Αναστασία Ρεβή: «Η θεατρική παιδεία στην Ελλάδα είναι πολύ καλή και το επίπεδο των θεατρικών παραγωγών πολύ υψηλό»

Η εγνωσμένου κύρους και βραβευμένη καλλιτέχνις Αναστασία Ρεβή μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Λουκρητία η Εταίρα / η Αγία», η οποία ύστερα από το Oxford Playhouse στην Οξφόρδη και το Cockpit στο Λονδίνο, ανεβαίνει στο Θέατρο Αυλαία.

Αναστασία σπούδασες αγγλική φιλολογία, αλλά σε κέρδισε διαρρήδην το θέατρο. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της Τέχνης;

Η υπερτροφική μου φαντασία νομίζω. Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά στη δική μου περίπτωση αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Από παιδί φτιάχνω κόσμους διαρκώς και με όλα, με τα πολλά και με το τίποτα, οπότε στην Τέχνη είμαι στο φυσικό μου περιβάλλον. Η Αγγλική Φιλολογία ήταν και παραμένει μια εξαιρετική σχολή γιατί μου γνώρισε έναν τεράστιο κόσμο λογοτεχνίας, θεάτρου και ποίησης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έναν τρόπο ζωής, με όλες τις ζυμώσεις του πνευματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι που ακόμα σκέφτομαι τόσο νοσταλγικά. Όταν πέρασα στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ την πρώτη φορά που έδωσα και χωρίς προετοιμασία μια και δεν ήξερα κανέναν στη Θεσσαλονίκη, ήταν για μένα ό,τι σημαντικότερο είχα καταφέρει στη ζωή μου. Από εκεί και μετά ήξερα πού ανήκω.

Όταν πέρασα στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ …, ήταν για μένα ό,τι σημαντικότερο είχα καταφέρει στη ζωή μου.

Υποδύεσαι με υποκριτική δεινότητα τη Λουκρητία Βοργία. Τι ήταν εκείνο που σε κέντρισε στο κείμενο της Πένυς Φυλακτάκη, ώστε να σκηνοθετήσεις τον εαυτό σου;

Το κείμενο είναι καταπληκτικό, ο χαρακτήρας της Λουκρητίας ανατρεπτικός, πολυεπίπεδος, αμφιλεγόμενος, η ιστορία εξελίσσεται στον Κάτω Κόσμο εν ώρα αναμονής, το χιούμορ λεπτό και σκοτεινό, σχεδόν αυτοσαρκαστικό, κι εγώ μάλλον σε διάθεση για νέες περιπέτειες. Οπότε μετά από ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων, σχεδόν πάνω από σαράντα, παραστάσεις που έχω σκηνοθετήσει στο Λονδίνο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έπειτα από συμμετοχές σε Διεθνή Θεατρικά Φεστιβάλ σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, συνεργασίες με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σημαντικά θέατρα και Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, βραβεία και υποψηφιότητες που αναγνωρίζουν την πορεία, την ποιότητα και την καλλιτεχνική αξία, θέλησα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Άλλωστε είναι κομμάτι της καλλιτεχνικής έρευνας η αναζήτηση εμπειριών. Ο μονόλογος είναι ένα εγχείρημα τεράστιο, μια πρόκληση δυνατή. Με ενδιαφέρει αυτή η ζωντανή επικοινωνία με το κοινό. Ο συγκεκριμένος μονόλογος είναι ένα κείμενο δυνατό, που ακροβατεί ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Μόλις διάβασα το κείμενο είπα στην Πένυ ότι θέλω να το σκηνοθετήσω και να ερμηνεύσω τη Λουκρητία. Κι έτσι ξεκίνησε αυτό το καινούργιο ταξίδι. Η πρώτη στάση ήταν στην Οξφόρδη, στη συνέχεια το Λονδίνο, τώρα η Θεσσαλονίκη, μετά το Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα και στη συνέχεια το Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσεις την ηρωίδα που υποδύεσαι τις θα της εξέφραζες;

Ότι την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε σε δείπνο στα Ποντιφικά ανάκτορα τη θαύμασα για την ικανότητά της να ελίσσεται και τη δύναμή της να συνεχίζει παρά τα απίθανα που της συνέβησαν στη ζωή της. Τη θαύμασα για την εξυπνάδα της και τη γενναιοδωρία της. Αλλά κυρίως για την επιρροή της στην ανδροκρατούμενη και βαθιά σεξιστική κοινωνία του 1500. “Οι άνθρωποι είμαστε πολυσύνθετα όντα Λουκρητία μου, κι εσύ αν και δεξιοτέχνης στο δηλητήριο και στο σερβίρισμά του, είσαι ταυτόχρονα Προστάτιδα των Γραμμάτων και των Τεχνών, λυτρωτής των αρρώστων και των φτωχών, σύζυγος διαφορετικών ανδρών, ερωμένη άλλων, μητέρα εφτά παιδιών και συνήθως ακαταμάχητη στην επίτευξη των στόχων σου. Αναρωτιέμαι λοιπόν… να το πιω αυτό το υπέροχο κρασί που μου προσφέρεις;”

Με ενδιαφέρει αυτή η ζωντανή επικοινωνία με το κοινό.

Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τον ίδιο επαγγελματικό κλάδο με εσένα;

Να το κάνει. Οι διαδρομές είναι πάντα προσωπικές και ειδικά αυτές των καλλιτεχνών.

Τα τελευταία χρόνια ζεις και εργάζεσαι στο Λονδίνο ως μέλος τουTheatre Lab Company. Με βάση την πείρα σου πώς θα έκρινες τη θεατρική αγωγή και παιδεία στην Ελλάδα;

Νομίζω πως και η θεατρική παιδεία στην Ελλάδα είναι πολύ καλή και το επίπεδο των θεατρικών παραγωγών πολύ υψηλό. Το κομμάτι της αγωγής όμως είναι κάτι που θέλει αρκετή προσοχή, αλλά όχι μόνο στη θεατρική εκπαίδευση, γενικότερα θα έλεγα.

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;

Δεν το ξέρω…ίσως γιατί υπάρχει αυθεντικό ταλέντο που πρέπει να διοχετευτεί, ίσως γιατί σε εποχές κρίσης η στροφή στην Τέχνη αποτελεί διέξοδο, ίσως γιατί οι σταθερές δεν είναι πια σταθερές ή ίσως γιατί οι νέοι αναζητούν –και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου-αυτό που τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και όχι αυτό που τους δίνει οικονομική ασφάλεια.

Η Λουκρητία θα πάει μετά στο Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα και στη συνέχεια στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, αν δεν έχεις αντίρρηση να αφιερώσεις στους αναγνώστες μας ένα απόσπασμα από τον ρόλο σου που έχει μεγάλη αξία για εσένα και σε άγγιξε βαθιά.

“Κι εκεί μέσα στην κάψα, εμείς θα συνεχίσουμε τη γιορτή. Γιατί εμείς ξέρουμε και να γλεντάμε, και να σκοτώνουμε, και να προσευχόμαστε, και να δηλητηριάζουμε τον έρωτα, και να κάνουμε έρωτα με αυτόν που δηλητηριάζουμε, και να αγαπάμε μέχρι θανάτου, και να υπακούμε μέχρι θανάτου και να γεννάμε μέχρι θανάτου. Ό,τι μας έδωσες το χρησιμοποιήσαμε, κανένα ταλέντο δε θάψαμε.”

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα έλεγες πως σου έχει διδάξει στην προσωπική σου ζωή η ενασχόλησή σου με το θέατρο;

Την μαγεία του κόσμου. Και την αιώνια εφηβεία μου, ευλογία και βάσανο ταυτόχρονα!

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Θέλω να ευχαριστήσω και από εδώ την Αναστασία για την προσήνεια και την απλότητά της και της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις καλλιτεχνικές της ανησυχίες με γνώμονα πάντα το υψηλό καλλιτεχνικό ήθος που τη χαρακτηρίζει!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Λουκρητία η Εταίρα / η Αγία» θα βρείτε εδώ

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.