Κριτική για την «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Θέατρο Αμαλία

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε στο θέατρο Αμαλία την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και παρακολούθησε την αρχαία τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη, με την καταπληκτική Τζούλη Σούμα στον ομώνυμο κεντρικό ρόλο.

Μια από της πιο σκληρές τραγωδίες που σώζονται οπό την αρχαιότητα και αποκαλύπτει όλο το δραματουργικό μεγαλείο του είδους αυτού, αλλά και τη δεινότητα του Ευριπίδη είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στο Θέατρο Αμαλία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γεωργαλά.

Ο Γεωργαλάς μας παραθέτει μια καθαρή, κλασσική και λιτή απόδοση της Μήδειας

Ο Γεωργαλάς μας παραθέτει μια καθαρή, κλασσική και λιτή απόδοση του σπουδαίου αυτού έργου, εκμεταλλευόμενος πλήρως τις εξαιρετικές ερμηνευτικές ικανότητες της Τζούλη Σούμα. Η Μήδεια του Γεωργαλά είναι μια σκληρά κακοποιημένη γυναίκα, επειδή ακριβώς είναι γυναίκα, αλλά και ξένη σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία που η γυναικεία φύση και υπόσταση είναι εξ ορισμού κατώτερες.

Η Τζούλη Σούμα ερμηνεύει καταπληκτικά τον ρόλο της Μήδειας χωματίζοντας ολόκληρο το φάσμα των αμφιταλαντεύσεων της ηρωίδας

Η Σούμα πατώντας προφανώς επάνω σε αυτήν τη σκηνοθετική ντιρεκτίβα αποδίδει με συγκλονιστικό τρόπο μια τέτοια ηρωίδα, μια συνεχώς κακοποιημένη γυναίκα, τόσο από τον άντρα της Ιάσονα, όσο και από τον άρχοντα της Κορίνθου Κρέοντα. Η ηρωίδα λοιπόν φτάνει σε εμάς τους θεατές ως ένα πληγωμένο πουλί, ως μια κακοποιημένη και εγκαταλελειμμένη γυναίκα που οφείλουμε να συμπονέσουμε, οφείλουμε να κατανοήσουμε την κατάστασή της, τα κίνητρά της, τα ένστικτά της και εν τέλει να δικαιολογήσουμε την πράξη της.

Η Τζούλη Σούμα ερμηνεύει καταπληκτικά τον ρόλο της Μήδειας αποδίδοντας απολύτως τη ψυχική κατάσταση της ηρωίδας και χωματίζοντας ολόκληρο το φάσμα των αμφιταλαντεύσεών της μέχρι την πραγμάτωση της φοβερής της πράξης που δεν είναι άλλη από τη δολοφονία των παιδιών της, ώστε να εκδικηθεί τον άντρα της Ιάσονα που την εγκατέλειψε για να νυμφευτεί την κόρη του άρχοντα της Κορίνθου Κρέοντα.


Φίλες, το έργο το έχω αποφασίσει, γοργά τα τέκνα σφάζω κι απ’ τη χώρα θα φύγω. Δεν θα αφήσω αργοπορώντας απ’ άλλο χέρι πιο εχθρικό να πάνε. Ανάγκη πάσα να πεθάνουν πρέπει να τα σκοτώσω εγώ που τα ‘χω κάνει. Εμπρός καρδιά μου θάρρος, ετοιμάσου.


Εξαιρετικές είναι επίσης και οι ερμηνείες της Κυριακής Καραλουκά στον ρόλο της τροφού και των χορικών, του Γιώργου Σταυριανόυ στον ρόλο του Ιάσονα, του Νίκου Δερτιλή στον ρόλο του Κρέοντα και Αιγέα και του Βασίλη Ψυλλά στον ρόλο του Αγγελιαφόρου.

Κριτική: Νέστορας Αναστάσιος     

Φωτογραφίες & Video: Στέλλα Πέρπερα


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Μήδεια» θα βρείτε εδώ


Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

1 Comment

  1. Η Τζούλη Σούμα είναι πολύ καλή ηθοποιός χρόνια! Τώρα την ανακαλύψατε εσείς; Θέλουμε αφιερώματα, θεατρικά αφιερώματα! Γράψτε κάτι!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.