Κριτική για την παράσταση «Αξύριστα πηγούνια» στο Από Μηχανής Θέατρο

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr και η στήλη Athens Agenda βρέθηκαν στο  Από Μηχανής Θέατρο, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και παρακολούθησαν την παράσταση «Αξύριστα πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου.

Υπόθεση: Τρεις νέοι άντρες μεταξύ 30 και 45 ετών εργάζονται ως υπάλληλοι στην υπόγεια πτέρυγα ενός νοσοκομείου της Αθήνας. Εκεί υποδέχονται κι έπειτα περιποιούνται και ταξινομούν ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν και τους έχουν στείλει από τους πάνω ορόφους του νοσοκομείου πριν οδηγηθούν στην πλέον προδιαγεγραμμένη πορεία τους. Η φύση της δουλεία τους εδώ και χρόνια συνίσταται από συγκεκριμένες και τυποποιημένες διαδικασίες καθημερινής εργασιακής ρουτίνας. Λίγες ώρες πριν ξημερώσει, στην αποψινή νυχτερινή τους βάρδια «έρχεται» μια γυναίκα από τους επάνω ορόφους για να ταράξει την ήρεμη αλλά και τελματωμένη τους πραγματικότητα. Οι αποκαλύψεις, οι εκμυστηρεύσεις και οι διαπροσωπικές τους και εσωτερικές συγκρούσεις θα φέρουν στην επιφάνεια τα πάθη, τα τρωτά τους σημεία και ταπεινά τους ένστικτα που τείνουν να γίνουν εντελώς κυνικά και ζωώδη. Στη συνέχεια αποκαλύπτονται το ακούσιο «έγκλημα» που ωστόσο παραμένει έγκλημα απέναντι στην ανθρώπινη υπόσταση, αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή, η ύβρις μπροστά στην ηθική και την ανθρωπιά και οι ερινύες πλέον δεν αργούν να έρθουν. Ξημερώνει πια και τίποτα δεν είναι ίδιο με τη νύχτα που έφυγε.

Το κείμενο του Γιάννη Τσίρου είναι τραχύ, κυνικά ρεαλιστικό κι επίκαιρο και θίγει σύγχρονα θέματα της ηθικής, της κοινωνικής ανομοιογένειας και εν τέλει της ανισότητας που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό

Τελικά στις “of Broadway” αθηναϊκές σκηνές είδαμε φέτος μερικά μικρά, θεατρικά αριστουργήματα. Μην χάσετε τα “Αξύριστα πηγούνια” στο Θέατρο Από Μηχανής, στο Μεταξουργείο. Το κείμενο του Γιάννη Τσίρου (όσοι είδαν τον «Άγριο Σπόρο» μπορούν να καταλάβουν) είναι τραχύ, κυνικά ρεαλιστικό κι επίκαιρο και θίγει σύγχρονα θέματα της ηθικής, της κοινωνικής ανομοιογένειας και εν τέλει της ανισότητας (κοινωνικής και οικονομικής) που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό. Ζητήματα όπως η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η εξαθλίωση των οικονομικών μεταναστών, οι σχέσεις εξουσίας στην καθημερινότητά μας, τις φιλικές συναναστροφές και τον εργασιακό χώρο (το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρότερο) καθώς κι ο σεξισμός προβάλλονται ωμά σε μια ατμόσφαιρα νεοελληνικού ρεαλισμού φλερτάροντας κάποιες φορές με το χιούμορ.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών σκηνοθετημένες άψογα οδηγούν τον θεατή από την πρώτη ατάκα να βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του έργου που σε αυτό συντελεί και το εξαιρετικό σκηνικό της παράστασης που θυμίζει σκηνές στα γραφεία των φυλακών στο “Εξπρές του μεσονυχτίου” του Άλαν Πάρκερ.

Κριτική: Στάθης Γιαννακίδης

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρασσάς και Έλλη Ταφ
Σκηνικά/Κουστούμια: Νατάσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σχεδιασμός Ήχου: Αντρέας Μιχόπουλος
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ένα βραβευμένο θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου

Παίζουν: Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα

Αξύριστα Πηγούνια, Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο Αθήνα, τηλ. 210 5232097. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00, από 2 Νοεμβρίου 2019

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στάθης Γιαννακίδης 5 Άρθρα
Ονομάζομαι Στάθης Γιαννακίδης και μαζί θα τα λέμε στην στήλη Athens Agenda του StellasView για όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα και αξίζει τον κόπο να σχολιαστούν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.