Δανάη Σταματοπούλου: «Η τέχνη είναι γέννηση και ζωή και μπορεί να υπάρξει μόνο με τη σύμπραξη και την ένωση δυνάμεων»

Η γνωστή ηθοποιός Δανάη Σταματοπούλου μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε» που ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία και στην οποία συμπρωταγωνιστεί μαζί με την Αναστασία Τζελέπη.

Πότε πρωτοήλθες σε επαφή με τον χώρο του θεάματος; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της τέχνης;

Όλα ξεκίνησαν όταν στο γυμνάσιο μια φιλόλογος ανέβασε με τους μαθητές τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Από εκείνη τη στιγμή το θέατρο άσκησε πάνω μου τη μαγεία του. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στη δραματική σχολή κατάλαβα ότι πράγματι αυτή η μαγεία μου ομορφαίνει τόσο πολύ τη ζωή που δε θέλω να ζήσω μακριά της παρά τις όποιες δυσκολίες. Αυτό που με οδήγησε λοιπόν στο να ακολουθήσω αυτή την πορεία θα το αποκαλέσω μαγεία, έρωτα, αγάπη και πάθος.

Επιλέξατε με την Αναστασία να ασχοληθείτε με δύο εμβληματικές φιγούρες του κόσμου της Τέχνης που είχαν άδοξο τέλος, παρά τη δόξα που χαριτώθηκαν όσο ήταν εν ζωή. Τι ήταν αυτό που μάθατε από την έρευνα που διεξήγατε και θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Δε θα μιλήσω για τα βιογραφικά στοιχεία των δύο γυναικών διότι είναι πράγματα που ο καθένας μπορεί να ψάξει και να μάθει. Αυτό που έμαθα όμως και δε φανταζόμουν ποτέ, και που είναι ένα από τα κύρια θέματα του έργου, είναι ότι πρόκειται για δύο γυναίκες που ενώ είχαν τόσο διαφορετική πορεία είχαν πάρα πολλά κοινά. Το πιο σπουδαίο κατά τη γνώμη μου ήταν η βαθύτατη ανάγκη τους να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Αισθάνομαι ότι η Τέχνη και το θέατρο με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Η παράσταση «Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε»  μπορεί να θεωρηθεί μια ανατρεπτική περιπέτεια «ενηλικίωσης» ένα οδοιπορικό προς την πραγματική επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους, που βρίσκονται σε κρίση ταυτότητας. Τι θα έλεγες πως σου έχει διδάξει στην προσωπική σου ζωή η επαφή σου με την Τέχνη και δη με το θέατρο;

Ότι δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε τον συνάνθρωπό μας αλλά να τον αγαπάμε. Νομίζω αυτό είναι το πιο σπουδαίο που μου έχει διδάξει: την αγάπη. Επίσης, ότι η ομορφιά υπάρχει παντού ακόμα και αν είναι δυσδιάκριτη. Έχω ακόμα πάρα πολλά να μάθω αλλά αισθάνομαι ότι η Τέχνη και το θέατρο με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Αναρωτιέμαι, ο σύνδεσμος  που ανέπτυξες, υποδυόμενη τη Μαρία Κάλλας, επηρέασε θα έλεγες τον τρόπο της σκέψης σου;

Η Μαρία Κάλλας διέθετε μια τρομερή πειθαρχία και αυστηρότητα στη δουλειά της. Ο σύνδεσμός μου λοιπόν μαζί της μου μετέδωσε ένα αίσθημα πειθαρχίας που δε διέθετα. Μελετώντας τα λόγια της περί τέχνης και επαγγελματισμού νιώθω σαν να πήρα από εκείνη ένα πολύ σπουδαίο μάθημα.

Αν σου δινόταν ωσαύτως η ευκαιρία να γνωρίσεις τις ηρωίδες που υποδύεστε τι θα τις εξέφραζες;

Πιστεύω θα έχανα τα λόγια μου. Σίγουρα θα της εξέφραζα τον θαυμασμό μου αλλά η αλήθεια είναι ότι αν μου δινόταν μια τέτοια ευκαιρία θα ήθελα να τις ακούσω να μιλάνε και θα κρατούσα για προίκα αυτά που θα μου έλεγαν ακόμα και αν ήταν μια μόνο φράση.

Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω για το κοινό της Θεσσαλονίκης και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Τόσο η Μαρία Κάλλας με το φωνητικό χάρισμα που διέθετε, όσο και η Μέριλιν Μονρόε με την ομορφιά που είχε προικιστεί, αλλά και με τις επιλογές τους, κατόρθωσαν να μείνουν στο πάνθεον της παγκόσμιας ιστορίας. Περνώντας τα χρόνια τι θα ήθελες να σκέφτεται ο κόσμος, όταν ακούει το όνομά σου;

Θα ήθελα να σκέφτεται ότι ό,τι κάνω το κάνω με αγάπη και πάθος και ότι συνεχώς εξελίσσομαι. Αυτό βέβαια είναι που θέλω και η ίδια για τον εαυτό μου.

Αυτήν την περίοδο βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η σχέση σου με την πόλη και το κοινό της;

Με τη Θεσσαλονίκη έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Είναι μια πόλη στην οποία έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές και την αγαπώ πολύ. Επαγγελματικά έχω έρθει μια φορά σε επαφή με το κοινό της όταν εργαζόμουν ως βοηθός σκηνοθέτη σε μια παράσταση. Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω για το κοινό της Θεσσαλονίκης και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, σας συνδέει βαθιά και ειλικρινής φιλία σε μια εποχή που επικρατεί δυστυχώς η διάχυτη φιλαυτία και ο εγωισμός και δη σε έναν χώρο εν γένει ανταγωνιστικό. Ποια θα έλεγες πως είναι η συνταγή της αγαστής σχέσης που έχετε καλλιεργήσει προϊόντος του χρόνου;

Με την Αναστασία σε πολλά πράγματα αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Θα έλεγα ότι ένα από τα συστατικά αυτής της σχέσης είναι το γεγονός ότι θαυμάζουμε η μια τις αρετές της άλλης. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο και σπουδαίο δεδομένου του τόσου ανταγωνισμού που υπάρχει γύρω μας. Όταν ξεκινήσαμε την ομάδα μας αποφασίσαμε ότι θα κοιτάμε να στηρίζουμε η μια την άλλη, να κόβει η μια και να ράβει η άλλη διότι μόνο έτσι θα προκύψει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Η τέχνη είναι γέννηση και ζωή και μπορεί να υπάρξει μόνο με τη σύμπραξη και την ένωση δυνάμεων. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σπουδαίο συστατικό αυτής της συνταγής πέραν της κοινής αντίληψης και αισθητικής.

Eυχαριστώ πολύ τη Δανάη Σταματοπούλου για τη συνομιλία μας και της εύχομαι καλή καλλιτεχνική πορεία.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε» θα βρείτε εδώ

 

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.