Να διαγραφούν οι Αναστασάκης και Τσιμά από το ΣΕΗ ζητούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voria.gr, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με επιστολή προς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ζητούν τη διαγραφή του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Γιάννη Αναστασάκη καθώς και της αναπληρώτριάς του Μαρίας Τσιμά.

Επιστολή προς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με την οποία ζητούν τη διαγραφή του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Γιάννη Αναστασάκη καθώς και της αναπληρώτριάς του Μαρίας Τσιμά, αποστέλλουν οι ηθοποιοί της δεύτερης μεγαλύτερης εθνικής θεατρικής σκηνής. Την απόφαση αυτή έλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ηθοποιοί – μέλη της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής του ΚΘΒΕ, έπειτα από συνέλευση η οποία έγινε την περασμένη Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία. Εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να συνταχθεί φάκελος στον οποίο θα περιέχονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία τα οποία θα τεκμηριώνουν το αίτημα για τη διαγραφή των δύο από το ΣΕΗ.

Η κόντρα ανάμεσα στην Αντιπροσωπευτική Επιτροπή (Α.Ε.) των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με το δίδυμο Αναστασάκη – Τσιμά είναι γνωστή και διήρκεσε σχεδόν καθ’ όλη την περίπου τετραετή θητεία τους από το 2015 έως το 2019. Είχε φτάσει, δε, στο απόγειό της κατά την περίοδο 2018 – 2019, με αφορμή την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία τελικά υπογράφηκε με τη σημερινή διοίκηση. Η επαναφορά της υπόθεσης στο προσκήνιο, κοντά ενάμιση χρόνο μετά την αντικατάστασή τους στην ηγεσία του ΚΘΒΕ έχει να κάνει και με το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί στο χώρο του θεάτρου, σχετικά με κακοποιητικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, κλίμα το οποίο έχει πλήξει πρωτίστως τις εθνικές θεατρικές σκηνές. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ανεστάλησαν τα καθήκοντα του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Νίκου Νικολάου, έπειτα από καταγγελίες σε βάρος του που έφτασαν στο ΣΕΗ.

Είχε διαγραφεί από το ΣΕΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Voria.gr οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, στο φάκελο ο οποίος πρόκειται να αποσταλεί προς το ΣΕΗ έως το τέλος του μήνα, καταγγέλλουν το δίδυμο Αναστασάκη – Τσιμά για αυταρχική, αντισυναδελφική και αντεργατική συμπεριφορά, περιγράφοντας συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά. «Όλη η πόλη είχε ζήσει την αναστάτωση που είχε προκληθεί τότε στο ΚΘΒΕ, με τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τις συκοφαντίες και επιθέσεις που δέχονταν οι ηθοποιοί» σημειώνει στη Voria.gr ο Βασίλης Σεϊμένης, μέλος της Α.Ε. «Όλοι θυμούνται ότι την περίοδο των κινητοποιήσεών μας για την υπογραφή ΣΣΕ ο κ. Αναστασάκης με συνεχείς αναρτήσεις του στο facebook αλλά και με επανειλημμένες δηλώσεις του, απαξίωσε όλο το δυναμικό του ΚΘΒΕ, μας αποκαλούσε κατευθυνόμενους, μας υποβάθμιζε ως επαγγελματίες. Είχε βάλει ως και φίλους του, ηθοποιούς από την Αθήνα να μας επιτίθενται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συκοφαντώντας εμάς και το ΚΘΒΕ».

Ο κ. Σεϊμένης τονίζει πως “εγώ συμμετέχω πολλά χρόνια στην Αντιπροσωπευτική Επιτροπή. Στο θέμα της ΣΣΕ είχαμε πάντα διαφωνίες με πολλούς καλλιτεχνικούς διευθυντές. Όμως με τον κ. Αναστασάκη ξεπεράστηκε κάθε έννοια πολιτισμού. Αυτό που ζήσαμε εκείνη την περίοδο ήταν βαρβαρότητα”.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως «πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ο κ. Αναστασάκης είχε διαγραφεί και παλαιότερα από το ΣΕΗ και μάλιστα για δύο χρόνια και στη συνέχεια επανεγράφη». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο «αυτό έγινε τη δεκαετία του ’90 όταν είχε διαγραφεί για αντισυναδελφική συμπεριφορά γιατί ήταν σε μια παράσταση στο Εθνικό Θέατρο στο οποίο γίνονταν εξαντλητικές δεκάωρες πρόβες, ενώ η ΣΣΕ προβλέπει έως πέντε ώρες πρόβες. Όταν το ΣΕΗ διαμαρτυρήθηκε ο κ. Αναστασάκης είχε επιτεθεί στους εκπροσώπους του Σωματείου με αποτέλεσμα να διαγραφεί».

Τι τους καταλογίζουν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνέλευση ακούστηκαν πολλές καταγγελίες σε βάρος των Αναστασάκη και Σιμά και συγκεκριμένα ότι:

– όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους προχώρησαν σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εναντίον ηθοποιών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, με μία πρωτοφανή αναλγησία, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν καμία κοινωνική, οικογενειακή και οικονομική παράμετρος. Έφτασαν, μάλιστα, να απολύσουν ηθοποιούς λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

– την ίδια ώρα που απέλυαν τους μη αρεστούς, προχωρούσαν σε αθρόες προσλήψεις δεκάδων «ημετέρων» σε διάφορα πόστα του θεάτρου (ταξιθέτριες, διοικητικούς, επικοινωνία κ.ά.).

– καταπατούσαν άρθρα της συλλογικής σύμβασης, επιδεικνύοντας αντεργατική συμπεριφορά.

– επέβαλλαν κλίμα εκφοβισμού και ορισμένες φορές, ειδικότερα ο κ. Αναστασάκης, επέδειξε βίαιη συμπεριφορά. Αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένο περιστατικό όταν ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής πέταξε βίαια έξω από το γραφείο του ηθοποιό, μέλος του δ.σ. του ΣΕΗ, τον οποίο μάλιστα δύο μήνες μετά, μόλις έληξε η σύμβασή του, τον απέλυσε.

– έστησαν ολόκληρο μηχανισμό με ηθοποιούς, τους οποίους είχαν φέρει οι ίδιοι. Ο μηχανισμός αυτός απειλούσε του ηθοποιούς ώστε να μην πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

– Όποιος ηθοποιός μιλούσε στη συνέλευση υπήρχαν τηλέφωνα που τον κατέγραφαν. Ορισμένες φορές ο κ. Αναστασάκης άκουγε σε ανοιχτή ακρόαση όσα έλεγαν οι ηθοποιοί και έπειτα από λίγο καιρό, όταν έληγαν οι συμβάσει τους, τους απέλυε.

Πηγές: voria.gr/ lavart.gr

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

1 Trackback / Pingback

  1. Ο θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος κατακεραυνώνει τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος - Stellasview

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.