Αντώνης Λουδάρος: “Πάντοτε η τέχνη, αποτελούσε και θα αποτελεί καταφύγιο”

Ο ταλαντούχος ηθοποιός – σκηνοθέτης, Αντώνης Λουδάρος μίλησε στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά για την παράσταση “Σκηνές από έναν Γάμο” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν όπου παίζει και σκηνοθετεί.

Ο Αντώνης Λουδάρος γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Ίασμος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Σκηνές από έναν Γάμο (2019-2020), Ο συμβολαιογράφος (2018-2019), Όνειρα γλυκά (2018), Στέλιος Καζαντζίδης – Η ζωή του όλη (2017), Φονική παγίδα (2017), Εκκλησιάζουσες (2018), Για όνομα… (2015), καθώς και σε αρκετές στο Εθνικό Θέατρο.
Επίσης έχει παίξει σε πάρα πολλές σειρές στην τηλεόραση και σε ταινίες στον κινηματογράφο.

Πότε χρονικά και πώς ξεκινά το ταξίδι σας στην τέχνη της υποκριτικής;

Ξεκίνησα από έναν πολύ μικρό ρόλο στην Όπερα της Πεντάρας σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν, με τους Κώστα Καζάκο, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Λάκη Λαζόπουλο, Πέμη Ζούνη και άλλους, στο Θέατρο Αθήναιον, το 1993. Ήταν μια πολύ μεγάλη παραγωγή του σπουδαίου Γιώργου Λεμπέση. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου, με πολύ καλές κριτικές, που είχαν ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να παίξω την Μαρία Πενταγιώτισσα με το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του μεγάλου Κώστα Τσιάνου.

Τι σας γοητεύει και σας συναρπάζει κυρίως στην ενασχόλησή σας με τη τέχνη ως ηθοποιός και σκηνοθέτης;

Είναι άλλο πράγμα ο ηθοποιός και άλλο ο σκηνοθέτης. Είναι εξίσου γοητευτικά και δημιουργικά και είμαι ευτυχής που μπορώ να τα κάνω και τα δύο. Συναρπαστικό είναι το ίδιο το ταξίδι, για τον σκηνοθέτη έως την πρεμιέρα μιας παράστασης και για τον ηθοποιό έως την τελευταία ημέρα αυτής της παράστασης.

Το θέατρο περνάει την δυσκολότερη στιγμή του. Υπάρχει η αβεβαιότητα του αύριο η ανασφάλεια του τι θα κάνουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το πρωτόγνωρο, που μας βρήκε

Δώστε μας εν συνόψει το στίγμα του κλασικού βραβευμένου αριστουργήματος του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν “Σκηνές από έναν Γάμο” με την τριπλή σας ιδιότητα σ’ αυτό (ως σκηνοθέτη – ηθοποιού – διασκευαστή). Ποιες δυσκολίες ενείχε αυτό – το ομολογουμένως επιτυχημένο – θεατρικό σας εγχείρημα;

Έχω την χαρά να παίζω και να σκηνοθετώ αυτό το πολύ σημαντικό έργο του Ingmar Bergman. Παράλληλα έκανα και την μετάφραση γιατί αυτό που διάβασα με συνεπήρε τόσο πολύ, που ήθελα να πέσω με τα μούτρα στην δουλειά. “Οι Σκηνές από έναν γάμο” παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο σεζόν στο Θέατρο Σοφούλη και τώρα θα το παίξουμε για μία και μόνο παράσταση στην Αττική, στο Άλσος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών 2020. Είμαστε, μαζί με την Παυλίνα Χαρέλα, που συμπρωταγωνιστεί μαζί μου, ευτυχείς που το παρουσιάζουμε και στην Αττική. Είναι ένα πολύ δυνατό έργο, μιλά για την σχέση ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, την αγάπη, την συνήθεια, την επιμονή, την προσμονή, την ζήλια, τη νοσταλγία, τη μοναξιά το ψέμα και τόσα άλλα. Πάντα είναι δύσκολο το να προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό είτε στη γραφή είτε στην υποκριτική είτε στη σκηνοθεσία. Πρέπει να κερδίσεις το στοίχημα που έβαλες με τον εαυτό σου και με το κοινό.

Που συναντά ο Γιόχαν του έργου τον Αντώνη Λουδάρο;

Πήρα πολλά στοιχεία του Αντώνη και τα έδωσα στον Γιόχαν. Κυρίως τα αγαπησιάρικα, τα τρυφερά. Και στις στιγμές της μεγάλης συγκίνησης πάλι πήρα κι έδωσα δικά μου στοιχεία. Σαφώς και έχουμε και διαφορές μεγάλες αλλά αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Το να μπεις στον ρόλο και να πετάξεις από επάνω σου τον εαυτό σου.

Που έγκειται η σπουδαιότητα, όπως και η επικαιρότητα του εν λόγω έργου, όπου συμπρωταγωνιστείτε με την επίσης ταλαντούχα Παυλίνα Χαρέλα;

Νομίζω έχει να κάνει πρώτα με το ίδιο το έργο και τα μηνύματα που περνάει καθώς και με την χημεία που έχουμε η Παυλίνα και εγώ. Έχουμε δέσει ως ζευγάρι πολύ και αυτό είναι μια ευτυχής συγκυρία γιατί μπορούμε επάνω στη σκηνή να φτάσουμε υποκριτικό πάνω από το όριο μας, ακριβώς γιατί υπάρχει η εμπιστοσύνη του ενός ως προς τον άλλο. Η Παυλίνα είναι ένα εξαιρετικά ταλαντούχο και φωτεινό πλάσμα.

Πώς προσεγγίζετε και πως αντιμετωπίζετε κάθε νέο σας ρόλο ως ηθοποιός;

Όπως πάντα, αυτό δεν αλλάζει όταν αγαπάς και σέβεσαι τη δουλειά σου. Είναι πάντα πολύ γλυκιά η προσμονή του κάθε καινούργιου που έρχεται.

Τι τελικά συμβαίνει, όταν το αδιόρατο χάσμα μιας 20άχρονης συζυγικής σχέσης συναντά το φως;

Εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το χάσμα, από την ουσία της ίδιας της σχέσης και από το πόσο είναι δυνατή στο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έρχονται. Το φως έρχεται πάντα να φωτίσει το σκοτάδι.

Ποιο αποτελεί το επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα μετά την θεατρική σας επιτυχία “Σκηνές από έναν Γάμο“;

Θα βρίσκομαι στο Θέατρο Αλκυονίς με την “Εταιρεία Διαζυγίων”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον Μέμο Μπεγνή και την Ματίνα Νικολάου.

Πάντα είναι δύσκολο το να προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό είτε στη γραφή είτε στην υποκριτική είτε στη σκηνοθεσία. Πρέπει να κερδίσεις το στοίχημα που έβαλες με τον εαυτό σου και με το κοινό

Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι το θέατρο και η τέχνη εκτενέστερα έχει πληγεί από τη διαμορφωθείσα κατάσταση της γενικής κρίσης (οικονομικής και υγειονομικής);

Το θέατρο περνάει την δυσκολότερη στιγμή του. Υπάρχει η αβεβαιότητα του αύριο η ανασφάλεια του τι θα κάνουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το πρωτόγνωρο, που μας βρήκε. Αισιοδοξώ πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Εν κατακλείδι, ποια είναι η αποστολή της τέχνης σε μια εποχή γενικευμένης κρισιολογίας, όπως σήμερα; Εκτιμάτε, ότι δύναται η τέχνη να αποτελέσει καταφύγιο;

Πάντοτε η τέχνη, στην όποια της μορφή, αποτελούσε και αποτελεί και θα αποτελεί καταφύγιο. Αυτό κανένας ιός δεν θα καταφέρει να το αλλάξει. Είναι σα να μου λες ότι θα πάψουμε να ονειρευόμαστε. Ε, αυτό δεν θα γίνει ποτέ!

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Θερμές ευχαριστίες από καρδιάς στον αγαπημένο καλλιτέχνη (ηθοποιό – σκηνοθέτη) Αντώνη Λουδάρο για την ουσιαστική και φιλική συνέντευξή μας με αφορμή την θεατρική του παράσταση “Σκηνές από έναν Γάμο”. Του εύχομαι Καλή Επιτυχία και πάντα δημιουργικές, γόνιμες και εμπνευσμένες συνεργασίες στο αέναο ταξίδι του στην τέχνη της υποκριτικής που την υπηρετεί με χαρισματικό ταλέντο, ήθος και με υποδειγματική συνέπεια και σεβασμό!

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.