Μανόλης Αναγνωστάκης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος Ποιητής της Μεταπολεμικής Γενιάς

Μανόλης Αναγνωστάκης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος Ποιητής της Μεταπολεμικής Γενιάς ή αλλιώς ο “Ποιητής της ‘Ήττας”

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πολυσήμαντος, πολυμεταφρασμένος και πολυβραβευμένος και πολυτιμημένος Θεσσαλονικιός Ποιητής της ήττας – ένας εκ των “Στρατευμένων Ποιητών” της Μεταπολίτευσης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης!

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου του 1925, όπου ζει μέχρι και το 1978, όταν μετακομίζει στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης με ειδίκευση Ακτινολόγου, ο σπουδαίος πολιτικός ποιητής με την έντονη πολιτική συνείδηση και δράση για την οποία θα δικαστεί και θα φυλακιστεί, θα πρωτοεμφανισθεί στο χώρο της Λογοτεχνίας το 1942, ενώ το 1945 θα εκδώσει την πρώτη του Ποιητική Συλλογή “Εποχές”.

Το 1979 ακολούθως θα εκδοθεί μια σειρά δημοσιευμένων ποιημάτων και Κριτικές Σημειώσεις σε περιοδικά της εποχής, ενώ έντονη ήταν η συγγραφική του παρουσία στην εφημερίδα “Αυγή”.

Με 88 συνολικά Ποιήματά του μιας πληθωρικής, 30άχρονης γόνιμης συγγραφικής πορείας ως μέλος της Εκδοτικής Ομάδας “Κριτική”, “18 Κειμένων, Νέων Κειμένων και του Περιοδικού “Η Συνέχεια” θα αποτελέσει μια – εκ των πλέον εμβληματικών πνευματικών φυσιογνωμιών της Εποχής του.

“Δρόμοι Παλιοί που αγάπησα”, “Ο Ουρανός”, “Μικρά Θέματα”, “Οι Νέοι της Σιδώνος”, “Θεσσαλονίκη, Ημέρες του 1969”, “Αυτοί δεν είναι οι Δρόμοι που γνωρίσαμε”, “Φοβάμαι”, “Άρχισε μια σιγανή Βροχή”, “Η Αγάπη είναι ο Φόβος”, “Θα ‘ρθει μια μέρα”, “Κάθε Πρωί”, “Επιτύμβιον”,  “Μιλώ”, “Οι στίχοι”, “Απροσδιόριστη Χρονολογία”, “Ήτανε Νέοι”, “Στ’ Αστεία Παίζαμε”, “Κι ήθελε ακόμη”, “13.12.43”, “Όταν μιαν Άνοιξη”, “Άτιτλο”, “If”, “Fair Play”, “Χειμώνας 1942”, “Επίλογος”, “Τώρα είμαι Θεατής”, Προσχέδιο Δοκιμίου Πολιτικής Αγωγής” ενδεικτικά ενός μεγαλόπνοου, γεμάτο δύναμη λόγου και ύφους έργου που διαπνέεται από ελπίδα και ένα φως πίσω από το γκρίζο ορίζοντα μιας ξεθωριασμένης, αλλοιωμένης και απελπισμένης πραγματικότητας.

Μιας ποίησης που αποτυπώνει με τον πιο έντεχνο τρόπο με ευαισθησία, το θολό τοπίο της αβεβαιότητας, της αμφιβολίας, της μοναξιάς, αλλά και της ελπίδας και του θαμμένου ονείρου.

Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Μανόλης Αναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 1925 – Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.