Κριτική για την παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr με τον Νέστορα Αναστάσιο βρέθηκε στο Θέατρο Αριστοτέλειον το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 και παρακολούθησε τη δραματική παράσταση ιστορικού περιεχομένου «Ιστορία χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Μία μοναδική, ποιητική και βαθιά συναισθηματική παράσταση ιστορικού περιεχομένου, με σπουδαίες ερμηνείες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Θέατρο Αριστοτέλειον το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, 2019. Η παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι μία θεατρική διασκευή του βραβευμένου με τρία βραβεία κοινού ομώνυμου βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου.

Η «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι μια εξαίσια, ποιητική λυρική, ιστορική, πολυσύνθετη και ενδιαφέρουσα παράσταση με υπέροχες ερμηνείες και φιλοσοφημένη σκηνοθεσία

Υπόθεση:

Βασισμένη στο ομώνυμο συγκλονιστικό βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου η παράσταση ασχολείται με τον “παράνομο” ερωτικό δεσμό του πολιτικού-διπλωμάτη-στοχαστή Ίωνα Δραγούμη και της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα.

Η αφήγηση αφορμάται κυρίως από δύο χρονικές στιγμές και αναπτύσσεται σε διάφορα flashbacks & forwards μεταξύ τους:

Ιούνιος 1908 – Βιέννη/ Ο Ίων Δραγούμης βρίσκεται παρών στην πλέον καθοριστική απόφαση που παίρνει για τη ζωή της η Πηνελόπη Δέλτα.
Απρίλιος 1941 – Κηφισιά/ Ο Ίων Δραγούμης απών από την ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά πιο παρών από ποτέ.

Σκηνοθεσία:

Ο Κώστας Γάκης βασιζόμενος φυσικά στο υπέροχο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου μας παραθέτει μια συγκλονιστική σπονδυλωτή παράσταση, χρησιμοποιώντας άλλοτε την αφήγηση και άλλοτε συνταρακτικά drama acts σε ένα ποιητικό ντελίριο δυνατών flashbacks & forwards. Με τον τρόπο αυτό μας ξεδιπλώνει τη ρομαντική και σπαρακτική ιστορία του “παράνομου” ερωτικού δεσμού που συντάραξε την Ελληνική Μπελ Επόκ μεταξύ του πολιτικού και διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη και της παντρεμένης θυγατέρας του μεγιστάνα Εμμανουήλ Μπενάκη, μητέρας τριών τέκνων, της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα.

Η παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» αφενός εξιστορεί τα διλήμματα και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει ένας παράνομος ερωτικός δεσμός μιας παντρεμένης γυναίκας της μεγαλοαστικής τάξης και συνάμα μητέρας τριών τέκνων σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, όμως παράλληλα σκιαγραφεί και το ακραία διχαστικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν όλα αυτά, γνωστό και ως Εθνικός Διχασμός.

Ο Δραγούμης και η Δέλτα είναι δύο κορμιά και δύο πνεύματα που προέρχονται από δύο διαφορετικούς και αντίθετους κόσμους, που δεν μπορούν να είναι μαζί, δεν έχουν καμία τύχη και αυτό τους συγκλονίζει βαθιά μέσα στο ζοφερό κλίμα του Εθνικού Διχασμού και της ρομαντικής μελαγχολίας της Μπελ Επόκ.

Ερμηνείες:

Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη ενσαρκώνει εξαιρετικά επί σκηνής ο Τάσος Νούσιας συλλαμβάνοντας όλο το πάθος, τον φλογισμένο μελαγχολικό χαρακτήρα και τον άσβεστο πατριωτισμό του. Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνουν μοναδικά από κοινού η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου σε δύο διαφορετικές εποχές και φάσεις της σπουδαίας συγγραφέως. Η Λιβανού συνταράσσει με την ωριμότητα της ερμηνείας της προσεγγίζοντας απόλυτα την τραγικότητα και την βαθιά καταθλιπτική μελαγχολία της Δέλτα στη δύση της ζωής της, ενώ η Παπαφωτίου αποδίδει εξαιρετικά τη νεανική ερωτική φλόγα και τα βασανιστικά διλήμματα της ηρωίδας στα νιάτα της.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι μια εξαίσια, ποιητική λυρική, ιστορική, πολυσύνθετη και ενδιαφέρουσα παράσταση με υπέροχες ερμηνείες και φιλοσοφημένη σκηνοθεσία η οποία βασίζεται στα ακλόνητα θεμέλια ενός μοναδικού, ξεχωριστού και εξαίσιου βιβλίου: το ομώνυμο βιβλίο “Ιστορία χωρίς όνομα” του Στέφανου Δάνδολου.

Συνέντευξη του Στέφανου Δάνδολου στο Stellasview: “Προσπαθώ να ελέγχω το ρυθμό της αφήγησης, να του δίνω μια μουσικότητα, σαν να συνθέτω ένα συμφωνικό έργο.”

Κριτική & Φωτογραφίες: Νέστορας Αναστάσιος

Trailer:

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» θα βρείτε εδώ.

 

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.