Χρήστος Θηβαίος: «Θαυμάζω τους νέους συνθέτες και τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να μας διδάξουν με το ταλέντο τους τι σημαίνει το αύριο»

Ο γνωστός καλλιτέχνης Χρήστος Θηβαίος μίλησε στο StellasView.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του club του Μύλου. 

Έχεις εδραιωθεί στο συναισθηματικό μας DNA, ως ένας καλλιτέχνης και ένας άντρας με αλήθεια και όραμα, ο δικός μας Χρήστος. Σε τι φάση πετυχαίνουμε αλήθεια τον Χρήστο Θηβαίο αυτήν την περίοδο;

Είμαστε σε περιοδεία με την παράσταση “Εξάρχεια – Μπραχάμι”, όπου παρουσιάζω τα τραγούδια των Εξαρχείων, ήτοι από την περίοδο με τους Συνήθεις Ύποπτους και τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου, του Νικόλα Άσιμου και της Αρλέτας. Και Μπραχάμι, που είναι η γειτονιά του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, λόγω της πρόσφατης συνεργασίας μου με τον Χάρη Κατσιμίχα με τον καινούργιο δίσκο “Από τους κήπους των ψιθύρων”. Και εξαιτίας αυτού και ένα αφιέρωμα στον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, στα τραγούδια που μας μεγάλωσαν, που μας έθρεψαν και που μας έμαθαν τη νέα ελληνική τραγουδοποιία.

Έχεις συνεργαστεί με εγνωσμένου κύρους μουσικούς. Ποιες συνεργασίες σου, ωστόσο, νιώθεις ότι σε έχουν στιγματίσει, σε έχουν επηρεάσει καλλιτεχνικά, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα;

Σίγουρα έχω συνεργαστεί από τον Nicola Piovani μέχρι τον Θύμιο Παπαδόπουλο, από τον Γιώργο Ανδρέου μέχρι τον Βασίλη Δημητρίου, τραγούδια των οποίων θα ακούσουμε και στις συναυλίες. Τον αγαπημένο μου Xάρη Κατσιμίχα, που με τίμησε με τα καινούργια του τραγούδια πάνω στους ποιητές Γιάννη Βαρβέρη, Κώστα Παπαγεωργίου και Αργύρη Χιόνη. Αλλά σίγουρα για πάντα μες στην καρδιά μου, και μιλάω για τους συνθέτες, είναι ο δάσκαλος μου Θάνος Μικρούτσικος.

Ο καθηγητής σου, Ουμπέρτο Έκο έχει δηλώσει: «Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα». Τι θα έλεγες πως θαυμάζεις και τι σε ενοχλεί στην κουλτούρα της ελληνικής μουσικής σκηνής;

Προσπαθώ να ξεχάσω ό,τι μ’ ενοχλεί, γιατί δε θέλω να σπαταλάω τον χρόνο μου σε αρνητικές σκέψεις. Θαυμάζω τους νέους συνθέτες και τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να μας διδάξουν με το ταλέντο τους τι σημαίνει το αύριο.

Δυστυχώς η σύγχρονη κατάθλιψη έχει να κάνει με μια ηθική δειλία.

Τι πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό για έναν καλλιτέχνη σήμερα: το ταλέντο, η τύχη ή οι δημόσιες σχέσεις;

Το ταλέντο και πώς θα το χρησιμοποιήσεις. Μου έλεγε η Αρλέτα η φίλη μου: «Παιδί μου δε με ενδιαφέρει αν έχεις ταλέντο, με νοιάζει τι θα το κάνεις». Η δεύτερη συμβουλή που μου έδωσε είναι: «Πρόσεχε παιδί μου, γιατί έχεις επιτυχία. Στην αποτυχία κάποιος χάνει το μυαλό του, στην επιτυχία χάνει την ψυχή του. Πρόσεχε!» Και τρίτη συμβουλή είναι: «Παιδί μου η δόξα μόνο προβλήματα θα σου δημιουργήσει, αλλά θα σου δίνει πάντα την ευκαιρία να κάνεις το επόμενο βήμα σου όπως ακριβώς εσύ το θες.».

Συνηθίζουμε να βάζουμε ταμπέλες στην τέχνη και να διαφοροποιούμε το ποιοτικό αποτέλεσμα ανάλογα με την κατηγοριοποίηση. Αυτό ισχύει σαφώς και για τη μουσική. Ποια είναι η άποψή σου για αυτήν την κατηγοριοποίηση και πόσο τελικά χαρακτηρίζει έναν καλλιτέχνη;

Κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, κι αυτή εξαρτάται από το ταλέντο του, από τη δύναμη του να διαχειρίζεται την εκάστοτε κατάθλιψή του. Δυστυχώς η σύγχρονη κατάθλιψη έχει να κάνει με μια ηθική δειλία. Αυτό το οποίο ελπίζω και εύχομαι σε όλους, να ‘ναι ήρωες πιο πολύ με τα προβλήματά τους και να γνωρίζουν ότι τα πάντα λύνονται και ότι όλα μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη και τα φτερά, διαρκώς να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε ένα καλύτερο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας με απόλυτη ειλικρίνεια και σταθερότητα.

Αν σε καλούσαν να συμμετάσχεις -όπως ουκ ολίγοι ομότεχνοί σου- στην κριτική επιτροπή ενός τηλεοπτικού reality show«νέων ταλέντων», μετά αμοιβής εννοείται, θα πήγαινες ή όχι; Σε αμφότερες τις περιπτώσεις γιατί;

Όχι, δε θα πήγαινα, αλλά σε όλους όσοι πηγαίνουν που τους εκτιμώ, θα ευχόμουν να βγάζουν στην επιφάνεια το δημιουργικό ταλέντο των συμμετεχόντων, ήτοι όχι το τραγούδι, αλλά την έννοια της σύνθεσης και της στιχουργικής.

Στην αποτυχία κάποιος χάνει το μυαλό του, στην επιτυχία χάνει την ψυχή του. Πρόσεχε!

Στην ερώτηση τι θα έλεγες πως έχεις ξορκίσει με την ενασχόλησή σου με την Τέχνη, τι θα απαντούσες;

Τον εκάστοτε εαυτό μου που βαριέμαι.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη με ποιον στίχο σου θα περιέγραφες την εποχή που ζούμε;

Τίποτα δε χτίζεται πάνω στην πέτρα, όλα πάνω στην άμμο χτίζονται, μα εγώ θα χτίσω πάνω στην άμμο, σαν να ‘τανε η άμμος πέτρα.

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ θερμά τον Χρήστο Θηβαίο για την προσήνεια και την απλότητά του και του εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει να μας ταξιδεύει τόσο με την ιδιαίτερη φωνή του, όσο και με τις υπέροχες συνθέσεις του!

Περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνιση του Χρήστου Θηβαίου στο club του Μύλου μπορείτε να βρείτε εδώ 

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.