Λούλα Αναγνωστάκη: 4 χρόνια χωρίς τη κορυφαία θεατρική συγγραφέα της μεταπολεμικής δραματουργίας

Λούλα Αναγνωστάκη

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα στις 8 Οκτωβρίου του 2017 έσβησε η κορυφαία Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν 4 χρόνια σε ηλικία 89 ετών η κορυφαία Θεσσαλονικιά θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος Λούλα (Αγγελική – Θεανώ) Αναγωστάκη βυθίζοντας σε θλίψη το πανελλήνιο και δη τον πνευματικό κόσμο της χώρας!

Η πλέον χαρακτηριστική εκφραστής του ελληνικού μεταπολεμικού “Θεάτρου Τέχνης, μία εκ των εμβληματικοτέρων μορφών των ελληνικών γραμμάτων – ίσως η σημαντικότερη γυναικεία φιγούρα που εξέφρασε και συνέθεσε με τον πιο ζωντανό τρόπο μέσα από το έργο της την ταυτότητα της σύγχρονης – μεταπολεμικής ιστορίας του τόπου μας και την ελληνική περιπέτεια του νεοέλληνα.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 13 Δεκεμβρίου του 1928, αδερφή του διακεκριμένου ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σύζυγος του σπουδαίου συγγραφέα – γιατρού Γιώργου Χειμωνά και μητέρα του επίσης καταξιωμένου συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εμφανίσθηκε στο ελληνικό θέατρο το 1965 (με την Τριλογία της Πόλης, (“Η Διανυκτέρευση”, “Η Πόλη”, “Η Παρέλαση”) για να ακολουθήσουν 4 δεκαετίες ενεργούς πληθωρικής θεατρικής παρουσίας με πλήθος σημαντικών συνεργασιών με το Θέατρο  Τέχνης, όπως και το Εθνικό  Θέατρο που άφησαν ανεξίτηλο το ξεχωριστό στίγμα της.

“Η Νίκη”, “Ο Ουρανός Κατακόκκινος”, ” Η Συναναστροφή”, “Η Κασέτα”, “Ο Ήχος του Όπλου”, “Διαμάντια και Μπλουζ”, “Το Ταξίδι μακρυά”, “Ο Αντόνιο ή το Μήνυμα”, “Εσείς που με ακούτε”, “Ο Γιώργος ως Άμλετ” είναι χαρακτηριστικά έργα της μέσα από τα οποία επιτυχώς αποτύπωσε με  γλώσσα ιδιάζοντος σκοτεινού σαρκασμού τα κοινά τραύματα του νεοέλληνα ή αλλιώς του μεταπολεμικού ελληνικού λαού (όπως την ήττα, την ενοχή, τη μοναξιά) σε μια βαθύτατη εξερεύνηση στη ψυχοσύνθεσή του, μέσα σ΄ έναν ποιητικά αποδοσμένο κόσμο ψιθύρων και άκρατης μυστικής αναζήτησης…

 

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 519 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.