Κριτική για την παράσταση «Παραμύθι για δύο» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr με τον Νέστορα Αναστάσιο βρέθηκε στην Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και παρακολούθησε την πρεμιέρα της νεανικής παράστασης «Παραμύθι για δύο» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη.

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο του Βρετανού Φίλιπ Ρίντλεϊ που ασχολείται με τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα αδιέξοδα δύο σύγχρονων εφήβων της Σάντρας και του Κέβιν, που προέρχονται από μονογονικές οικογένειες.

Υπόθεση: Σε μια σκηνή ερασιτεχνικού θεάτρου ενός εγκαταλελειμμένου πολιτιστικού χώρου, συναντιούνται δύο έφηβοι, ο Κέβιν και η Σάντρα. Με φόντο ένα ζωγραφισμένο τοπίο οι δύο νέοι επιδίδονται σε διάφορους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να διαφύγουν από την πραγματικότητα που ζουν. Έτσι λοιπόν με τη βοήθεια της τέχνης και μέσα από ένα περίεργο ευεργετικό και θεραπευτικό θεατρικό παιχνίδι μεταφέρονται σε ένα «αλλού» και καταφέρουν από εκεί να ξανακοιτάξουν τη ζωή με άλλο τρόπο. Μέσα στην κρύα αίθουσα, ανοίγουν τις καρδιές τους, λένε τις ιστορίες τους και διαπιστώνουν πως «τέσσερα μάτια βλέπουν καλύτερα από δύο».

Το έργο: 

Πρόκειται για ένα σπουδαίο θεατρικό έργο το οποίο ανακάλυψε, μετέφρασε και σκηνοθέτησε στη χώρα μας για πρώτη φορά η Ξένια Καλογεροπούλου. Ο Φίλιπ Ρίντλεϊ καταφέρνει στο έργο αυτό και συνυφαίνει με σπουδαίο τρόπο τον ρεαλισμό της πραγματικής ζωής των δύο εφήβων με την παραμυθία που αυτοί στήνουν στο εγκαταλελειμμένο πολιτιστικό κέντρο μέσα από τη ψευδαίσθηση της τέχνης.

Οι τέχνες γενικότερα και όχι μόνο το θεατρικό παιχνίδι, αλλά και ο χορός (από μπρεικ ντανς, χιπ χοπ, σύγχρονο χορό έως ντίσκο), η μουσική, οι εικαστικές τέχνες και το τραγούδι γίνονται το καταφύγιο της Σάντρας και του Κέβιν, ένα καταφύγιο ενός παράλληλου κόσμου, κάτι που ξεκινάει στην αρχή σαν παιχνίδι και σαν αυταπάτη και δυναμικά εξελίσσεται σε αυτό που θα τους ανοίξει τις καρδιές τους προς το πιο υγιές πράγμα για τους εφήβους τον έρωτα και λειτουργώντας πάνω τους θεραπευτικά θα τους αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον βλέπουν τα αδιέξοδά τους.

Σκηνοθεσία:

Όλη αυτή η φιλοσοφία του έργου, το πάντρεμα του ρεαλιστικού με τον παραισθητικό παράλληλο κόσμο που δημιουργεί η τέχνη, αλλά και η χρήση του θεατρικού αυτοσχεδιασμού ως θεραπευτικό εργαλείο καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά με την υπέροχη σκηνοθεσία του ο Αλέξανδρος Ράπτης, ο οποίος μας παραδίδει μία δεμένη, φρέσκια και ατμοσφαιρική παράσταση, με συνοχή, καθώς διαχειρίζεται όλο αυτό το φαινομενικά ετερόκλητο συνονθύλευμα τεχνών, τον χρόνο αλλά και τον σκηνικό χώρο με υποδειγματικό τρόπο.

Στην πολυσύνθετη εικαστική και θεατρική αφήγηση του έργου αυτού συμβάλει ιδιαζόντως το ιδιαίτερο Video Mapping/Animation του Μπάμπη Βενετόπουλου, το οποίο διαδραματίζει ενεργό και σημαντικό ρόλο στην παράσταση.

Ερμηνείες: 

Εξαιρετικές, φρέσκες αλλά ταυτόχρονα πολύ προσωπικές και ώριμες οι ερμηνείες της Παναγιώτας Μπιμπλή και του Περικλή Σιούντα στους ρόλους της Σάντρας και του Κέβιν αντίστοιχα. Οι νέοι αυτοί ηθοποιοί γέμισαν τη σκηνή με το πολύπλευρο ταλέντο τους και τη συναισθηματική και βαθιά προσωπική ερμηνεία τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια του Λεξ: Τίποτα στον κόσμο και Διαστημόπλοια.

Κριτική: Νέστορας Αναστάσιος

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Παραμύθι για δύο» θα βρείτε εδώ.

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.