Ο θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος κατακεραυνώνει τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Με μία δημοσίευση του στο facebook ο θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος κατακεραυνώνει τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Κάποιοι φίλοι μου αναρωτιούνται γιατί δεν νοσταλγώ την πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη. Η είδηση ότι η συνέλευση των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. ζητάει τη διαγραφή του Γιάννη Αναστασάκη και της Μαρίας Τσιμά από το Σ.Ε.Η. δίνει την απάντηση. Και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι του θεάτρου στην Αθήνα αγνοούν τα της Θεσσαλονίκης και του Κ.Θ.Β.Ε., ιδού κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.
Τι είναι αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ μερίδα των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. στη διεύθυνση του Αναστασάκη; Η προσπάθειά του να εναλλάσσονται οι ηθοποιοί που δουλεύουν στο Κ.Θ.Β.Ε. Μα αυτό είναι το αυτονόητο, αυτό δεν συνέβαινε; Αμ δε. Δεν πρόκειται για το Εθνικό αγαπητοί φίλοι ηθοποιοί. Εκεί πάνω στον βορρά υπάρχει μια ομάδα ηθοποιών που μισθοδοτούνται χωρίς καμία διακοπή συμβολαίου, 12 μήνες τον χρόνο, συνεχώς, επί χρόνια. Αποκλείεται θα σκεφθείτε, υπερβάλλεις. Κι όμως, είναι αλήθεια όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται. Μα δεν έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο στο Κ.Θ.Β.Ε., όπως και στο Εθνικό; Έχει αλλάξει στα χαρτιά, όχι όμως στην πράξη. Κάποιοι ηθοποιοί είναι μόνιμα απασχολούμενοι στο Κ.Θ.Β.Ε. εδώ και χρόνια. Αυτοί λοιπόν, που έχουν ριζώσει στο θέατρο εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούν το Κ.Θ.Β.Ε. ιδιοκτησία τους. Και εδώ και δεκαετίες αντιστέκονται σθεναρά στο να μπουν κι άλλοι συνάδελφοι ηθοποιοί στο θέατρο. Ο Αναστασάκης λοιπόν προσπάθησε να καθιερώσει «πρωτοφανή» πράγματα για τα θεσσαλονικιότικα δεδομένα: να γίνονται οντισιόν, οι σκηνοθέτες να επιλέγουν τους ηθοποιούς με τους οποίους θέλουν να συνεργαστούν, να απασχολούνται όλοι οι ηθοποιοί που είναι σε μισθοδοσία. Μα αυτά είναι αυτονόητα θα ξανασκεφθείτε. Κι όμως δεν είναι. Όποιος διευθυντής τόλμησε να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις νοσηρότητες του Κ.Θ.Β.Ε., ήρθε αντιμέτωπος με απεργίες και κλείσιμο των θέατρων. Μήπως είναι κομματικό το ζήτημα; Όχι, δεν είναι, συνασπίζονται όλοι μαζί, είτε ανήκουν στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ, στο ΚΚΕ, ενάντια στον κοινό εχθρό: το ξεβόλεμα. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο διευθυντής, το ζήτημα είναι να κρατήσουν τον έλεγχο του Κ.Θ.Β.Ε. και να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Καλά δεν υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο Κ.Θ.Β.Ε.; Φυσικά και υπάρχουν, υπέροχοι ηθοποιοί, χαρά να συνεργάζεσαι μαζί τους, αλλά είναι δυστυχώς η μειονότητα που σκεπάζεται από τις φωνασκίες.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να βοηθήσουμε τις υγιείς δυνάμεις αυτού του θεάτρου να βγουν μπροστά και να μην καπελώνονται από το νοσηρό αυτό σύστημα που έχει φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες. Ήρθε η ώρα το Σ.Ε.Η., που έχει επιτέλους ανακάμψει, να σταθεί στο πλευρό των υγιών αυτών δυνάμεων. Ήρθε η ώρα να μην ξαναταυτιστεί με ηθοποιούς που θέλουν να μείνουν εσαεί μισθοδοτούμενοι από το θέατρο και να απαιτήσει να μπορούν να δουλέψουν στη Θεσσαλονίκη όλα τα μέλη του και όχι μόνο κάποιοι «εκλεκτοί».
Είναι δε απαράδεκτη η στιγμή που επιλέγουν να ζητήσουν τη διαγραφή των Αναστασάκη και Τσιμά. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα του Μe Τoo και των ανθρώπων που έχουν υποστεί πραγματική κακοποίηση για να πάρουν την εκδίκησή τους και να δώσουν το σήμα ότι εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα τώρα που μπορεί και να πιάσει. Ας μην τους το επιτρέψουμε.
Ας μην βιαστούν οι «καλοθελητές» να πουν: «Βέβαια τους υπερασπίζεσαι επειδή συνεργάστηκες με τον Γιάννη Ανασταστάκη και τη Μαρία Τσιμά στο Κ.Θ.Β.Ε.». Ναι, συνεργάστηκα μαζί τους και έχω και φιλικές σχέσεις. Αλλά αυτό δεν νομίζω πως με κάνει λιγότερο αντικειμενικό. Ναι, είμαι εξοργισμένος, όχι μόνο για τους συνεργάτες μου και φίλους μου που προσπαθούν να τους λασπώσουν, αλλά κυρίως για τη σήψη ενός θεάτρου που κάποτε θαύμαζα και βλέπω χρόνο το χρόνο να μαραζώνει και να ξεπέφτει σε επαρχιακό μικρομάγαζο. Ώρα επιτέλους να ζητήσουμε την εξυγίανση του Κ.Θ.Β.Ε. και να πούμε δημόσια όλα αυτά που χρόνια τώρα συζητάμε ιδιωτικά όσοι γνωρίζουμε καλά τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανένα σχόλιο που θα γίνει στο παρόν post, ο καθείς κρίνεται από αυτά που γράφει.

Να διαγραφούν οι Αναστασάκης και Τσιμά από το ΣΕΗ ζητούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.