Νίκος Γκάτσος: 29 Χρόνια χωρίς τον Εκφραστή του Ελληνικού “Ποιητικού Υπερρεαλισμού”

Νίκος Γκάτσος

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

29 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, χωρίς τον άνθρωπο που σίγησε τόσο πολύ, αλλά … τραγούδησε τόσο πολύ με τους μεγαλόπνοους στίχους του στην μεταπολεμική Ελλάδα του Ποιητικού Υπερρεαλισμού ως ο πλέον εκφραστής και εμβληματικός εκπρόσωπός της!

Ο λόγος για τον κορυφαίο και ξεχωριστό ποιητή – μουσικό στιχουργό – μεταφραστή Νίκο Γκάτσο ή αλλιώς μιας εκ των σημαντικότερων μορφών των Ελληνικών Γραμμάτων και του Ελληνικού Πολιτισμού όπου μας άφησε σαν σήμερα 12 Μάϊου του 1992.

Ο εξέχων δημιουργός των ασμάτων “Μάνα μου Ελλάς”, “Αθανασία”, “Μικρή Ραλλού”, “Αύριο πάλι”, “Σ’ έβλεπα στα μάτια”, “Μάτια βουρκωμένα”, “Κοίτα με στα μάτια”, “Η 11η Εντολή”, “Στης Πίκρας το ξερονήσι”, “Το δίχτυ”, “Φύσα αεράκι, φύσα με”, “Δάνεισε τα Μετάξια στον Άνεμο”, “Κεμάλ”, “Μπουρνοβαλιά”, “Παληκάρια στα Σφακιά”, “Καίγομαι, καίγομαι”, αλλά κυρίως ο πλέον βαθυστόχαστος και εμπνευσμένος Ποιητής της μοναδικής του πλήρους – εν ζωή του – Ποιητικής Σύνθεσης (Συλλογής), της αριστουργηματικής “Αμοργός” που χαρακτηρίστηκε δικαίως ως ένα από τα κορυφαία δείγματα του Ελληνικού Ποιητικού Υπερρεαλισμού!

Γεννημένος 8 Δεκεμβρίου του 1911 στην Ασέα Αρκαδίας, θα εγκαταλείψει το χωριό του μετά το δημοτικό σχολείο για να εγκατασταθεί στην Τρίπολη, όπου και θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις Γυμνασιακές του Σπουδές.

Η συνέχεια θα τον βρει στην Αθήνα να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ενώ παράλληλα μελετάει συστηματικά Λογοτεχνία και δη τον Κωστή Παλαμά και τον Διονύσιο Σολωμό, όπως και την Νεωτεριστική Ευρωπαϊκή Ποίηση, ήδη άριστος γνώστης της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας!

Ο χαρισματικός ποιητής – στιχουργός με το μεγαλείο του πολιτισμικού του έργου, όπως και του μεταφραστικού έργου του μεγάλων λογοτεχνικών έργων, όπως του Λόρκα κλπ. με χαρακτηριστικά την “Αμοργό”, “Τον Ματωμένο Γάμο” και “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”.

Ο σπουδαίος των Ελληνικών Γραμμάτων Νίκος Γκάτσος θα φύγει από τη ζωή το 1992 σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη το μεγαλόπνοο και σπάνιο έργο του, ένα έργο εμποτισμένο από το μεγαλείο της ποιοτικής ελληνικής γλώσσας και ψυχής, καθώς και το ευρύλιστο ταλέντο ενός μεγάλου Ποιητή των έντονων συναισθημάτων, εικόνων και νοημάτων!

Νίκος Γκάτσος (8 Δεκεμβρίου 1911 – 12 Μαΐου 1992)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.