Εύα Μαρά: «Ποίηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ευγλωττία των ομιλούντων συναισθημάτων»

Η γνωστή δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ και βραβευμένη ποιήτρια Εύα Μαρά, μίλησε στο StellasView.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για την ποίηση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ποίησης (21/03)!

Τι σημαίνει για σένα Εύα μου, ως ποιήτρια, η ποίηση και πώς προσδιορίζεις  αλήθεια την έννοια της ποίησης και του ποιητή εν γένει;

Ποίηση, θα έλεγα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά “η ευγλωττία των ομιλούντων συναισθημάτων”.Η ποίηση είναι πιο απλά τρόπος έκφρασης, επικοινωνία, διαφυγή, εκτόνωση, απελευθέρωση, ταξίδι, μαγεία, λύτρωση…”καταφύγιο της ψυχής”… (πιο ποιητικά αποδοσμένο)! Με πιο φιλοσοφική γλώσσα, η ποίηση είναι μια ερωτική πράξη… Ποιητής, τώρα, είναι – όχι  τόσο ο εμπνευσμένος – αλλά αυτός που μπορεί να εμπνέει τους άλλους στη μαγεία της ποίησης …της ποίησης της Ζωής διαθέτοντας μια αυξημένη πνευματική ενόραση αντίληψη και κυρίως υπερβάλλουσα ευαισθησία.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης πώς αντιλαμβάνεσαι αλήθεια προσωπικά τη σπουδαιότητα και τον σκοπό της, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε;

Η Ποίηση (λογοτεχνία), όπως και η Τέχνη, άλλωστε, απώτερο σκοπό της έχει  την τέρψιν της ψυχής…Θα πρέπει ως εκ τούτου να σε ταξιδεύει, να σε συγκινεί, να σε μαγεύει, να σε προβληματίζει και να σε αφυπνίζει επίσης!

την Ποίηση για να τη βρεις, θα πρέπει να την κουβαλάς μέσα σου…

“Όνειρα σε ψηλά κόκκινα τακούνια” και “Άσε τη Σιωπή να μιλήσει” είναι οι δύο προσωπικές ποιητικές σου συλλογές. Πώς προέκυψαν οι τίτλοι; Είναι θα έλεγες αντιπροσωπευτικοί της εκάστοτε συλλογής;

Σαφέστατα, οι τίτλοι- όπως άλλωστε είναι ασφαλές – θα πρέπει να προσδίδουν την αύρα του βιβλίου και να έχουν το υπονοούμενο της θεματολογίας του, αλλά ταυτόχρονα να είναι εντυπωσιακοί, πρωτότυποι κι ξεχωριστοί για να δελεάζουν τον αναγνώστη. Έτσι η πρώτη ποιητική συλλογή μου τα”Όνειρα σε ψηλά κόκκινα τακούνια” αφορά στο ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης και αλήθειας μας, της εξιδανίκευσης του έρωτα  και της ευτυχίας διαμέσου των Ονείρων..των μεγαλόπνοων και “υψηλών”  ονείρων μας που έχουν, συνήθως, το χρώμα της έντασης, της επιθετικότητας, του πάθους! Η δεύτερη τώρα πρόσφατη ποιητική συλλογή μου έχει τίτλο “Άσε τη Σιωπή να μιλήσει” – διόλου τυχαίο – διότι η Ποίηση αποτελεί το δίχως άλλο τον Λόγον της υψηλότερης Σιωπής, καθώς Ποίηση και Σιωπή αποτελούν δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους σε μια σχέση εύθραυστης και λεπτής ισορροπίας.

όλοι μας θα πρέπει να ονειρευόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας…ως αιώνιοι εραστές και ταξιδευτές του Ονείρου της Ζωής

Αναρωτιόμουν Εύα μου,τι είναι εκείνο θα έλεγες που σε εμπνέει  και σου δίνει το κίνητρο για να γράψεις;

Όλα πάντα αποτελούν πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη – λογοτέχνη γενικότερα.
Άλλωστε, την Ποίηση για να τη βρεις, θα πρέπει να την κουβαλάς μέσα σου…

Ανεξαρτήτως χωρών, ένα καταρχήν διατοπικό χαρακτηριστικό της Ποίησης είναι ότι αποτελεί ένα παραμελημένο λογοτεχνικό είδος. Μάλιστα, ο Γιαν Βάγκνερ είχε γράψει ότι στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζεται σαν ένας “Αξιαγάπητος Αναχρονισμός”. Ήταν πάντοτε έτσι, πιστεύεις;

Είναι, δυστυχώς, οδυνηρό το γεγονός, ότι παρά την ύψιστη αξία της, η Ποίηση δεν τυχαίνει της αναγνώρισης και της προβολής που της πρέπει…δεν είναι λοιπόν  ιδιαιτέρως προβεβλημένη, αλλά  απαξιωμένη και αναχρονιστική έννοια δυστυχώς στις μέρες μας. Αντιφατικό, θα λέγαμε,  αν αναλογιστούμε ότι η Ποίηση υπήρξε το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος (όπως οι Λυρικοί Ποιητές της Αρχαίας Ελλάδας και ο γνωστός μας ποιητής Όμηρος στην Αρχαιότητα). Μάλλον ο ρομαντισμός της Ποίησης δεν μπορεί να αγγίξει μια κοινωνία που δεν εμπνέεται από ρομαντισμό και θεωρεί τη Ποίηση ως κάτι αναχρονιστικό – φαινόμενο δε, στις μέρες μας, όπου εκλείπει παντελώς ο ρομαντισμός ως μια έννοια λησμονημένη σε μια εποχή “σκληροπυρηνική”.

Ποια είναι η προσωπική σου σχέση με τα Όνειρα, αλήθεια;

Εκτιμώ, ότι όλοι μας θα πρέπει να ονειρευόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας…ως αιώνιοι εραστές και ταξιδευτές του Ονείρου της Ζωής. Γιατί, αυτά μας κρατούν αγέραστους και ζωντανούς μέσα στη μελαγχολία, το σκότος και το… “ακαθόριστον” της ζωής!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποίησής σου; Πώς θα αυτοπροσδιοριζόσουν ως ποιήτρια;

Μπορώ να πω ότι είμαι ερωτική ποιήτρια, και ότι ο έρωτας είναι το κυρίαρχο θέμα της ποίησής μου, αν μάλιστα αναλογιστούμε, ότι η ποίηση είναι από τη φύση της μια ερωτική πράξη και συνεπώς όλοι οι ποιητές είμαστε ερωτικοί… Την ποίησή μου τη χαρακτηρίζει, μπορώ να πω, ο έντονος λυρισμός και το συναίσθημα, ο ρομαντισμός, ο  διάχυτος ερωτισμός και η νοσταλγική διάθεση καθώς και η πληθωρικότητα και η αμεσότητα του ποιητικού μου λόγου συνυφασμένα με μια φιλοσοφική και στοχαστική μελαγχολική διάθεση.

Οι κριτικοί διαμορφώνουν το επίπεδο σ’ όλα τα είδη τέχνης. Πόση σημασία έχει η παρουσία των κριτικών στον τομέα της τέχνης, πιστεύεις; Μπορεί να λειτουργήσει αμερόληπτα σε μια εποχή διάβρωσης των πάντων;

Εκτιμώ, πώς η παρουσία των κριτικών, ως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία πώς δυστυχώς, δε δύναται να λειτουργήσει αμερόληπτα, ενώ η δυναμική της είναι εντονότερη στην εποχή μας που την χαρακτηρίζει η διαφθορά και η διάβρωση των πάντων.

παρά την ύψιστη αξία της, η Ποίηση δεν τυχαίνει της αναγνώρισης και της προβολής που της πρέπει

Ο Κωστής Μοσκώφ στο βιβλίο του «Για τον Έρωτα και την Επανάσταση γράφει: Η Ποίηση είναι μια πράξη καιρών λυπημένων». Μπορεί η Τέχνη, πιστεύεις, να κλείσει πληγές των ανθρώπων με μια ενδότερη υπαρξιακή σχέση;

Αναντίρρητα, η Τέχνη – όπως και η λογοτεχνία, άλλωστε – δύναται, αλλά και οφείλει να κλείσει προσωπικές και κοινωνικές πληγές διότι διαθέτει τη μαγική δύναμη να θεραπεύει, αφού ενέχει τη δημιουργία. Αυτό και καλείται να πράξει…όταν, βέβαια, πάψει να διαλέγεται με τον εαυτό της, όμως!

Τιμώντας τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης, αν δεν έχεις αντίρρηση, θα ήθελα να χαριτώσεις τους αναγνώστες μ’  ένα σου αγαπημένο στίχο ή ποίημα  που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσένα!

Με μεγάλη χαρά θα σας αφιερώσω ένα αγαπημένο μου ποίημα από τη νέα μου Ποιητική Συλλογή με τίτλο “Άσε τη Σιωπή να μιλήσει” και να το συνοδεύσω με την ευχή μου να ζούμε και να ονειρευόμαστε όλοι μας ποιητικά σε πείσμα των δίσεκτων και χαλεπών καιρών που διανύουμε!

“Μη φοβηθείς”

Μη φοβηθείς τις σιωπές
Τις άστιλπνες, μοναχικές
νύχτες σου…
Ίσως, αυτές μονάχα
Σου μάθουν τη Μαγεία
Των αισθήσεων
Στο σκότος…!!!

Ευχαριστώ πολύ
Εύα Μαρά

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης
 
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και από εδώ την αγαπημένη μου φίλη, μαχητική δημοσιογράφο και εμπνευσμένη ποιήτρια Εύα Μαρά και της εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια και καλή δημιουργική εκτόνωση στις καλλιτεχνικές της ανησυχίες.

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.