Πάνος Λαμπρίδης: «Η μουσική είναι ένα θεϊκό δώρο που μπορεί να επηρεάσει το βαθύτερο εγώ μας και να μετουσιώσει τον πόνο»

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής Πάνος Λαμπρίδης μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Πάνος Λαμπρίδης είναι ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης με άψογη μουσική παιδεία. Υπήρξε μαθητής του καταξιωμένου βαθύφωνου και πρωταγωνιστή της Λυρικής σκηνής Αχιλλέας Τσάνταλου και είναι διπλωματούχος της μονωδίας. Έχει πάρει μέρος σε εμφανίσεις και συναυλίες σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος καθώς επίσης και σε χώρες του εξωτερικού όπως Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο. Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους, ενώ το διάστημα αυτό δραστηριοποιείται στην Αθήνα. 

Πάνο, εξ απαλών ονύχων ασχολείσαι με τη μουσική. Τι είναι αυτό που θυμάσαι, ωστόσο, πιο καθαρά από την παιδική σου ηλικία και  που σε ώθησε να συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις  να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική; 

Δεν ξέρω αν μπορώ να το ονομάσω επαγγελματικά με τη στενή έννοια του όρου, το τραγούδι υπήρχε πάντα μέσα στην οικογένειά μου από τη μητέρα μου, τον θείο μου και τον αδελφό μου που κάθε τόσο τραγουδούσανε, με τον τελευταίο μάλιστα κάναμε και διαγωνισμούς τραγουδιού μέσα στο σπίτι. Κάπως έτσι μπήκε λοιπόν ο σπόρος και μου έδωσε το πρώτο έναυσμα της τέχνης της έκφρασης, κι όταν μάλιστα μπήκε στη ζωή μου το μυθιστόρημα, η ιστορία και η ποίηση, ανεξήγητα η ανάγκη μου να εκφράζομαι μέσα από το τραγούδι έγινε μεγαλύτερη.

Παρακολουθώντας σε στη σκηνή, ο τρόπος που ερμηνεύεις θα έλεγε κανείς πως εκπέμπει ακραιφνή θεατρικότητα, αλλά και μια υποδόρια νοσταλγία. Στην ερώτηση τι είναι η μουσική για σένα τι θα απαντούσες;

Η μουσική για μένα είναι θεός. Είναι η μοναδική τέχνη που επικοινωνεί πιο άμεσα  καρδιά νου και ψυχή με το θείο στοιχείο, και δη το τραγούδι που εμπεριέχει και τον λόγο, είναι μια συμπαντική ενέργεια που την κατευθύνουμε και δημιουργούμε ένα νέο έργο. Μια διαδικασία πραγμάτωσης και ενθύμησης αοράτων συναισθημάτων και βιωματικών γνώσεων, καταφύγιο και εξόρμηση. Πόσα συναισθήματα μπορούμε να αντλήσουμε όλοι μας απ΄ τη μουσική, να αλλάξουμε διάθεση και να ενεργήσουμε αλλιώς; Είναι ένα θεϊκό δώρο που μπορεί να επηρεάσει το βαθύτερο εγώ μας τα βαθύτερα συναισθήματά μας και να μετουσιώσει τον πόνο.

Έχεις αναμφίλεκτα χαριτωθεί με μια ιδιαίτερη φωνή. Εκτός όμως από ερμηνευτής είσαι και στιχουργός και συνθέτης. Οι στίχοι σου μάλιστα, πολλές φορές ακροβατούν ανάμεσα στις σπηλιές της αξόδευτης αγάπης  και σε ένα πέλαγος  σπαρακτικής τρυφερότητας. Από πού αντλείς αλήθεια έμπνευση;

όταν μπήκε στη ζωή μου το μυθιστόρημα, η ιστορία και η ποίηση, ανεξήγητα η ανάγκη μου να εκφράζομαι μέσα από το τραγούδι έγινε μεγαλύτερη.

Από ένα λουλούδι στην άκρη ενός γκρεμού ή στις όχθες ενός ποταμού από τους βράχους στην κορυφή ενός βουνού και τις σπηλιές του τις υγρές, από τη θάλασσα που καθρεφτίζει το φεγγάρι επάνω της και το παρομοιάζω σαν ασημένιο δάκρυ ή σαν ασημένιο ποταμό εντός της, από τον κόσμο της καθημερινότητας που αγωνιά και τρέχει και έγινε δούλος της επιβίωσης χωρίς ελεύθερο χρόνο να σκεφτεί ποιος είμαι, πού πάω, γιατί ήρθα σ΄αυτόν τον κόσμο, από τους ανθρώπους που έχουν ξεχάσει τι θα πει ζωή και μαραζώνουν, από τα χείλια που σκίζονται στις διαδηλώσεις φωνάζοντας και διεκδικώντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής, πιο ανθρώπινο, από μία ξεχασμένη κούπα του καφέ που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά μου και με πέταξε εκτός πραγματικότητας.

Ποιοι είναι οι πρώτοι άνθρωποι στους οποίους δείχνεις μια καινούργια δουλειά για να σου πουν τη γνώμη τους;

Στον άνθρωπό μου, που προσπαθεί να μου δίνει το χρόνο και τον χώρο να δημιουργώ, και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, στον αδελφό μου, στο κολλητάρι μου τον Σπύρο και σε ένα αγωνιστάκι από την Κρήτη τη Χρύσα.

Μέχρι στιγμής σήμερα έχεις κυκλοφορήσει 2 προσωπικούς δίσκους. Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας (η αυξανόμενη δημοτικότητα του ίντερνετ και της τεχνολογίας) θεωρείς ότι πλέον η δισκογραφία έχει ισχυρή θέση στην ελληνική μουσική;

Με τον τρόπο που τη γνωρίζαμε, δυστυχώς όχι. Βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια μετάβασης, αλλά τι να σου πω εγώ εφόσον είμαι λάτρης του βινυλίου. Θεωρώ ότι σεβόσουν αλλιώς την καλλιτεχνική  αξία κάθε δίσκου

Είσαι ένας καλλιτέχνης να υπογραμμίσουμε που βρίσκεται ήδη πολλά χρόνια στο χώρο και έχει παλέψει για να βρίσκεται εκεί που είσαι. Ποια είναι η γνώμη σου για τα άτομα που βγήκαν από κάποιο από τα πολλά talent show και έχουν αποκτήσει απότομα μεγάλη δημοσιότητα;

Μου βάζεις δύσκολα, έχω άποψη, αλλά δε θα ήθελα να την επεκτείνω παραπάνω, θα πω μόνο πως δεν ξέρω αν θα καταφέρουν ποτέ να μάθουν οι Ιθάκες τι σημαίνουν. Εύχομαι να τους πάνε όλα καλά, αυτή η εμπορευματοποίηση και ο ανταγωνισμός εμένα με ξενίζει, δημιουργεί ανελεύθερους καλλιτέχνες του life style, ωστόσο,  πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Σε ένα παιδί που όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, τι συμβουλές έχεις να του δώσεις;

Να γίνει εραστής…

Αναρωτιέμαι με ποιον στίχο σου θα περιέγραφες την εποχή που ζούμε;

Με ΔΕΗ με χαράτσια ενοίκια δουλεία, ανεργία, η ζωή σ’ αφασία και σκύψε κεφάλι, γονάτισε πάλι, ξεφτιλίκι κι αντρίλα σε γουστάρω ξεφτίλα δε με φτύνουνε βρέχει το μυαλό δεν αντέχει ένας άνθρωπος πέφτει……Άλλη μια ήττα τη φάγαμε…

Περνώντας τα χρόνια τι θα ήθελες να σκέφτεται ο κόσμος, όταν ακούει το όνομά σου;

Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω, σίγουρα μέσα μας αισθανόμαστε όμορφα όταν σκέπτονται ωραία για σένα, δεν το έχω σκεφτεί, ας σκέφτεται ό,τι θέλει!

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη πώς σου φέρθηκε το 2019; Πραγματοποίησες τους στόχους σου; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το 2020 και τι εύχεσαι να φέρει σ’ εσένα και στους αναγνώστες μας η νέα χρονιά;

Ήταν μια μεταβατική χρονιά για μένα, είχε αρκετές δυσκολίες, μου χάρισε όμως μια άλλη προοπτική και μια καινούργια αρχή, ο στόχος πάντα πάει λίγο παραπέρα, δένω ένα καρότο στην πλάτη μου μ’ ένα καλάμι και το κυνηγάω. Το 2020 εύχομαι και για μένα και για τους αναγνώστες μας, περισσότερη ενσυναίσθηση, έτσι έρχεται η κατανόηση η συγχώρεση και η αγάπη, πρωταρχική αξία να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να αλλάξουμε νοοτροπία. Είμαστε όλοι διαφορετικές εκφράσεις ενός εαυτού, ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας, για να σκορπίσουμε αγάπη γύρω μας, κι ας μην αναλωθούμε στην προσπάθεια να αποδεικνύουμε στους άλλους πόσο αξίζουμε. Καλές χρονιές για όλους μας.

Το 2020 εύχομαι και για μένα και για τους αναγνώστες μας, περισσότερη ενσυναίσθηση, έτσι έρχεται η κατανόηση η συγχώρεση και η αγάπη, πρωταρχική αξία να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να αλλάξουμε νοοτροπία.

Αυτό το διάστημα συμμετέχω στο θεατρικό έργο «Ζιλ και η νύχτα» του Hugo Claus σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νίκου Χατζηπαπά στο «Από μηχανής θέατρο», Μεταξουργείο, έως και 2 Ιανουαρίου. Πρόκειται για  ένα θεατρικό μονόλογο που ερμηνεύει ο Νίκος Χατζηπαπάς συνταρακτικά, με τον Ζιλ σε μια ιστορική απολογία που έχουν σωθεί τα αρχεία της, μπροστά στην Ιερά εξέταση, το έργο μάλιστα  θα ανέβει και στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αμαλία 31 Ιανουαρίου και 1- 2 Φεβρουαρίου 2020.

Το τελευταίο ζωντανό που θα αποχαιρετίσουμε και το 2019 μουσικά, έρχεται σε λίγες μέρες  Αθήνα στου Ψυρρή, στις 18 Δεκέμβρη, στη μουσική σκηνή «Χίλιες και δύο νύχτες» μαζί με την αφοπλιστική Κα Ελένη Τσέτη, το ετοιμάσαμε πραγματικά με πολλή αγάπη, συνταξιδιώτες μουσικοί, ο Ανδρέας Μπουτσικάκης, η Αρετή Κοκκίνου και ο Μανώλης Πασχαλίδης.

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Πάνο Λαμπρίδη για την προσήνειά του και του εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική του πορεία!

 

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

 

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.