Βασίλης Αυλωνίτης: Σαν Σήμερα έφυγε ο “Γίγαντας” της Ελληνικής Επιθεώρησης και Κωμωδίας

Βασίλης Αυλωνίτης: Σαν Σήμερα έφυγε ο “Γίγαντας” της Ελληνικής Επιθεώρησης και Κωμωδίας

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν Σήμερα 10 Μαρτίου του 1970, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών λόγω καρδιαγγειακών – αναπνευστικών προβλημάτων, ο “Γίγαντας” της Αθηναϊκής Επιθεώρησης και της Ελληνικής Κωμωδίας, μία – εκ των χαρακτηριστικότερων κινηματογραφικών μορφών του ελληνικού Θεάτρου, η αλλιώς ο “Άσσος” της Ελληνικής Επιθεώρησης, Βασίλης Αυλωνίτης!

Ο αυτοδίδακτος κωμικός που δεν κάθισε σε έδρανα καμιάς Δραματικής Σχολής – χωρίς καμία ακαδημαϊκή μόρφωση – θα ξεχωρίσει χάριν του ευρηματικού, χαρισματικού του ταλέντου του, του έμφυτου κωμικού ταπεραμέντου του και την ευφυΐα του – άλλοτε ως  πρωταγωνιστής και άλλοτε ως ηθοποιός μικρότερων ρόλων που θα υπηρετήσει επιτυχώς ως ένας Μεγάλος της Τέχνης!

Γεννημένος στο Θησείο της Αθήνας, 1 Ιανουαρίου του 1904, θα ζήσει δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς θα αναγκαστεί να βγει στη βιοπάλη από πολύ νωρίς και να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες της ζωής λόγω απουσίας πατέρα (που τους άφησε για ακολουθήσει και να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα δημιουργώντας άλλη οικογένεια).

Αρχικά ακολουθώντας επαγγέλματα, όπως τεχνίτης σε τσαγκαράδικο, μεταφορέας και βοηθός σκηνικών στο γνωστό θέατρο Έντεν του Θησείου, θα μπει στο χώρο μέσα από τυχαία περιστατικά για να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής υποκριτικής τέχνης!

Από πλακατζής της παρέας στη θεατρική σκηνή της Αθηναϊκής Επιθεώρησης και της Κινηματογραφικής Κωμωδίας, θα ξεχωρίσει μέσα από περισσότερες των 80 συνολικά ελληνικών ταινιών πρωταγωνιστώντας ή παίζοντας σε δευτερεύοντες ρόλους κωμικούς, αλλά και κάποιους δραματικούς που τους απογείωνε αβίαστα αποδεικνύοντας το μεγαλείο του υποκριτικού ταλέντου του, αλλά και της πληθωρικής του παρουσίας τόσο στη σκηνή, όσο και την οθόνη!

Το 1924, σε ηλικία 20 ετών θα πραγματοποιήσει το θεατρικό του ντεμπούτο στο γνωστό θέατρο Έντεν στο Θησείο για να καθιερωθεί αρχικά ως επιθεωρησιακός ηθοποιός και ηθοποιός της ελαφράς κωμωδίας σε γνωστές οπερέτες και κωμωδίες της εποχής, ενώ το 1928 θα δημιουργήσει και το δικό του θίασο που θα πρωταγωνιστήσει στα πιο δημοφιλή Επιθεωρησιακά θέατρα της Αθήνας, αλλά και της χώρας μας!

Η κινηματογραφική του πορεία, ωστόσο, τοποθετείται χρονικά στο 1929 στην ταινία “Μαρία η Πενταγιώτισσα” για να αποκτήσει τη γνωστή κινηματογραφική του ταυτότητα σε κωμικούς κυρίως ρόλους σε αξέχαστες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπου θα λάμψει το άστρο του.

Ταινίες: “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο”, “Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο”, “Σωφερίνα”, “Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός”, “Η Ωραία των Αθηνών”, “Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα”, “Η Κυρία Δήμαρχος”, “Διπλή Θυσία”, “Χαρούμενο Ξύπνημα”, “Το Αμαξάκι”, “Καφετζού”, “Οι Γαμπροί της Ευτυχίας”, “Ο Θησαυρός του Μακαρίτη”, όπως και οι θεατρικές ερμηνείες του στο “Κορίτσι της Γειτονιάς”, “Κατεργάρα”, “Ερωτικές Γκάφες” αποτελούν ενδεικτικές του πηγαίου ταλέντου του με τις αυτοσχέδιες ατάκες του και τις παροιμιώδεις “γκριμάτσες” του που προκαλούσαν ποτέ αβίαστα άλλοτε το γέλιο και άλλοτε τη συγκίνηση και το δάκρυ!

Ο πλέον δημοφιλής κωμικός ηθοποιός – θιασάρχης μέσα από το πληθωρικό έργο του στην τέχνη που θα υπηρετήσει με πάθος, ήθος και συνέπεια…κυρίως δε, με το μεγαλείο του ταλέντου του και την πληθωρικότητα της υποκριτικής του παρουσίας, θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του ως ένας γεννημένος ηθοποιός με τη στόφα αξεπέραστου κωμικού, ενός ανθρώπου που  μάγευε με την σκηνική του δεινότητα, των κινήσεων και οι εκφράσεων του προσώπων του, ενός Μέγιστου της Τέχνης, μιας τέχνης που τον λύτρωνε από τη μελαγχολία της ζωής του!

Βασίλης Αυλωνίτης (1 Ιανουαρίου 1904 – 10 Μαρτίου 1970)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.