αγάπη.

Η μουσική αγγίζει χορδές μέσα μας που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαλύνουν, να θεραπευθούν και να ανυψωθούν.

Ποια τα μουσικά σας ερεθίσματα και πώς θα αυτοπροσδιοριζόσασταν ως καλλιτέχνης;

Οτιδήποτε με εμπνέει μπορεί να καταλήξει να είναι ένα μουσικό ερέθισμα. Ακούω πολύ ξένη μουσική, αλλά και κρητική μουσική και ρεμπέτικα τραγούδια.

Η αλήθεια είναι πως δεν αυτοπροσδιορίζομαι. Κάνω ο,τι αγαπώ, γράφω την αλήθεια και ερμηνεύω όσα αισθάνομαι.

Πόσο σας επηρέασε η πτυχιακή σας στην “Θεραπεία του Τραύματος μέσα από την Τέχνη” στη Μουσική σας πορεία; Εκτιμάτε, ότι η Τέχνη δύναται να θεραπεύει τραύματα δηλαδή να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά; Εσείς τι μήνυμα θέλετε να διαπεράσετε μέσω της μουσικής σας;

Όπως είπα η μουσική αγγίζει χορδές μέσα μας που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν. Που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαλύνουν, να θεραπευθούν, να ανυψωθούν.

Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους. Διευκολύνει την μετάφραση και την επικοινωνία. Είναι ένας τρόπος ουσιαστικής σύνδεσης κι έκφρασης συναισθημάτων.

Τα μηνύματα που περνώ η ίδια όσο μπορώ, έχουν να κάνουν με το κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Θα ήθελα όποιος ακούει την μουσική μου να παίρνει δύναμη και να έχει μια παρέα.

Δεδομένης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πρωτόγνωρη Υγειονομική Κρίση, δύναται σήμερα ένας καλλιτέχνης να κάνει μελλοντικά πλάνα – σχέδια; Ποια τα επόμενα μουσικά σας βήματα;

Ποτέ δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε αλλά είναι παράξενη περίοδος για πλάνα. Νομίζω περιμένουμε και προσαρμοζόμαστε βάσει των συνθηκών.

Ποια από τις συνεργασίες σας θεωρείτε ορόσημο στην καλλιτεχνική σας διαδρομή και για ποιον ιδιαίτερο λόγο;

Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα βρήκα μια οικογένεια καλλιτεχνικά και προσωπικά.

Η Δήμητρα Γαλάνη είναι μεγάλο σχολείο για εμένα, σοβαρό reference ως προς την αισθητική, την στάση και τις επιλογές της.

Κάνω ο,τι αγαπώ, γράφω την αλήθεια και ερμηνεύω όσα αισθάνομαι.

Τι έχει αλλάξει στην καλλιτεχνική σας εικόνα από το Φθινόπωρο του 2013 (μουσικό σας ντεμπούτο – ως μέλος της Houseband στη Σκηνή του Νότου) μέχρι σήμερα;

Τα πάντα έχουν αλλάξει. Λογικό δεν είναι; Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια. Όσο έχω αλλάξει η ίδια σε προσωπικό επίπεδο άλλο τόσο η καλλιτεχνική μου εικόνα. Είμαι πιο απελευθερωμένη, πιο περίεργη να ανακαλύψω πράγματα. Πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου.

Εν κατακλείδι, σε ποιο βαθμό, πιστεύετε, ότι έχει πληγεί η Μουσική από την Πολιτική που ακολουθήθηκε λόγω της Υγειονομικής Κρίσης; Πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει, καθώς και να ανελιχθεί σήμερα ένας καλλιτέχνης;

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε μουσικές παραστάσεις. Λυπάμαι πολύ για αυτό και παρατηρώ ότι δεν κινητοποιεί αλλά διχάζει. Η τέχνη απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Και μακάρι να μπορούσα να παίζω για όλους. Ο δικός μας χώρος όπως και πολλοί ακόμα έχει πληγεί βαθιά από όλο αυτό.

Πολλοί από εμάς είχαμε να δουλέψουμε σχεδόν δυο χρόνια. Πέρα από το βιοποριστικό πρόβλημα που προέκυψε όλοι νομίζω λίγο ή πολύ βιώσαμε και μια κρίση Ταυτότητας.

Από την μια είναι δύσκολο από την άλλη πάντα οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη την τέχνη και θα βρίσκουμε τρόπους να την εκφράζουμε, να την μοιραζόμαστε, να την ανακαλύπτουμε.

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Θερμές Ευχαριστίες από καρδιάς στην πολυσχιδή καλλιτεχνική περσόνα, Παυλίνα Βουλγαράκη, μια εκ των άξιων εκπροσώπων της σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής σκηνής της χώρας- γι’ αυτήν την αφοπλιστικά ειλικρινή και άκρως ενδιαφέρουσα εφ’όλης της ύλης συνέντευξή μας στο StellasView.gr.

Της εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος το συναρπαστικό ταξίδι της στην Μουσική Τέχνη με διαρκείς νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις – προσκλήσεις, αναζητήσεις, εκτονώσεις και εμπνευσμένες εκρήξεις υψηλών μουσικών δονήσεων μέσα από την προσωπική της διαδρομή ως τραγουδοποιός και στιχουργός αξιώσεων…

Τις ευχές μας για Ευοίωνες Φωτεινές και Ευτυχείς Γιορτές!

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

 

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.