10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι έργο της Επιτροπής Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου που δημιουργήθηκε το 1947 από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, με επικεφαλή της Επιτροπής την Έλινορ Ρούσβελτ.  Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αποτελούμενο από το Προοίμιο και 30 άρθρα), υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνήλθε στο Παρίσι με ψήφους 48 υπέρ, 0 κατά και 8 αποχές, αυτές του σοβιετικού μπλοκ κρατών, της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας. Είναι σημαντικό ότι καμία από τις χώρες που αντιπροσωπεύονταν στην Γενική Συνέλευση δεν ψήφισε ενάντια στη Διακήρυξη και ότι ακόμη και αυτές που απείχαν από την τελική ψηφοφορία, είχαν συμμετάσχει και συνεργαστεί στις ενδιάμεσες διαδικασίες σύνταξης.

Από τότε η ημέρα αυτή εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Διακήρυξη αποτελεί μια σημαντική τομή στην Ιστορία, καθώς τόλμησε να προβάλλει και να αναδείξει τα αναφαίρετα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης. Για πρώτη φορά, μια διεθνής συμφωνία έβαλε στο επίκεντρο τα ανθρώπινα όντα αντί πολιτικών εξουσίας με κύριο όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου ελεύθερο, δίκαιου και ειρηνικού, χωρίς διακρίσεις.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη και είναι αδιαίρετα, που σημαίνει πως όταν ένα δικαίωμα ισχυροποιείται ή υποβαθμίζεται, αυτό επηρεάζει κατά τον ίδιο τρόπο και τα άλλα δικαιώματα. Αφορούν τόσο τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την προσωπική ελευθερία, την ισονομία και ασφάλεια, την ελευθερία στοχασμού, τέχνης, επιστήμης, έρευνας, την ελευθερία επικοινωνίας και έκφρασης,  τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στον αθλητισμό, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, καθώς και συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα, τα οποία ρυθμίζονται από το Σύνταγμα, καθορίζουν το ποσοστό της ελευθερίας που διαθέτουν τα μέλη μιας συγκεκριμένης κοινωνίας και οριοθετούν το μέγεθος της αυτονομίας και του αυτοκαθορισμού που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος.  Τα δικαιώματα έχουν αυξημένη τυπική δύναμη, που συνεπάγεται πως δεν καταργούνται ή μεταβάλλονται από τον τυπικό νόμο ή οποιαδήποτε άλλη κανονιστική πράξη, αλλά θέτουν τα όρια και το νομικό πλαίσιο που οφείλουν να κινούνται τα όργανα της πολιτείας σε ό, τι αφορά τις σχέσεις τους με τους πολίτες.

Η κοινωνία στην εποχή μας έχει εξανθρωπιστεί, καθώς οι θεσμοί και οι νόμοι είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και πηγάζουν από την ηθική και κοινωνική δικαιοσύνη.  Για χρόνια θεωρούσαμε πως η Ελλάδα, ως μέρος της Ευρώπης, είχε κατακτήσει ορισμένα κοινωνικά δικαιώματα σε έναν ικανοποιητικό -θα λέγαμε- βαθμό. Ωστόσο, η κρίση, η κυριαρχία της τεχνολογίας, το καταναλωτικό πνεύμα και το ατέρμονο κυνήγι του πλούτου και της ευδαιμονίας φαλκιδεύουν και καταρρακώνουν τις οικουμενικές αξίες και αποδεικνύουν πως οι κοινωνικές κατακτήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα και βρίσκονται υπό πολιορκία. Η -ελληνική- κοινωνία μετατράπηκε σε ένα πεδίο ανταγωνισμού χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και ανθρώπινης υπόστασης.

Εν κατακλείδι, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στα δικαιώματα του είναι στάση και ζήτημα προσέγγισης της ζωής. Βασικό προαπαιτούμενο είναι οι άνθρωποι να μην ζουν παθητικά αλλά να συνειδητοποιούν τον ενεργό ρόλο τους στην κοινωνία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες θα έχουν διαχρονικότητα όταν διακατέχονται από αξίες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Είναι ευθύνη και του Κράτους αλλά και δική μας να αντιμετωπίζουμε και να μεταχειριζόμαστε κάθε άνθρωπο ως ίσο. Η γένεση, η κατοχύρωση και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτέλεσε και αποτελεί μια κοπιώδη, αδιάκοπη και αέναη δράση .

 

Το καθήκον μας είναι σαφές:  Ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα – για όλους, παντού και χωρίς διακρίσεις.

 

 

Άρθρο: Σιμόνη – Μαρία Γκολούμποβιτς 

Υπ. Διδάκτωρ Θεατρολογίας

#StellasView #SanSimera #WorldHumanRightsDay #HumanRights

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Σιμόνη - Μαρία Γκολούμποβιτς 19 Άρθρα
Γειά σας! Ονομάζομαι Γκολούμποβιτς Σιμόνη- Μαρία, φιλόλογος και θεατρολόγος. Είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας της stellasview, στην οποία αναρτώ τις θεατρολογικές μου απόψεις και σκέψεις για παραστάσεις και πολιτισμικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είμαι Απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακός Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.